Η ασύγκριτη εμπειρία προβολής 21:9 CinemaWide 4K HDR OLED και οι υψηλές επιδόσεις των ηχείων συναντούν τον κορυφαίο επεξεργαστή της Qualcomm, συνθέτοντας ένα εκρηκτικό μείγμα διασκέδασης!

H Sony είχε αρχίσει να μας ανησυχεί με την παρατεταμένη απουσία της, αλλά η αναμονή μάλλον άξιζε τον κόπο. Σε αντίθεση με συσκευές του παρελθόντος που το πάχος τους ήταν ικανό για να σταθούν όρθιες (!), το Xperia 1 μηδενίζει το σχεδιαστικό «κοντέρ» της εταιρείας και ξεκινά από την αρχή, όπως άλλωστε υποδηλώνει και η ονομασία του. Με το μινιμαλιστικό design που ενστερνίζεται τις απαλές καμπύλες και την αναλογίας 21:9 ψιλόλιγνη… κορμοστασιά του, θωρακισμένη από Gorilla Glass 6, το νέο flagship της ιαπωνικής εταιρείας παραπέμπει στην καλαισθησία, το κύρος και την ποιότητα κατασκευής που αρμόζουν σε ένα smartphone που φιλοξενεί έναν από τους κορυφαίους επεξεργαστές αυτή τη στιγμή στην αγορά, τον Snapdragon 855. To chipset της Qualcomm προσφέρει έως και 25% ταχύτερη CPU και έως 40% ταχύτερη απόδοση GPU σε σύγκριση με την προηγούμενη γενιά, γεγονός που καθιστά το Xperia 1 φορητή παιχνιδομηχανή. Αν συνυπολογίσουμε τη λειτουργία βελτιστοποίησης Game Enhancer και τη δυνατότητα PS4 Remote Play, η οποία φέρνει το περιεχόμενο του PlayStation 4 απευθείας στην παλάμη σας, συνδέοντας τη λαοφιλή παιχνιδομηχανή με το κινητό σας, τότε έχουμε έναν gaming… παράδεισο! Για του λόγου το αληθές, με το που σετάρετε το κινητό, το εικονίδιο του Fortnite σας περιμένει στη home screen για να ξεκινήσει άμεσα η εγκατάστασή του.

Αγάπη μου, συρρίκνωσα τον κινηματογράφο…

Δεν χρειάζεται να έχετε δει την ταινία «Αγάπη μου, συρρίκνωσα τα παιδιά» του 1989 για να συνειδητοποιήσετε τον παραλληλισμό της παραπάνω έκφρασης. Ενας κινηματογράφος τσέπης, μα με διόλου συρρικνωμένες δυνατότητες έχει χωρέσει στη διαγώνιο των 6.5 ιντσών της 21:9 CinemaWide 6.5” 4K HDR OLED οθόνης της συσκευής. Εκτός από τις κινηματογραφικές αναλογίες εικόνας, το Xperia 1 μπορεί να καυχιέται και για την ακριβή αναπαραγωγή χρωμάτων, καθώς εκτός από τεχνολογίες επεξεργασίας HDR, υποστηρίζει τονική διαβάθμιση 10 bit, προκειμένου να είναι σε θέση να αναπαριστά αμέτρητα χρώματα. Με έμπνευση την αναπαραγωγή χρώματος Master Monitor της επαγγελματικής τεχνολογίας Sony που χρησιμοποιείται σε κορυφαίες παραγωγές του Hollywood, μπορείτε πλέον να απολαύσετε κι εσείς την εμπειρία της πιστής χρωματικής αναπαραγωγής, όπως ακριβώς την έχουν οραματιστεί οι δημιουργοί κάθε ταινίας (Creator mode). Υποστηρίζεται μεγάλο χρωματικό εύρος ITU-R BT.2020, καθώς και DCI-P3 με Illuminant D65, χαρακτηριστικά που σίγουρα θα ζηλέψει το monitor του υπολογιστή σας.

Σινεμά χωρίς ηχητικά εφέ δεν έχει νόημα, οπότε ο πολυδιάστατος ήχος Dolby Atmos αποτέλεσε την αυτονόητη επιλογή για τη Sony. Η ρύθμιση του ήχου στο Xperia 1 αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τη Sony Pictures Entertainment, διασφαλίζοντας τη βέλτιστη ακουστική εμπειρία. Σε πείσμα της μόδας που θέλει τα smartphones να θυσιάζουν ένα ηχείο, προκειμένου να δώσουν λίγα χιλιοστά παραπάνω οθόνης στην πρόσοψη, το Xperia 1 έρχεται με δυο δυνατά στερεοφωνικά ηχεία που δύσκολα μπορεί να αγνοήσει κανείς! Επιπλέον, αν παίζετε ένα παιχνίδι ή παρακολουθείτε ένα βίντεο κρατώντας το κινητό, το έξυπνο τρικ της δυναμικής δόνησης μεταφράζει τα ηχητικά εφέ και το μπάσο σε ένα ατμοσφαιρικό τρέμουλο στην παλάμη σας, προσδίδοντας μια ιδιαίτερα ευπρόσδεκτη αίσθηση.

Από την κατανάλωση… στην παραγωγή

Ποιος δεν θέλει την ιδανική συσκευή για να καταναλώνει το αγαπημένο του περιεχόμενο, από σειρές της αγαπημένης του συνδρομητικής πλατφόρμας μέχρι βίντεο στο Youtube; Το Xperia 1 δεν σας παρέχει μόνο τον τέλειο τρόπο για να απολαμβάνετε τις ταινίες σας, αλλά και το εργαλείο για να δημιουργήσετε τις δικές σας! Η ναυαρχίδα της Sony σας χαρίζει τη δυνατότητα να μαγνητοσκοπήσετε σε φυσικούς κινηματογραφικούς τόνους και να εφαρμόσετε προεπιλεγμένες ρυθμίσεις διαχείρισης χρώματος με τη λειτουργία Cinema Pro «powered by CineAlta», μιας και πρόκειται για ένα mode που έχει πηγή έμπνευσης τη διάσημη, ψηφιακή Full Frame κάμερα κινηματογράφου «Venice». Δημιουργήστε, λοιπόν, την ατμόσφαιρα που θέλετε με οκτώ διαφορετικές επιλογές έκφρασης, ώστε να μεταμορφώσετε τα βίντεό σας σε κινηματογραφικές ιστορίες με ξεχωριστή «γραφή». Η 4K HDR λήψη στα 24 καρέ ανά δευτερόλεπτο και μάλιστα σε format 21:9 αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του Xperia 1. Θα θέλαμε, βέβαια, να υποστηρίζεται και η δυνατότητα λήψης 4K στα 60fps, αλλά δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα! To υβριδικό σύστημα σταθεροποίησης που συνοδεύει το Optical SteadyShot με έναν μοναδικό αλγόριθμο, διασφαλίζει πως η μαγνητοσκόπησή θα είναι ομαλή και χωρίς τραντάγματα.

Φωτογραφία με επαγγελματικό DNA

Με την τριπλή κύρια κάμερα της πίσω πλευράς, η Sony καταθέτει μια ολοκληρωμένη φωτογραφική πρόταση έτοιμη να ανταποκριθεί σε κάθε περίσταση και υπό οποιαδήποτε συνθήκη φωτισμού. Τρεις αισθητήρες των 12MP συγκεντρώνουν την οπτική πληροφορία ισάριθμων φακών. Eνας υπερευρυγώνιος φακός 16mm για τοπία, ένας πολυχρηστικός φακός 26mm και ένας φακός 52mm για λήψεις telephoto (αντιστοιχεί σε 35mm) με 2x οπτικό ζουμ θα σας βγάλουν ασπροπρόσωπους δίχως αμφιβολία. Η τεχνογνωσία της εταιρείας από τις διάσημες κάμερες «α» με εναλλασσόμενους φακούς, ενσωματώνονται στο Xperia 1 ως τεχνολογία BIONZ X για κινητά. Ο συγκεκριμένος αλγόριθμος δίνει παγκοσμίως για πρώτη φορά σε έξυπνο κινητό τη δυνατότητα για Eye AF (Αυτόματη Εστίαση), συγχρονίζοντας την εστίαση ακριβείας με το βάθος πεδίου του ανθρώπινου ματιού, ενώ ταυτόχρονα προσφέρει συνεχόμενη φωτογράφιση ριπών (burst shooting) με έως και 10 fps (καρέ ανά δευτερόλεπτο) και AF/AE (Αυτόματη Εστίαση και Αυτόματη Eκθεση), παρέχοντας ακριβή εστίαση και βέλτιστη έκθεση. Τραβήξτε καλύτερες φωτογραφίες σε χαμηλό φως με τον φωτεινό φακό F1.6 και τον αισθητήρα διπλής φωτοδιόδου εικόνας Dual Photo Diode μεγάλων pixel pitch, ώστε ακόμα και τα κινούμενα θέματα να φωτογραφίζονται χωρίς να θολώνουν, ενώ παράλληλα η μείωση του «θορύβου» σε ποιότητα RAW προσφέρει πανέμορφα καθαρές εικόνες. Τέλος, εξαιρετικό βρήκαμε το ειδικό κουμπί κλείστρου δύο θέσεων στο πλάι (πάνω δεξιά όταν κρατάτε οριζόντια την συσκευή).

Θα μπορούσαμε να ζητήσουμε κάτι παραπάνω;

Από το ηχηρό comeback της Sony δεν λείπουν κάποιες λεπτομέρειες που θα θέλαμε βελτιωμένες, αν και δεδομένου του συνόλου των εντυπωσιακών χαρακτηριστικών, μάλλον αποτελούν… πταίσματα. Για παράδειγμα, η καθηλωτική οθόνη άξιζε λίγο περισσότερη φωτεινότητα, ενώ η μπαταρία των 3300mAh με 18W φορτιστή κρίνεται μάλλον συντηρητική για τα δεδομένα των σύγχρονων flagships. Η υποστήριξη WiFi 6 (802.11ax) όσο πρώιμη κι αν δείχνει, ήταν εφικτή και θα του έδινε επιπλέον… futureproof πόντους. Παράπονα δεν είχαμε, ωστόσο, από τον ταχύτατο αισθητήρα δαχτυλικών αποτυπωμάτων που βρίσκεται στο δεξί πλάι της συσκευής, αλλά δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο και για τη λειτουργία side sense που πυροδοτεί το split screen mode για δυο apps, μιας και χρειάζεται λίγη… προπόνηση για να αξιοποιηθεί. Δεν μπορούμε, βέβαια, να μην αναγνωρίσουμε πως η αναλογία 21:9 ενθαρρύνει την ταυτόχρονη λειτουργία δύο εφαρμογών, χωρίζοντας οριζόντια την οθόνη. Η πιστοποιημένη αντοχή στο νερό IP65/IP68 προστατεύει τον πολύτιμο συνεργάτη σας, αλλά η απουσία της 3.5mm υποδοχής για ακουστικά μπορεί να δυσαρεστήσει κάποιους. Τα ακουστικά με τον σχετικό αντάπτορα, όμως, που θα βρουν στη συσκευασία, ίσως τους παρηγορήσουν. Οπως και να έχει, η Sony έχει πολυάριθμους, φανατικούς φίλους στη χώρα μας, οι οποίοι θα ενθουσιαστούν με το Xperia 1, ειδικά αν δίνουν προτεραιότητα στην πεμπτουσία του συγκεκριμένου brand, την ψυχαγωγία!


Mας άρεσε

  • To Snapdragon 855 chipset δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης
  • Καθηλωτική 21:9 CinemaWide 4K HDR OLED οθόνη
  • Επιτέλους εκσυγχρονισμένο design!
  • Εντυπωσιακός στερεοφωνικός ήχος

Δεν μας άρεσε

  • Δεν υποστηρίζει 4K@60fps λήψη βίντεο
  • Δεν επιτρέπει ασύρματη φόρτιση ή ταχεία φόρτιση άνω των 18W
  • Η μπαταρία θα μπορούσε να είναι καλύτερη

SPECS

  • Οθόνη: 6.5 ιντσών OLED Triluminos display με Corning Gorilla Glass 6, αναλογίας 21:9, ανάλυσης 3840×1644 pixels, 16 εκατ. χρωμάτων, DCI-P3 100%, HDR BT.2020, X-Reality Engine • Επεξεργαστής: Octa-core Qualcomm Snapdragon 855 (7 nm) με 1xKryo 485@2.84GHz, 3xKryo 485@2.42GHz και 4xKryo 485@1.80 GHz, GPU Adreno 640 • Μνήμη: 6GB RAM • Αποθηκευτικός χώρος: 128GB (επεκτάσιμος με microSD έως 512GB) • Κάμερα: τριπλή κάμερα 12MP ευρυγώνιος 78ο , f/1.6, predictive Dual Pixel PDAF, 5-axis OIS + 12MP υπερευρυγώνιος 130°, f/2.4 + 12MP, f/2.4  τηλεφακός με 2x οπτικό zoom, 5-axis OIS, predictive PDAF, LED flash, eye-tracking, 4K video 2160@30fps, slow motion 1080p@960fps, 1080p@60fps, 1080p@30fps (5-axis gyro-EIS) και selfie camera 8MP με f/2.0, HDR, video 1080p@30fps (5-axis gyro-EIS) • Συνδεσιμότητα: 802.11 a/b/g/n/ac dual band (5GHz+2.4GHz), Bluetooth 5.0, NFC • Extras: GPS/A-GPS/GLONASS/GALILEO/BDS, USB 3.1 Type-C, αισθητήρας δαχτυλικού αποτυπώματος, Dolby Atmos,  στερεοφωνικά ηχεία, IP65/68, PS4 Remote Play • Δίκτυο:  4G+ • Μπαταρία: 3300mAh (με ταχεία φόρτιση 18W) • Λειτουργικό: Android 9.0 Pie • Διαστάσεις: 167x72x8,2 χιλ. • Βάρος: 178 γρ.