Το πιθανό μελλοντικό μονοπώλιο του Google προσπαθεί να ανατρέψει η Microsoft.

“Τριγμούς” προκαλεί στο εσωτερικό της Yahoo η απόρριψη της πρότασης εξαγοράς που κατέθεσε η Microsoft, την ώρα που η δεύτερη εξετάζει νέους τρόπους συνεργασίας των δύο εταιρειών, με σκοπό να μπει τέλος στην ξέφρενη πορεία της Google.

Ένας από τους σημαντικότερους μετόχους της Yahoo!, ο δισεκατομμυριούχος Carl Icahn επιτέθηκε στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, κατηγορώντας το για κακούς χειρισμούς στην υπόθεση της εξαγοράς από την Microsoft. Σε μια προσπάθειά του μάλιστα να πιέσει προς νέες διαπραγματεύσεις, ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να αγοράσει μεγαλύτερο μερίδιο μετοχών στη Yahoo, αξίας 2,5 εκατ. δολ., ισχυροποιώντας έτσι τη θέση του στον όμιλο.

Ταυτόχρονα πρότεινε την αντικατάσταση του διοικητικού συμβουλίου από ανθρώπους της εμπιστοσύνης του, καλώντας τους μετόχους να επιλέξουν εκείνοι τη λύση που προτιμούν.

Υπενθυμίζουμε ότι η Microsoft είχε καταθέσει προσφορά ύψους 47,5 δισ. δολ., η οποία μεταφράζεται σε 33 δολ. για κάθε μετοχή, την ώρα που η Yahoo! ζητούσε 37 δολ. ανά μετοχή.

Η αντίδραση του Icahn θεωρείται αναμενόμενη, αν αναλογιστεί κανείς πως πριν την προσφορά εξαγοράς της, οι μετοχές της Yahoo είχαν σημειώσει απώλειες της τάξης του 32% τον τελευταίο χρόνο.

Τα νέα πάντως συνεχίζουν να μην είναι ευχάριστα για τους ανθρώπους του ομίλου, αφού την περασμένη Παρασκευή οι μετοχές της Yahoo υποχώρησαν 9 σεντς, με την κάθε μετοχή να τιμάται πλέον στα 27,66 δολ., ενώ και εκείνη της Microsoft υπέστη πτώση, κατά 46 σεντς, καταλήγοντας στα 29.99 δολάρια.

Όπως είναι λογικό οι δύο εταιρείες ψάχνουν τρόπο να αντιστρέψουν το σκηνικό που έχει δημιουργηθεί και θέλει την Google να κυριαρχεί στην αγορά.

Η Microsoft προσωρινά δεν εξετάζει το ενδεχόμενο νέας πρότασης εξαγοράς, όμως ετοιμάζεται να προτείνει την συνένωση των online υπηρεσιών των δύο εταιρειών, προκειμένου να διεκδικήσουν με μεγαλύτερες αξιώσεις τα 41 δισ. δολάρια του τζίρου της διαφημιστικής αγοράς.

Από την πλευρά της η Yahoo άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας, τονίζοντας πως είναι ανοιχτή σε κάθε πρόταση που θα ωφελήσει το συμφέρον των μετόχων της.

Το μόνο σίγουρο πάντως είναι ότι η Google ετοιμάζει και εκείνη από την πλευρά της τις δικές της κινήσεις προκειμένου να πολεμήσει τον ανταγωνισμό. Μία εξ αυτών είναι η υπηρεσία Street View, η οποία πλέον θα είναι διαθέσιμη και στις ευρωπαϊκές χώρες εκτός από τις Η.Π.Α.