Ένα στα τρία άτομα που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο είναι παιδί, ωστόσο για τους μικρούς περιηγητές το internet εξακολουθεί να είναι ένα περιβάλλον γεμάτο με σημαντικούς κινδύνους. Eιδικά μάλιστα όσο περνούν αρκετό χρόνο στα social media, τα παιδιά μπορεί να χρειαστεί να αντιμετωπίσουν από malware και phising, μέχρι κλοπή προσωπικών δεδομένων και διαδικτυακό εκφοβισμό.

Καθώς είναι πρακτικά αδύνατον ένας γονιός να απαγορεύσει ή να περιορίσει τη χρήση των social media στα παιδιά του, μπορεί τουλάχιστον να τα εκπαιδεύσει να είναι προσεκτικά. Η ESET συγκέντρωσε τέσσερις βασικές οδηγίες για γονείς που προβληματίζονται για την έκθεση των παιδιών τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αναζητούν αποτελεσματικούς τρόπους εκπαίδευσης και επίβλεψης τους.

Σωστές βάσεις για υπεύθυνη χρήση του διαδικτύου. Οι αρχικές εξερευνήσεις που κάνουν τα παιδιά στο διαδίκτυο θα πρέπει να γίνονται υπό την επίβλεψη των γονιών, με συμβουλές και καθοδήγηση που τα βοηθούν να αναπτύξουν κριτική σκέψη και να κάνουν σωστότερη χρήση του διαδικτύου. Από νωρίς, τα παιδιά είναι χρήσιμο να γνωρίζουν ότι πρέπει να σκέφτονται πριν πατήσουν οποιοδήποτε σύνδεσμο ή κουμπί και ότι πρέπει να είναι επιφυλακτικοί με ανθρώπους που δεν γνωρίζουν. 

Διάλογος και σωστό παράδειγμα. Η υπεύθυνη χρήση μπορεί να διδαχθεί με το σωστό παράδειγμα των γονιών: προσέχουμε πως συμπεριφερόμαστε online, θυμόμαστε ότι οποιαδήποτε ενέργεια στο διαδίκτυο αφήνει ίχνη, ότι οτιδήποτε μοιραστεί ή δημοσιευτεί μπορεί ενδεχομένως να παραμείνει εκεί για πάντα και πόσο σημαντικό είναι να προστατεύουμε τα δεδομένα μας με σωστούς κωδικούς πρόσβασης. Η καλλιέργεια του διαλόγου είναι επίσης πολύ σημαντική, γιατί δίνει στα παιδιά τη δυνατότητα να συζητάνε ανοιχτά τους προβληματισμούς τους με τους γονείς.  

Κάνοντας σύμμαχο την τεχνολογία. Η ίδια η τεχνολογία προσφέρει μία σειρά εργαλείων που μπορούν να θωρακίσουν σημαντικά την προστασία των παιδιών. Αρχικά, οι γονείς χρειάζεται να εξασφαλίσουν ότι τηρούνται τα βασικά μέτρα προστασίας στις συσκευές που χρησιμοποιούν τα παιδιά, ότι δηλαδή έχουν εγκατασταθεί οι απαραίτητες ενημερώσεις συστημάτων και λογισμικού. Επίσης, η δημιουργία λογαριασμών χρηστών με ειδικές ρυθμίσεις και περιορισμούς ειδικά για παιδιά και η χρήση εργαλείων γονικού ελέγχου έχουν σχεδιαστεί για να βοηθούν τα παιδιά να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο με ασφάλεια και παραγωγικότητα. Τέλος, η εγκατάσταση μιας αξιόπιστης σουίτας ασφαλείας θα βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό στην ενίσχυση της άμυνας στον κυβερνοχώρο. 

Χρησιμοποιώντας με ασφάλεια τα social media. Οι προεπιλεγμένες ρυθμίσεις απορρήτου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν εγγυώνται την ασφάλεια κανενός χρήστη, πολύ περισσότερο ενός παιδιού. Χρειάζεται επομένως οι γονείς να επενδύσουν χρόνο για να τις ρυθμίσουν και να εξηγήσουν στα παιδιά αν θα εμφανίζονται δημόσια οι πληροφορίες τους, και αν ναι, ποιες θα είναι αυτές. Μεγάλη βαρύτητα έχει και η χρήση σωστών κωδικών: τα παιδιά θα πρέπει να χρησιμοποιούν μοναδικούς και ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης –  τουλάχιστον 10

χαρακτήρες, με κεφαλαίους και πεζούς χαρακτήρες, έναν αριθμό και ένα ειδικό σύμβολο όπως # ή @ – και να μην τους αποκαλύπτουν σε κανέναν, ούτε καν τον καλύτερο τους φίλο. Τα περισσότερα δημοφιλή μέσα κοινωνικής δικτύωσης δίνουν επίσης τη δυνατότητα επαλήθευση δύο παραγόντων, που συμβάλλει σημαντικά στην προστασία του λογαριασμού.