Το 84% των γονέων παγκοσμίως ανησυχεί για την ασφάλεια των παιδιών του στο διαδίκτυο, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της Kaspersky που πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία ερευνών Savanta.

Ωστόσο, κατά μέσο όρο, οι γονείς δαπανούν μόλις 46 λεπτά για να μιλήσουν στα παιδιά τους για την ηλεκτρονική ασφάλεια καθ’ όλη τη διάρκεια της παιδικής τους ηλικίας. Περισσότεροι από τους μισούς (58%) ερωτηθέντες επενδύουν λιγότερα από 30 λεπτά συζητώντας το θέμα, το οποίο είναι το ήμισυ του χρόνου ενός τυπικού σχολικού μαθήματος.

Η ιδιωτικότητα και η ασφάλεια των παιδιών στο διαδίκτυο αποτελούν από τις πιο σημαντικές ανησυχίες των γονέων. Σύμφωνα με την έρευνα της Kaspersky, περισσότερα από 9 στα 10 παιδιά μεταξύ 7 και 12 ετών παγκοσμίως έχουν στην κατοχή τους μια συσκευή, smartphone ή tablet, με δυνατότητα σύνδεσης στο διαδίκτυο. 

Ειδικότερα, σχεδόν 2 στους 3 γονείς (64%) συμφώνησαν ότι τα παιδιά τους περνούν πάρα πολύ χρόνο στο Διαδίκτυο, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι είναι συνεχώς εκτεθειμένα σε διάφορους πιθανούς κινδύνους. 

Οι πιο επικίνδυνες διαδικτυακές απειλές, σύμφωνα με τους γονείς, είναι το σεξουαλικό ή βίαιο περιεχόμενο (27%), ο εθισμός στο διαδίκτυο (26%) και η λήψη ανώνυμων μηνυμάτων ή περιεχομένου που τα παρακινεί να αναπτύξουν βίαιη ή παραβατική συμπεριφορά (14%).

Για να μειωθούν οι πιθανές επιπτώσεις και να εξηγηθεί ο κίνδυνος της περιήγησης στο διαδίκτυο, το 81% των γονέων δηλώνουν ότι η ευθύνη της διδασκαλίας ασφαλούς περιήγησης των παιδιών στο διαδίκτυο βαραίνει εξίσου τους ίδιους και το σχολείο. Το 86% πιστεύει ότι είναι πιο αποτελεσματικό να το αναλάβουν οι γονείς, καθώς τα παιδιά γενικά τους εμπιστεύονται περισσότερο. 

Με τους γονείς να αναγνωρίζουν την ευθύνη τους να παρέχουν στα παιδιά τους καθοδήγηση, ενώ στην πράξη ξοδεύουν λιγότερο από μία ώρα για τον σκοπό αυτό, η έρευνα της Kaspersky καθιστά σαφές ότι οι γονείς βρίσκουν δύσκολες τέτοιες συζητήσεις. Κατά τη διάρκεια αυτών των συνομιλιών, οι γονείς ανέφεραν ως τις μεγαλύτερες προκλήσεις τις εξής: 

  • Να εξηγήσουν τις απειλές με τέτοιο τρόπο ώστε τα παιδιά να μπορέσουν να τις κατανοήσουν και να ταυτιστούν (60%). 
  • Να καταφέρουν να πείσουν τα παιδιά να λάβουν σοβαρά υπόψιν τους τις πιθανές απειλές (51%). 
  • Να καλλιεργήσουν στα παιδιά την αυτοπεποίθηση να μην πέφτουν θύματα της πίεσης των συνομήλικων (peer pressure) (42%).

Η Emma Kenny, καταξιωμένη ψυχολόγος, με συμμετοχή σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές, η οποία επί του παρόντος συνεργάζεται με την Kaspersky, σχολίασε τα ευρήματα: «Ενώ είναι απολύτως κατανοητό ότι οι γονείς δεν θέλουν τα παιδιά τους να αισθάνονται φόβο όταν πρόκειται να συνδεθούν στο διαδίκτυο, είναι σημαντικό αυτό να μην συνεπάγεται ότι λαμβάνουν μια χαλαρή προσέγγιση αναφορικά με την ασφάλεια του Διαδικτύου. Η ισορροπία είναι το κλειδί, καθώς ένα ενημερωμένο παιδί είναι ένα ασφαλές παιδί. Με την εξάλειψη των εμποδίων επικοινωνίας σχετικά με την ασφάλεια στο διαδίκτυο, οι γονείς διασφαλίζουν ότι τα παιδιά τους θα πάρουν το καλύτερο από την ψηφιακή τους ζωή, ενώ παράλληλα θα νιώθουν καθησυχασμένοι για την διαδικτυακή συμπεριφορά του παιδιού τους». 

Και συνέχισε: «Τα παιδιά πρέπει να προστατεύονται και οι γονείς μπορούν να το πετύχουν, εκπαιδεύοντας πρώτα τους εαυτούς τους για τις ιστοσελίδες που επισκέπτονται τα παιδιά τους περνώντας χρόνο μαζί τους καθώς σερφάρουν στο διαδίκτυο και, δεύτερον, εξασφαλίζοντας ότι έχουν εγκατεστημένη μια αξιόπιστη λύση που προστατεύει τα παιδιά τους από τυχαίο «παραπάτημα» σε ακατάλληλο ή προσβλητικό υλικό». 

Είναι σαφές ότι οι γονείς πρέπει να υιοθετήσουν πιο προσωπικές, λεκτικές προσεγγίσεις για τη δημιουργία ασφαλέστερων εμπειριών στο διαδίκτυο, και να χρησιμοποιήσουν τα εργαλεία που είναι διαθέσιμα για να βοηθήσουν στην έναρξη αυτών των συνομιλιών.

Η Marina Titova, Head of Consumer Product Marketing της Kaspersky, πρόσθεσε: «Δυστυχώς, πρέπει να αποδεχτούμε ότι το Διαδίκτυο επιτρέπει στα παιδιά να συναντήσουν περιεχόμενο που δεν θα θέλαμε σε καμία περίπτωση να συναντήσουν. Οι ανησυχίες για την ιδιωτικότητα και την ασφάλεια είναι κορυφαίες προτεραιότητες για τους γονείς και γνωρίζουμε πόσο δύσκολο είναι μερικές φορές να μιλάμε για αυτές τις ανησυχίες με τα παιδιά, κάνοντάς τα να μας ακούν και να μην τα απομακρύνουμε. Για τον λόγο αυτό, η Kaspersky δεσμεύεται να παρουσιάσει λύσεις και συμβουλές για όλη την οικογένεια που θα διασφαλίσουν σε γονείς και παιδιά την απαραίτητα ηρεμία». 

Για να βοηθήσει τις οικογένειες να προστατεύσουν τα παιδιά από διάφορες απειλές στο διαδίκτυο, η Kaspersky συνιστά: 

  • Αν γνωρίζετε τι αναζητά το παιδί σας στο διαδίκτυο, μπορείτε να προσφέρετε βοήθεια και υποστήριξη, αλλά να χρησιμοποιήσετε τις πληροφορίες προσεκτικά. 
  • Συζητήστε με το παιδί σας πόσο χρόνο μπορεί να δαπανήσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Προσπαθήστε να πείσετε το παιδί σας να μην χρησιμοποιεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατά τη διάρκεια των σχολικών μαθημάτων ή τη νύχτα.
  • Προσπαθήστε να μην περιορίσετε τον κοινωνικό κύκλο του παιδιού σας, αλλά φροντίστε να επιλέγει προσεκτικά φίλους και γνωστούς.
  • Εγγραφείτε στην οικογενειακή έκδοση του Kaspersky Security Cloud. Η υπηρεσία ενσωματώνει τη λειτουργία Kaspersky Safe Kids και σας βοηθά να προστατεύσετε την οικογένειά σας και τα ιδιωτικά σας δεδομένα. 

Εδώ μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους φόβους, τις πιο συνηθισμένες απειλές, εμπειρίες και τακτικές αναφορικά με την ασφάλεια των παιδιών στο Διαδίκτυο.