Σχεδόν το 96% των smartphones της Nokia, που πωλήθηκαν από το τρίτο τρίμηνο του 2018, «τρέχει» ήδη το Android Pie ή έχει ήδη ανακοινωθεί ενημέρωση τους σε Android Pie, καθιστώντας το, το ταχύτερο brand που κατάφερε να φτάσει σε αυτό το επίπεδο. Αυτό συμβαίνει σύμφωνα με τα ευρήματα του τελευταίου whitepaper της Counterpoint Research με τίτλο: Software and Security Updates: The Missing Link for Smartphones.

Πιστεύουμε ότι οι κατασκευαστές συσκευών πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την παροχή τακτικών ενημερώσεων λογισμικού και ασφάλειας στους χρήστες τους. Εκτός από τη Nokia και τη Lenovo, η απόδοση άλλων κατασκευαστών συσκευών ήταν χαμηλή. Οι καταναλωτές έχουν αρχίσει να κρατούν τα smartphone τους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Επίσης, ξοδεύουν λίγα περισσότερα χρήματα όταν αντικαθιστούν τις συσκευές τους. Ο μέσος χρόνος που οι καταναλωτές διατηρούν ένα flagship smartphone προτού αγοράσουν μια νέα συσκευή αυξάνεται σταδιακά. Σε αγορές τόσο διαφορετικές όσο η Κίνα, η Ευρώπη και οι ΗΠΑ, αυτός ο χρόνος πλησιάζει τους 30 μήνες. Είναι σαφές ότι η ταχεία αναβάθμιση του λογισμικού και της ασφάλειας είναι σημαντική ώστε να εξασφαλιστεί ότι οι καταναλωτές θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν καλές επιδόσεις και να έχουν ασφάλεια καθ’ όλη τη διάρκεια που έχουν στην κατοχή τους τη συσκευή. Οι κατασκευαστές που δεν λαμβάνουν υπόψη τους αυτό κατά τον προγραμματισμό των χρονοδιαγραμμάτων για την παροχή υποστήριξης στις συσκευές τους με ενημερώσεις, δυνητικά απογοητεύουν τους πελάτες τους.

Επισημαίνοντας τα ευρήματα του whitepaper, ο Peter Richardson, Research Director σημείωσε: «Το λειτουργικό σύστημα και οι ενημερώσεις ασφαλείας αποτελούν μια πτυχή των Android smartphones που λαμβάνουν σχετικά λίγη προσοχή. Από την εμπειρία μας στην έρευνα της βιομηχανίας, έχουμε δει λίγα brands που επικεντρώνονται σε αυτό. Και ίσως επειδή οι κατασκευαστές δεν μιλούν για αυτό, η επίγνωση των καταναλωτών είναι επίσης χαμηλή. Δεν εμφανίζεται ανάμεσα στα δέκα χαρακτηριστικά για τα οποία οι καταναλωτές λένε ότι νοιάζονται περισσότερο στην έρευνά μας».

«Δεν προκαλεί έκπληξη λοιπόν ότι οι κορυφαίοι κατασκευαστές αφιερώνουν λίγη προσπάθεια σε τακτικές ενημερώσεις στο λειτουργικό σύστημα και την ασφάλεια των συσκευών, παρά το γεγονός ότι αποτελούν κρίσιμο στοιχείο για τη συνεχή ασφαλή απόδοση του smartphone. Πολλά από τα βασικά χαρακτηριστικά, όπως η διάρκεια ζωής της μπαταρίας, ο επεξεργαστής, η κάμερα και η μνήμη, συνδέονται με την απόδοση του λειτουργικού συστήματος. Πιστεύουμε ότι είναι σημαντική για τη συνολική εμπειρία του καταναλωτή και είναι πιθανό να γίνει ευρύτερα αναγνωρισμένη ως τέτοια», πρόσθεσε ο Richardson.

Πίνακας 1: Μερίδιο έκδοσης Android για τους 10 μεγαλύτερους κατασκευαστές