Από την εφημερίδα: “Καθημερινή” – 20/05/2008

Του Γιώργου Π. Τερζή

Οξύνεται η πολιτική διαμάχη για τον «γάμο» μεταξύ ΟΤΕ και Deutsche Telekom, με την κυβέρνηση να βρίσκεται εν μέσω διασταυρούμενων πυρών από το σύνολο της αντιπολίτευσης. Η κυβέρνηση έχει πάντως αποφασίσει να ακολουθήσει «επιθετική» τακτική έναντι των πολιτικών της αντιπάλων για την υπόθεση του ΟΤΕ.

Ο κ. Αλογοσκούφης απάντησε στις εκτοξευόμενες από το ΠΑΣΟΚ καταγγελίες: «Τέτοιο τίμημα δεν έχουμε ξαναδεί, όχι μόνον δεν τίθεται ζήτημα απιστίας αλλά θα περίμενα να δεχθούμε συγχαρητήρια για το τίμημα» υποστήριξε σε ραδιοφωνική του συνέντευξή (Real fm).

Κεντρικό επιχείρημα της κυβέρνησης στον «τηλεπικοινωνιακό» πόλεμο με το ΠΑΣΟΚ αποτελεί η συνεχής μείωση του ποσοστού του Δημοσίου επί του ΟΤΕ κατά τα χρόνια της «πράσινης διακυβέρνησης», αλλά και η νομοθετική ρύθμιση που πέρασε η Ν.Δ. για να αποτρέψει την απόκτηση μεγαλύτερου ποσοστού από τον κ. Βγενόπουλο. Σε σχετικές αναφορές προέβη ο κ. Θεόδ. Ρουσόπουλος, επαναλαμβάνοντας παράλληλα ότι «κατά τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, ο ΟΤΕ επωλήθη κατά 66%». Το ΠΑΣΟΚ ομιλεί σαφώς για συμπαιγνία μεταξύ του υπουργού Οικονομίας και του επιχειρηματία Ανδ. Βγενόπουλου, ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλ. Τσίπρας, έκανε λόγο για το «σημαντικότερο, ίσως, σκάνδαλο της μεταπολιτευτικής περιόδου».

Η Χαριλάου Τρικούπη αναφέρεται επίσης συστηματικά σε ενδείξεις απιστίας του υπουργού Οικονομίας, προκαλώντας την απαξιωτική αντίδραση του κ. Γ. Αλογοσκούφη, ο οποίος αρνήθηκε χθες να δώσει στο ΠΑΣΟΚ το κείμενο της συμφωνίας. «Σε αίτημα της υπευθύνου του Τομέα Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ κ. Λούκας Κατσέλη να λάβει το κείμενο της συμφωνίας στρατηγικής συμμαχίας για τον ΟΤΕ, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης της επισήμανε ότι δεν θα υπάρξει επιλεκτική ενημέρωση και η σύμβαση θα κατατεθεί στο Κοινοβούλιο την επόμενη εβδομάδα», σημειώνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου. Το ΠΑΣΟΚ απαντά ότι «ο κ. Αλογοσκούφης επέλεξε ως στρατηγικό εταίρο τον κ. Βγενόπουλο και λειτούργησε ως εγγυητής της υπεραξίας (σ.σ. για τον επιχειρηματία) ώστε να εκχωρηθούν τα διοικητικά δικαιώματα του ΟΤΕ στη γερμανική εταιρεία». Σε συνέντευξη Τύπου στη Χαριλάου Τρικούπη οι Λούκα Κατσέλη, Χρ. Παπουτσής, Ν. Σηφουνάκης, Χ. Τσιόκας και Γ. Παπακωνσταντίνου, υποστήριξαν παράλληλα ότι στις 2 Αυγούστου του 2005, το Δημόσιο με τη ΔΕΚΑ κατείχαν το 48,6% του ΟΤΕ και, εν συνεχεία, επωλήθησαν δύο πακέτα του 10% από τη Ν.Δ. τον Σεπτέμβριο του 2005 και τον Ιούνιο του 2007, τα οποία επέτρεψαν τη μεσιτεία Βγενόπουλου στην πώληση του Οργανισμού.

Η κυβέρνηση δεν αναμένει εκπλήξεις κατά την έγκριση της συμφωνίας από τη Βουλή, τις επόμενες ημέρες, παρά το γεγονός ότι το γαλάζιο μέτωπο κάθε άλλο παρά αρραγές είναι. Χωρίς πολλά λόγια αλλά με «ηχηρό» τρόπο ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς διαφοροποιήθηκε δις το προηγούμενο διήμερο (Ελ. Τύπος και Mega) από την πολιτική του υπουργείου Οικονομίας, καθιστώντας όμως σαφές ότι θα πειθαρχήσει στην κυβερνητική απόφαση. «Ως μέλος της κυβέρνησης έχω υποχρέωση να στηρίξω τη συμφωνία» υποστήριξε ο κ. Σουφλιάς, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, πάντως, να επισημαίνει πως για τον ίδιο «από τις δηλώσεις του κ. Σουφλιά δεν δημιουργείται θέμα για την κυβέρνηση».