Η σειρά παιχνιδιών Total War έχει εδώ και χρόνια μετατραπεί σε συνώνυμο των strategy games για PC. Φέτος, μας μεταφέρει στην Κίνα, λίγο πριν τη δύση του 2ου αιώνα μ.Χ.

Tο «Total War: Three Kingdoms» είναι από τα παιχνίδια που κάθεται κανείς ένα απογευματάκι για να παίξει μια ωρίτσα και τον βρίσκει το επόμενο ξημέρωμα να απορεί πότε πέρασε ο χρόνος. Aν η συγκεκριμένη περιγραφή σας ακούγεται υπερβολική, μάλλον δεν έχετε ασχοληθεί ποτέ με το διασημότερο franchise στρατηγικής. Δεν είναι μόνο η ιστορική πιστότητα και ο ρεαλισμός των μαχών και των εμπλεκόμενων στρατιωτικών μονάδων. Εκτός από τον απόλυτο real-time εξομοιωτή μάχης, το Total War μπορεί να καυχιέται και για την turn-based διάστασή του, η οποία σας καλεί να εξαπλώσετε την αυτοκρατορία σας στο χάρτη με εκτεταμένο resource management, διπλωματία, στρατηγική και όχι μόνο. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή…

Βρισκόμαστε στο έτος 190 μ.Χ. και η Κίνα βρίσκεται σε μεγαλύτερη αναταραχή από ό,τι το Westeros του Game of Thrones. Η δυναστεία των Χαν καταρρέει, καθώς ο νεαρός διάδοχος του θρόνου μοιάζει με μαριονέτα στα χέρια του τύραννου Dong Zhuo. Παράλληλα, οι πολέμαρχοι που εκπροσωπούν τις ισχυρότερες φατρίες της Κίνας βρίσκουν την ευκαιρία να διεκδικήσουν το δικό τους μερίδιο της αχανούς αυτοκρατορίας. Στο campaign mode μπορείτε να αναλάβετε τον ρόλο οποιουδήποτε ηγεμόνα της εποχής, να στρατολογήσετε ήρωες που έγραψαν ιστορία και να κυριαρχήσετε με τον τρόπο που εσείς θεωρείτε δόκιμο. Ισχυρές συμμαχίες, αξιόπιστη εξωτερική πολιτική, δολοπλοκίες και ίντριγκες που ροκανίζουν εκ των έσω τους θρόνους των αντιπάλων σας, οικονομική ηγεμονία, στρατιωτική επιβολή ή πολιτισμική εξάπλωση; Οποια και αν είναι η στρατηγική σας, το «Total War: Three Kingdoms» σας δίνει τα εργαλεία να την υπηρετήσετε. Γιατί εκτός από το αξεπέραστο gameplay στις μάχες, ένας χάρτης ανοίγεται μπροστά σας σαν επιτραπέζιο, προκειμένου να κάνετε τις δικές σας πολυσύνθετες κινήσεις στη διπλωματική σκακιέρα της Κίνας.

Δεν θα αποφασίσετε απλά ποιες πόλεις θα κατακτήσετε, με ποιους πολέμαρχους θα συμμαχήσετε ή με ποιους θα αντιπαρατεθείτε. Εκτός από το πληρέστατο μενού διπλωματικών διαπραγματεύσεων (στο οποίο εντάσσονται ακόμα και βασιλικοί γάμοι), έχετε να διαχειριστείτε την πολιτική κατάσταση στο εσωτερικό της φατρίας σας, τις ενδοοικογενειακές ίντριγκες και τις ισορροπίες μεταξύ των φιλόδοξων στρατηγών σας. Παράλληλα, είστε υπεύθυνοι για μεταρρυθμίσεις, για την πρόοδο του πολιτισμού σας, για την εξέλιξη των πόλεων, για τη φορολογία και την επάρκεια των προμηθειών για πολίτες και στρατεύματα, ακόμα και για την περίτεχνη «ύφανση» ενός δικτύου κατασκόπων. Σας φαίνονται πολλά; Είναι! Και για αυτόν τον λόγο υπάρχει ένα πληρέστατο περιβάλλον υποβοήθησης για τους αρχάριους στον κόσμο του Total War που επιστρατεύεται σε οποιαδήποτε οθόνη βρίσκεστε, πατώντας F1.  

Ιστορία ή μυθοπλασία;

Η σειρά Total War (πλην των «Warhammer» fantasy εξαιρέσεων) βασίζεται στην ιστορική πιστότητα των δεδομένων της. Στο «Three Kingdoms», ωστόσο, σας δίνεται η ευκαιρία να επιλέξετε ανάμεσα σε δύο διαφορετικές προσεγγίσεις: Records ή Romance. Στην πρώτη περίπτωση οι μάχες είναι πιο ρεαλιστικές, οι πολέμαρχοι είναι εξίσου ευάλωτοι στη μάχη με τα στρατεύματά τους και η κούραση των μονάδων έχει αντίκτυπο στις αναμετρήσεις. Η επιλογή Romance, αντιθέτως, ανάγει τους πολέμαρχους σε μυθικούς ήρωες με θρυλικές δυνατότητες, τις οποίες μπορείτε να απολαύσετε όταν αποδεχθείτε ή προκαλέσετε μία «ένας εναντίον ενός» μονομαχία με τον αντίπαλο στρατηλάτη κατά τη διάρκεια μιας μάχης. Αν και οπαδοί του ιστορικού ρεαλισμού στα παιχνίδια στρατηγικής, ομολογούμε πως η Romance προσέγγιση του «Three Kingdoms» σε συνδυασμό με τα role playing στοιχεία ανάπτυξης των χαρακτήρων σας (πολέμαρχου, ηρώων και στρατηγών), μας άνοιξαν μια νέα διάσταση στο gameplay της σειράς. Το τελευταίο μέλος της οικογένειας Total War δεν εξιστορεί μόνο τις περιπέτειες στρατών, φατριών και πόλεων, αλλά εμβαθύνει στις προσωπικές ιστορίες κάθε πρωταγωνιστή, μεγιστοποιώντας τα επίπεδα εξάρτησης που προκαλεί ο τίτλος στον gamer! 

Ποιος πολέμαρχος είστε;

Ξεκινώντας την εκστρατεία σας, καλείστε να επιλέξετε έναν Warlord. Κάθε πολέμαρχος έχει διαφορετικό επίπεδο δυσκολίας, δική του συμπεριφορά, γνωρίσματα και φυσικά θέση εκκίνησης στον χάρτη της Κίνας. Ο Sun Jian είναι ιδανικός για… πολεμοχαρείς, ριψοκίνδυνους παίκτες, ο Cao Cao προτείνεται για όσους θέλουν μια ευκολότερη πρόκληση καθώς κινείται έξυπνα και παρασκηνιακά, ενώ ο φιλειρηνικός Liu Bei προτάσσει τις ανάγκες του λαού του. Η Zheng Jiang απευθύνεται σε όσους θέλουν να ζήσουν στα κόκκινα με συνεχείς μάχες, ο τακτικιστής Gongsun Zan διακρίνεται για τη στρατηγική του, ο ενίοτε διπρόσωπος Yuan Shu διαπρέπει στο διπλωματικό πεδίο και ο Kong Rong είναι υπέρμαχος των συμμαχιών, της συνεργασίας και του εμπορίου. Ο αριστοκράτης Liu Biao αναζητά τη σοφία της γνώσης και απεχθάνεται την αναρχία της εποχής, ο μισθοφόρος Zhang Yan δεν διστάζει να τα βάλει με όλους και με όλα, ο Ma Teng παραμένει πιστός στο καθεστώς των Χαν και ο Yuan Shao αριστεύει στα πολιτικά παιχνίδια εξουσίας. Εκτός από τους 11 παραπάνω Warlords υπάρχουν άλλοι 4 για ξεκλείδωμα, μεταξύ των οποίων και ο τύραννος Dong Zhuo, για όσους θέλουν να φλερτάρουν με την αδίστακτη πλευρά του εαυτού τους! Οι ηγέτες των Yellow Turban επαναστατών (He Yi, Gong Du, Huang Shao) ξεκλειδώνονταν ως DLC bonus για τις προ-παραγγελίες του τίτλου.

Ιστορικές μάχες

Εξι από τις πιο εμβληματικές μάχες της ιστορικής περιόδου των Τριών Βασιλείων είναι άμεσα διαθέσιμες για όσους δεν θέλουν να μπουν στη χρονοβόρο διαδικασία ενός μακροσκελούς campaign, το οποίο αναντίρρητα απαιτεί μεγάλη χρονική δέσμευση και αφοσίωση. Με κινηματογραφικές εισαγωγές που θα σας βάλουν γρήγορα στο κλίμα, εξηγώντας σας την προϊστορία και το διακύβευμα, οι μάχες αυτές θα δοκιμάσουν τη στρατηγική σας σκέψη, τη στρατιωτική σας ευφυΐα και τα ετοιμοπόλεμα αντανακλαστικά σας, δίχως τις κοινωνικοπολιτικές σκοτούρες της διακυβέρνησης μιας ολόκληρης αυτοκρατορίας. Φυσικά, υπάρχει πάντα η δυνατότητα να χτίσετε τις δικές σας custom αναμετρήσεις, επιλέγοντας τις μονάδες που θα αναμειχθούν και θέτοντας οι ίδιοι προκλήσεις στο στρατηγικό σας δαιμόνιο. Τέλος, υποστηρίζεται και multiplayer mode, τόσο στο campaign (συνεργατικό και ανταγωνιστικό) όσο και σε μεμονωμένες μάχες, όπου έως 8 παίκτες (4 σε κάθε πλευρά) μπορούν να παρατάξουν τα στρατεύματά τους και να αναμετρηθούν λυσσαλέα.

Συνυπολογίζοντας τον πλούτο των modes και το βάθος του gameplay, καταλήγουμε στο εξής συμπέρασμα: αν αγαπάτε τη στρατηγική, το «Total War: Three Kingdoms» ίσως να είναι το μοναδικό παιχνίδι που θα χρειαστεί να εγκαταστήσετε στο PC σας!

ΣΥΣΤΗΜΑ: PC•ΔΙΑΘΕΣΗ: Zegetron