Κάθε PC gamer που σέβεται τον εαυτό του, έχει στο «οπλοστάσιό» του ένα μηχανικό πληκτρολόγιο, έτοιμο να μεταφράσει άμεσα τις εντολές του σε δράση στην οθόνη. Ακολουθούν μερικά από τα πιο «μπαρουτοκαπνισμένα» gaming keyboards…

Oταν οι online μάχες φουντώνουν και η νίκη κρίνεται σε κλάσματα δευτερολέπτου, το πληκτρολόγιο πρέπει να συντάσσεται με τον PC gamer και όχι να τον καθυστερεί. Για τον λόγο αυτό, τα μηχανικά πληκτρολόγια ανταλλάσσουν τη χρήση της μεμβράνης (η οποία ενδείκνυται όταν το ζητούμενο είναι η αθόρυβη λειτουργία) με ένα σύστημα μοχλών και ελατηρίων που ευνοεί την άμεση απόκριση και την ακρίβεια. Πλασμένα για… νευρική χρήση, τα γνωστά και ως mechanical keyboards είναι φασαριόζικα μεν, θανάσιμα γρήγορα δε! Δεν θα τα προτείναμε για χρήση γραφείου, μιας και οι συνάδελφοί σας θα πιστεύουν πως φέρατε προπολεμική γραφομηχανή για να δοκιμάσετε την υπομονή τους, λόγω του μηχανικού ήχου που απορρέει από κάθε πάτημα πλήκτρου. Αντίθετα, αν παίζετε online και είστε αποφασισμένοι να… το πάτε μέχρι τέλους, ένα μηχανικό πληκτρολόγιο αποτελεί μονόδρομο, αφού είναι σαφώς ταχύτερο. Επιπρόσθετα, μπορείτε να «χαρτογραφήσετε» το επιθετικό σας ρεπερτόριο πάνω στα πλήκτρα της προτίμησής σας, αποτυπώνοντας πολύπλοκους συνδυασμούς σε μια μακροεντολή ή να φωτίσετε τα πλήκτρα που θα σας σώσουν τη ζωή κατά τη διάρκεια μιας λυσσαλέας ψηφιακής μάχης. 

Οι… χρωματιστοί διακόπτες 

Το χρώμα κάθε μηχανικού διακόπτη που χρησιμοποιεί το εκάστοτε gaming πληκτρολόγιο δεν είναι θέμα αισθητικής, αλλά κατηγοριοποίησης. Η κατασκευάστρια Cherry ήταν αυτή που ξεκίνησε από τη δεκαετία του ‘80 να διαχωρίζει με αυτόν τον τρόπο τους διακόπτες της και η υπόλοιπη βιομηχανία συνέχισε να υπακούει σε αυτήν την κωδικοποίηση, μιας και το μεγαλύτερο μέρος αυτής συνεργάζεται με τον εν λόγω κατασκευαστή. Μία δεκαετία μετά, η Kailh (γνωστή και ως Kaihua) και μετέπειτα εταιρείες, όπως η Razer και η Logitech ξεκίνησαν να χτίζουν τις δικές τους εναλλακτικές λύσεις, με στόχο να μην εξαρτώνται από τρίτους προμηθευτές. Οι διαφορετικές συμπεριφορές που μπορεί κανείς να συναντήσει στους διακόπτες των πλήκτρων συνοψίζονται στις εξής δύο:

Linear: Πιο απαλή και ομοιογενής (γραμμική) αίσθηση κατά τη διάρκεια κάθε πατήματος πλήκτρου. 

Tactile: Αισθητή ενεργοποίηση περίπου στη μέση του πατήματος του πλήκτρου. Η υποκατηγορία «Clicky» περιλαμβάνει τους tactile διακόπτες που η ενεργοποίησή τους συνοδεύεται από έναν διακριτό μηχανικό ήχο. 

Είναι λογικό πως θα προτιμήσετε tactile διακόπτες όταν θέλετε να έχετε ακριβή αίσθηση του millisecond κατά το οποίο ενεργοποιείται κάθε πλήκτρο, όσο ταξιδεύει προς τη βάση του κατά τη διάρκεια του πατήματός σας. Αν θέλετε να το αντιλαμβάνεστε και ηχητικά, θα επιλέξετε clicky tactile διακόπτες. Εχοντας αυτά κατά νου και εισάγοντας στην εξίσωση του ιδανικού για τα γούστα σας gaming πληκτρολογίου και την παράμετρο «ταχύτητα απόκρισης», η Cherry MX χρωματική κατηγοριοποίηση έχει ως εξής: 

Cherry MX Red

Πρόκειται για γραμμικούς (linear) διακόπτες με ομαλή συμπεριφορά στο πάτημά τους, γεγονός που τους καθιστά σχετικά αθόρυβους. Συνήθως έχουν διάρκεια ζωής γύρω στα 50 εκατ. πατήματα και αποτελούν μια από τις πιο διαδεδομένες λύσεις στα μηχανικά πληκτρολόγια. Το πάτημά τους χαρακτηρίζεται ως ελαφρύ, μιας και απαιτούν μόλις 0,45N δύναμης από το δάχτυλό σας, προκειμένου να ενεργοποιηθούν. Ετσι, συνυπολογίζοντας το αθόρυβο προφίλ τους, αποτελούν ιδανική πρόταση για όσους θέλουν να χρησιμοποιούν το πληκτρολόγιό τους και για συγγραφή κειμένων, μιας και είναι ξεκούραστα για τα δάχτυλα, χωρίς να προκαλούν τα νεύρα των γύρω σας! 

Cherry MX Speed

Οι συγκεκριμένοι linear διακόπτες διατηρούν όλα τα χαρακτηριστικά των Red, με τη διαφορά πως το σημείο της ενεργοποίησής τους τοποθετείται μόλις στα 1,2mm (σε αντίθεση με τη συνήθη απόσταση των 2mm). Η ειδοποιός αυτή διαφορά σημαίνει πως σχεδόν με το που ακουμπάτε ένα πλήκτρο, αυτό ενεργοποιείται, χωρίς να χρειάζεται να πλησιάσει τη βάση του (εξού και ο χαρακτηρισμός «Speed»).

Cherry MX White

Αν και δεν απαντώνται σε πολλά πληκτρολόγια, οι «λευκοί» διακόπτες είναι σχεδόν πανομοιότυποι με τους δημοφιλείς Red με μια κομβική διαφορά: απαιτούν 0,55N για να ενεργοποιηθούν, γεγονός που τους καθιστά λίγο πιο «σκληρούς» στο πάτημά τους.  

Cherry MX Black

Σε περίπτωση που ψάχνετε linear πλήκτρα με ακόμα μεγαλύτερη αντίσταση στα πατήματά σας από τα 0,55N των White, η Black παραλλαγή έρχεται με 0,60N απαιτούμενη δύναμη ενεργοποίησης. Ως γραμμικοί διακόπτες, είναι και αυτοί ιδανικοί για ταχύτατο και αδιάκοπο «button mashing»! 

Cherry MX Grey

Οι Grey διακόπτες αποτελούν το μοναδικό χρώμα της Cherry που έρχεται σε δύο εκδόσεις, linear και tactile.  Και στις δύο περιπτώσεις, απαιτούν δύναμη 0,80N για να καταχωρίσουν κάθε σας πάτημα, με αποτέλεσμα να είναι ό,τι πιο «σκληρό» και «βαρύ» σε αίσθηση μπορείτε να βρείτε στην αγορά. Με αυτόν τον τρόπο, σίγουρα αποκλείονται τα ακούσια πατήματα πλήκτρων!

Cherry MX Brown

Από τους tactile διακόπτες, οι Brown είναι οι πιο αθόρυβοι, καθώς δεν είναι «clicky». Απαιτούν 0,45Ν δύναμης για την ενεργοποίησή τους, αλλά η αίσθηση του tactile χαρακτήρα τους στο δάχτυλο έρχεται στα 0,55N. 

Cherry MX Blue

Οι αρκετά… φασαριόζικοι Blue διακόπτες ανήκουν προφανώς στην «clicky» υποκατηγορία των tactile switches. Είναι ελαφρώς πιο σκληροί από το σύνηθες (0,60N) με εξαιρετικά σαφή αίσθηση του σημείου της ενεργοποίησής τους. Σε συνθήκες «rapid fire» θα σας κουράσουν σαφώς περισσότερο από τους ελαφρύτερους linear, ανταμείβουν όμως με μια πολύ «στιβαρή» εμπειρία χρήσης, υπογραμμίζοντας στα δάχτυλα και στα αυτιά σας κάθε πάτημα πλήκτρου. 

Cherry MX Green

Σε περίπτωση που σας ικανοποιεί η φιλοσοφία των Blue switches, οι Green την προχωρούν ένα βήμα παραπέρα. Πρόκειται για ακόμα πιο «σκληρούς», clicky, tactile διακόπτες, με ενεργοποίηση στα 0,70N, ενώ για να ξεπεράσετε το tactile bump που προκαλεί την πολυπόθητη αίσθηση του «click» στα δάχτυλα, απαιτούνται 0,80N.

Κάθε μηχανικό πληκτρολόγιο δεν είναι και gaming 

Αφού τονίσαμε τη διαφοροποίηση των switches, οφείλουμε να υπογραμμίσουμε πως δεν αποτελούν το μοναδικό κριτήριο αγοράς ενός gaming keyboard. Μια σειρά από άλλες παραμέτρους, όπως το latency (ο χρόνος δηλαδή που μεσολαβεί από την ενεργοποίηση ενός πλήκτρου μέχρι τη μετάδοση του σήματος στον υπολογιστή σας), το φαινόμενο ghosting («διαφυγόντα» πατήματα πλήκτρων ή ακούσιες ενεργοποιήσεις όταν πατάμε πολλαπλά πλήκτρα ταυτόχρονα), το λεγόμενο key chatter (πολλαπλές καταχωρίσεις ενός μοναδικού πατήματος) και ο ρόλος της MCU (MicroController Unit) στην έγκαιρη ανίχνευση και διαχείριση των δεδομένων που εισάγουμε, χτίζουν συνήθως μια διαφορά αρκετών δεκάδων έως και εκατοντάδων ευρώ ανάμεσα στα entry και τα premium μοντέλα της αγοράς. Αν ωστόσο δεν έχετε επαγγελματικές βλέψεις στον χώρο των eSports, πιθανότατα μια σχετικά προσιτή λύση να είναι αρκετή για να σας μυήσει στον κόσμο των μηχανικών, gaming πληκτρολογίων. 

Speedlink Ultor Illuminated

Χτίστε το gaming προφίλ σας, δημιουργώντας πολύπλοκα macros, που πλέον θα απαντώνται στο πάτημα ενός και μόνο πλήκτρου! Το ρεπερτόριο των κινήσεών σας χαρτογραφείται όπως εσείς επιθυμείτε, σε ένα εξαιρετικό μηχανικό πληκτρολόγιο με Red Kaihua/Kailh switches. Μπλε οπίσθιος φωτισμός για τα κύρια πλήκτρα και λευκός φωτισμός για τα gaming keys σας αναδεικνύουν το Ultor της Speedlink ακόμα και μέσα στο απόλυτο σκοτάδι. Σώμα από αλουμίνιο, μίνιμαλ σχεδιασμός και υψηλές αντοχές ολοκληρώνουν την πάντα ετοιμοπόλεμη πρόταση της εταιρείας.

Ενδ. τιμή: 79€

Turbo-X Nemesis RGB Mechanical 

Αν αναρωτιέστε για την εντυπωσιακά χαμηλή τιμή, το χεράκι του δεν έχει βάλει ο «δαίμων του τυπογραφείου» αλλά τα καταστήματα Πλαίσιο! Το μηχανικό πληκτρολόγιο Turbo-X Nemesis RGB Mechanical, με ανθεκτικούς Blue μηχανικούς διακόπτες και φωτισμό Full RGB φροντίζει να μην δαπανήσει όλο σας το budget, προκειμένου να το αφιερώσετε στους αγαπημένους σας τίτλους. Συνοδεύεται μάλιστα από το ιδιαίτερο mousepad, Turbo-X Nemesis Extended.

Ενδ. τιμή: 39,90€

SteelSeries Apex M750 

Το Apex M750 είναι ένα καθαρόαιμο e-sports πληκτρολόγιο με εξαιρετικά γρήγορους linear μηχανικούς διακόπτες QX2 (παρόμοιους με τους Cherry MX Red) με διάρκεια ζωής έως και 50 εκατ. πατήματα. Ο RGB φωτισμός παρέχει εκατομμύρια εναλλακτικά χρώματα για να δημιουργήσετε τα δικά σας εφέ φωτισμού, τα οποία μπορούν να συγχρονίζονται με όλα τα αξεσουάρ που υποστηρίζουν φωτισμό Prism. Μπορείτε να δημιουργήσετε το συγκεκριμένο εφέ ακόμη και από ένα animated GIF! Εναλλακτικά, ο Game Sense φωτισμός αντιλαμβάνεται τις ανάγκες κάθε παιχνιδιού. Το λογισμικό Steel Series Engine επιτρέπει πλήρη εξατομίκευση των λειτουργιών των πλήκτρων και την ανάθεση μακροεντολών. Κατασκευασμένο από μεταλλικό κράμα αλουμινίου, το Apex M750 διαχωρίζει τους σκληροπυρηνικούς gamers από τους… φιλήσυχους χρήστες εφαρμογών γραφείου!

Ενδ. τιμή: 189,90€

Spartan Gear Cyclops

 

Το προσιτό ενσύρματο gaming μηχανικό πληκτρολόγιο με τον επιβλητικό… σπαρτιατικό σχεδιασμό μεταλλικής πρόσοψης, είναι εξοπλισμένο με διακόπτες τύπου Βlue, κατασκευασμένους από την Outemu. Εκτός από την πρόβλεψη anti-ghosting για όλα τα πλήκτρα, διαθέτει 11 διαφορετικά modes LED φωτισμού. Παρά τη χαμηλή τιμή του, εκπλαγήκαμε ευχάριστα όταν δοκιμάσαμε το πληκτρολόγιο της Enarxis Dynamic Media, τόσο με την premium αίσθηση όσο και με την gaming απόκριση του «Κύκλωπα» σε συνθήκες… καταιγιστικής δράσης. 

Ενδ. τιμή: 49,99€

Logitech G513 Carbon GX Blue

Ενα ανθεκτικό κράμα αλουμινίου – μαγνησίου, δανεισμένο από τη βιομηχανία των αεροσκαφών, το 5052, εξασφαλίζει στιλ και «ανοσία» στις κακουχίες. Οι διακόπτες GX Blue της Logitech είναι στιβαροί, tactile και clicky. Με ρυθμό απόκρισης 1ms, απευθύνεται στους απαιτητικούς του είδους. Ο προσαρμοζόμενος φωτισμός RGB πλήρους φάσματος αξιοποιεί την τεχνολογία LIGHTSYNC, η οποία επιτρέπει στα παιχνίδια να ρυθμίζουν τον φωτισμό ανάλογα με τον «χάρτη» του πληκτρολογίου. Μπορείτε να προσαρμόσετε τον φωτισμό κάθε πλήκτρου ξεχωριστά, να δημιουργήσετε τα δικά σας εφέ κίνησης RGB ή να επιλέξετε κάποιο από τα προκαθορισμένα εφέ φωτισμού και κίνησης. Περιλαμβάνεται υποστήριγμα παλάμης με αφρό μνήμης και κάλυμμα από ανθεκτική δερματίνη. 

Ενδ. τιμή: 159€

Corsair K70 RapidFire RGB Mechanical

Το K70 RapidFire έρχεται πλέον και με ελληνικό layout, με μειωμένο το ύψος των πλήκτρων για πιο άμεση απόκριση, χάρη στους Cherry MX Speed διακόπτες. Ο οπίσθιος φωτισμός ρυθμίζεται ξεχωριστά για κάθε πλήκτρο. Οι φίλοι των first-person shooters θα εκτιμήσουν ιδιαίτερα και το εξειδικευμένο επιπλέον kit FPS πλήκτρων. Τέλος, η επιφάνεια στήριξης καρπών θα προστατεύσει τα χέρια σας από τις πολύωρες κοπιαστικές αναμετρήσεις! 

Ενδ. τιμή: 169,90€

Razer BlackWidow Chroma Elite

Οι ειδικοί του gaming δεν θα μπορούσαν παρά να δημιουργήσουν ένα «όπλο» έτοιμο να υπηρετήσει τους πλέον απαιτητικούς παίκτες. Τα Razer Green Mechanical Switches (παρόμοιας αίσθησης με τα Cherry MX Blue) διαθέτουν δύο πλευρικά τοιχώματα για μεγαλύτερη σταθερότητα και αυξημένη προστασία από σκόνη και υγρά. Κάθε πλήκτρο αντέχει 80 εκατομμύρια πατήματα, πιθανότατα περισσότερα από όσα αντέχουν τα δάχτυλά σας, ενώ οι μηχανικοί διακόπτες της Razer ενεργοποιούνται στη βέλτιστη απόσταση, εξασφαλίζοντας αστραπιαία απόκριση. Ο οπίσθιος φωτισμός Razer Chroma επιτρέπει 16,8 εκατ. προσαρμόσιμες επιλογές χρωμάτων, ενώ το multi-function digital dial και τα media keys παρέχουν πλήρη έλεγχο στην ψυχαγωγική εμπειρία σας. Χάρη στο Razer Hypershift μπορείτε να αντιστοιχίσετε διαφορετική λειτουργία σε κάθε πλήκτρο ή να καταγράψετε combos σε μια μακροεντολή. 

Ενδ. τιμή: 179,99€

Asus ROG Claymore

Με αλουμινένιο σασί και προγραμματιζόμενο φωτισμό, το… «πολυβόλο» της σειράς Republic Of Gamers (ROG) ξεχωρίζει για το αποσπώμενο αριθμητικό πληκτρολόγιο, το οποίο αν δεν θέλετε να αφαιρέσετε τελείως, μπορεί να συνδεθεί από την αριστερή ή τη δεξιά πλευρά. Τα μηχανικά Cherry MX Red πλήκτρα του εγγυώνται υψηλές επιδόσεις και άνετη χρήση για ατελείωτες ώρες gaming.

Ενδ. τιμή: 259,99€

HyperX Alloy Elite Mechanical 

Ενα αγέραστο σασί από ατσάλι φιλοξενεί μηχανικούς διακόπτες Cherry MX Red για άμεση απόκριση και υψηλή αντοχή. Η ενσωματωμένη μνήμη μπορεί να στεγάσει τα διαφορετικά προφίλ που θα στήσετε. Ο οπίσθιος RGB φωτισμός προσδίδει την απαραίτητη hardcore gaming πινελιά, με το αποσπώμενο wrist rest να φροντίζει για την άνετη τοποθέτηση των καρπών σας. 

Ενδ. τιμή: 139,90€