Από την εφημερίδα: “Ημερησία” – 20/05/2008

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών ότι τα χειρότερα της πιστωτικής κρίσης δεν έχουν παρέλθει σε συνδυασμό με τις ανησυχίες ότι η άνοδος των πετρελαϊκών τιμών ψαλιδίζει τα εταιρικά κέρδη, πυροδοτούν ρευστοποιήσεις στις αγορές. Στο ίδιο μήκος κύματος και το ΧΑ με τον ΟΤΕ να δέχεται ισχυρές πιέσεις Οι εκτιμήσεις των αναλυτών ότι τα χειρότερα της πιστωτικής κρίσης δεν έχουν παρέλθει σε συνδυασμό με τις ανησυχίες ότι η άνοδος των πετρελαϊκών τιμών ψαλιδίζει τα εταιρικά κέρδη, πυροδοτούν ρευστοποιήσεις στις ευρωπαϊκές αγορές.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η εγχώρια αγορά, με τον ΟΤΕ να δέχεται ισχυρές πιέσεις στο απόηχο της υποβάθμισης από την Moody΄s. Πτωτικά κινείται και η μετοχή της Deutsche Telekom, η πιστοληπτική ικανότητα της οποίας επίσης αναθεωρήθηκε επί τα χείρω. Ρευστοποιήσεις εκδηλώνονται επίσης στον τραπεζικό κλάδο, αλλά και στον κλάδο Τροφίμων και Ποτών.

Στην Ευρώπη, αλλά και νωρίτερα στην Ασία, οι εθνικοί δείκτες υποχωρούν από το υψηλό τετραμήνου, με τους επενδυτές να προχωρούν σε κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων κερδών. Η μετοχή της Air France-KLM αλλά και της Ryanair Holdings καταγράφουν σημαντική πτώση μετά την άνοδο της τιμής του πετρελαίου πάνω από τα 127 δολάρια. Ο παγκόσμιος χρηματιστηριακός δείκτης υποχωρεί για πρώτη φορά μετά από πέντε ημέρες, με περισσότερες από τρεις μετοχές να υποχωρούν για κάθε μία που ενισχύεται. Πτωτικά κινούνται και τα αμερικανικά futures.