Το πρώτο βήμα για την έλευση του 5G στην Ελλάδα έγινε καθώς η WIND έθεσεσε λειτουργία το πρώτο πιλοτικό δίκτυο κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς στην Καλαμάτα. 

Η Καλαμάτα γίνεται η πρώτη πόλη στη χώρα που δοκιμάζει τις δυνατότητες του 5G καθώς το πιλοτικό δίκτυο της WIND καλύπτει την κεντρική πλατεία της πόλης και σημεία ενδιαφέροντος όπως το Δημαρχείο, το Πνευματικό κέντρο, το Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, κα. Με 5G καλύπτεται πιλοτικά και το ξενοδοχείο Filoxenia του Ομίλου Grecotel στην παραλία της πόλης, εγκαινιάζοντας μια εντελώς νέα εμπειρία επικοινωνίας για τους επισκέπτες, Έλληνες και ξένους.

«Από σήμερα είναι σε πλήρη λειτουργία το πρώτο πιλοτικό δίκτυο 5G σε επίπεδο πόλης. Ζούμε μια σημαντική στιγμή στην ψηφιακή μας ιστορία αν και ακόμη έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας» σχολίασε για τη λειτουργία του πρώτου πιλοτικού δικτύου 5G, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της WIND, Νάσος Ζαρκαλής.

«Το 5G θα έχει καθοριστική συμβολή στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας μαςΕίναι ιδιαίτερα θετικό ότι ξεκινάμε την πιλοτική λειτουργία του δικτύου με αρωγούς την τοπική αυτοδιοίκηση και την Πολιτεία. Το 5G είναι κομβικό για το ψηφιακό μέλλον της χώρας και είναι σημαντικό οι διαθέσιμοι επενδυτικοί πόροι να κατευθυνθούν κυρίως στην ανάπτυξη των υποδομών και όχι στην απόκτηση του απαραίτητου φάσματος με υψηλό κόστος. Θέλουμε τα επόμενα χρόνια να αναπτύξουμε ένα εξαιρετικό 5G δίκτυο που θα λειτουργεί συμπληρωματικά με το υπάρχον 4G, ώστε η ελληνική κοινωνία και οικονομία να επωφεληθούν σε μέγιστο βαθμό από τη νέα τεχνολογία» τόνισε ο επικεφαλής της WIND.

Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμες εμπορικά συσκευές 5G, οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Καλαμάτας μπορούν να πάρουν μια καλή γεύση των δυνατοτήτων της κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς κάνοντας χρήση του δωρεάν Wi-Fi που προσφέρει το πιλοτικό 5G δίκτυο της WIND στην κεντρική πλατεία της πόλης. Η σύνδεση στο 5G Wi-Fi είναι δωρεάν και χρησιμοποιεί τα 5G κεραιο-συστήματα στην Καλαμάτα.

Ο Δήμαρχος Καλαμάτας και εκλεγείς Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Ε. Νίκας δήλωσε τα εξής: «Η Καλαμάτα, ως βραβευμένη Ψηφιακή Πόλη, πρωτοπορεί και στα ασύρματα δίκτυα τηλεπικοινωνιών πέμπτης γενιάς. Μέσω κοινόχρηστων υποδομών καταρχήν, οι πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να αντιληφθούν μερικά μόνο από τα πλεονεκτήματα του 5G. Ταυτόχρονα, θα δοθεί η δυνατότητα να εξετασθούν ζητήματα που άπτονται της ιδιωτικής σφαίρας της ζωής μας και σχετίζονται με τη νέα τεχνολογία.

Ευχαριστώ την εταιρεία WIND και το Κράτος για τη συνεργασία και για την επιλογή της Καλαμάτας στο πλαίσιο αυτού του πρωτοπόρου πανελλαδικά εγχειρήματος, το οποίο θα συμβάλει θετικά στην ελκυστικότητα της πόλης για επενδύσεις και τουρισμό». 

 «Έχουν τεθεί οι βάσεις για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Καλαμάτας. Θα συνεχίσουμε στο δρόμο της ενσωμάτωσης της τεχνολογίας αιχμής 5G στη ζωή μας, για την εξυπηρέτηση των πολιτών και των επιχειρήσεων, προσδοκώντας να καταστεί ωφέλιμο για την πρόοδο της πόλης αυτό το ψηφιακό άλμα», είπε μεταξύ άλλων ο  Αντιδήμαρχος και εκλεγείς Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος 

Αντίστοιχη εμπειρία υψηλών ταχυτήτων και άμεσης απόκρισης απολαμβάνουν και οι επισκέπτες του Filoxenia Hotel στην παραλία Καλαμάτας. Το Filoxenia Hotel καλύπτεται από το πιλοτικό δίκτυο 5G της WIND και είναι το πρώτο ξενοδοχείο στην Ελλάδα που προσφέρει δωρεάν 5G Wi-Fi στους πελάτες του, αναδεικνύοντας την συμβολή της τεχνολογίας στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της χώρας μας.

«Το 5G θα φέρει νέες ιδέες και χρήσεις σε πολλά πεδία εφαρμογής: στις έξυπνες πόλεις και σπίτια, στα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό, στην έξυπνη γεωργία και βιομηχανία, στην εικονική και επαυξημένη πραγματικότητα μέσω κινητού, σε κάθε σημείο του φυσικού κόσμου που θα διασυνδεθεί με τον ψηφιακό» τονίζει ο Γενικός Διευθυντής Δικτύου της WIND, Νίκος Πανόπουλος.

Δοκιμές που πραγματοποιούν οι μηχανικοί της WIND στην Καλαμάτα με δοκιμαστικές συσκευές 5G HUAWEI Mate 20X, καταγράφουν εντυπωσιακές ταχύτητες στη χρήση data καθώς αγγίζουν ταχύτητες αντίστοιχες σύνδεσης με οπτική ίνα (>1 Gbps download) , ταχύτητες δηλαδή πολλαπλάσιες από αυτές των υπαρχόντων δικτύων 4G. Το HUAWEI Mate 20X ενσωματώνει υψηλή τεχνογνωσία εξοπλισμένο με τους 5G επεξεργαστές πολλαπλών λειτουργιών Balong 5000 και Kirin 980. Προσφέρει εξαιρετική 5G συνδεσιμότητα διατηρώντας και την δυνατότητα σύνδεσης με τα υπόλοιπα δίκτυα. Φέρει το νέο αναβαθμισμένο λειτουργικό EMUI 9.1 με ΑΙ συμπληρωματικές λειτουργίες για την επεξεργασία εικόνας και διαθέτει εξαιρετικά μεγάλη διάρκεια μπαταρίας. 

«Η λειτουργία του πιλοτικού δικτύου σε πραγματικές συνθήκες πόλης θα μας δώσει πολύτιμες πληροφορίες για τις δυνατότητες της τεχνολογίας καθώς και το βέλτιστο μοντέλο ανάπτυξης των υποδομών 5G στη χώρα μας» δήλωσε ο κ. Πανόπουλος.