Από την εφημερίδα: “Ημερησία” – 17/05/2008

Του Θανάση Παπαδή

Dr. Karl Gerhard Eick Αντιπρόεδρος της Deutsche Τelekom

Οι αλλαγές στον ΟΤΕ βρίσκονται στο παρά πέντε της ολοκλήρωσή τους, τουλάχιστον ως προς το τυπικό τους κομμάτι, αφού το ουσιαστικό ολοκληρώθηκε την περασμένη Τετάρτη. Η γερμανική Deutsche Telekom αποκτά τον έλεγχο της επιχείρησης και θα έχει σχεδόν πλήρη ελευθερία κινήσεων στο management, με το ελληνικό δημόσιο να παρακολουθεί εξ αποστάσεως, και μόνο αν οι συνθήκες το απαιτήσουν θα υπάρχει παρέμβαση.
Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών διήρκεσαν περισσότερο από έναν μήνα και πέρασαν από διάφορα στάδια. Δεν ήταν λίγες οι φορές που οι συζητήσεις έφτασαν στο παρά πέντε να πάρουν στραβό δρόμο ή ακόμη και να διακοπούν, ωστόσο οι χειρισμοί και από τις δύο πλευρές, αλλά το κυριότερο η διάθεσή τους για την ολοκλήρωση της συμφωνίας, είχαν ως αποτέλεσμα, τελικά να τα βρουν και να πέσουν οι υπογραφές, οι οποίες τελούν βέβαια υπό την έγκριση της ελληνικής Βουλής, αλλά και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά μάλλον τυπικό χαρακτήρα έχουν.

Τη γερμανική πλευρά εκπροσωπούσε ο 54χρονος Dr Karl Gerhard Eick, αντιπρόεδρος της Deutsche Telekom, άνθρωπος ειδικών αποστολών. Είναι αυτός που κάνει πάντα τη βρόμικη δουλειά, αυτός που γίνεται δυσάρεστος, αυτός που χτυπάει το χέρι στο τραπέζι και στην περίπτωση του ΟΤΕ, μπορεί να χτύπησε πραγματικά το χέρι στο τραπέζι, ωστόσο έστελνε φαρμακερά μηνύματα, κάθε φορά που κάτι πήγαινε να στραβώσει. Ο Karl Gerhard Eick εγκαταστάθηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία. Εκεί ήταν το στρατηγείο του και από εκεί χαράσσονταν η πολιτική που ακολουθήθηκε στις διαπραγματεύσεις. Σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα του ιστορικού ξενοδοχείου, Ελληνες και γερμανοί σύμβουλοι ξενύχτησαν ουκ ολίγα βράδια να βρουν τη «χρυσή τομή».

Ο αντιπρόεδρος της Deutsche Telekom μπορεί να βρήκε μερικές ώρες να απολαύσει τον αθηναϊκό ήλιο και τις ομορφιές της πόλης, ωστόσο όταν ο ίδιος έκρινε πως πρέπει να παρέμβει, το έκανε και μάλιστα με αποφασιστικότητα, προασπιζόμενος τα δικά του συμφέροντα, με τον τρόπο που ο ίδιος θεωρούσε ορθό. Τώρα μετά την ουσιαστική συμφωνία για τον ΟΤΕ, είναι πιθανό να βρίσκεται σε κάποια εξωτική παραλία και να ξεκουράζεται ή σε κάποια πρωτεύουσα, κάποιας χώρας του πλανήτη και να διαπραγματεύεται κάποια άλλη εξαγορά. Στη μοναδική φορά που βρέθηκε απέναντι σε δημοσιογράφους, δεν έδειξε ιδιαίτερη διάθεση να ανοίξει κουβέντα μαζί τους και αρκέστηκε στο να στείλει ένα χαμόγελο ευγένειας και να μας πει «wonderful day».

Προς τη συμφωνία
Και πράγματι η Τετάρτη του Πάσχα ήταν μία όμορφη ημέρα στην Αθήνα και μία καλή ημέρα για τον ίδιο, αφού οι είχαν αρθεί και τα τελευταία προβλήματα για την υλοποίηση της συμφωνίας. Μάνατζερ καριέρας, με σπουδές στη διοίκηση επιχειρήσεων και στα οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Augsburg, κάτοχος διδακτορικού, το οποίο πήρε το 1982, αποτελεί έναν από τους τελευταίους managers που εισήλθαν στον γερμανικό κολοσσό. Η επαγγελματική του καριέρα του είχε άλλους τρεις σημαντικούς σταθμούς πριν βρεθεί στην σημερινή του θέση. Μέχρι το 1988 ο κ. Karl Gerhard Eick ανήκε στο στελεχικό δυναμικό της μεγάλης και γνωστής αυτοκινητοβιομηχανίας BMW. Κορυφαία θέση την οποία κατείχε στην BMW ήταν αυτή του συμβούλου του προέδρου. Στην συνέχεια ο Karl Gerhard Eick μετακομίζει στην γνωστή εταιρεία ειδών σπιτιού WMF όπου και παραμένει μέχρι το 1991. Διετέλεσε επικεφαλής του διοικητικού συμβουλίου της επιχείρησης. Τη χρονιά εκείνη αποχωρεί από την WMF, αποδεχόμενος πρόταση της επιχείρησης οπτικών ειδών Carl Zeiss Group. Διατηρεί για δύο περίπου χρόνια τη θέση του αντιπροέδρου της επιχείρησης. Από το 1993 έως και το 1999 θα εργαστεί για λογαριασμό της εταιρίας Franz Haniel & Cie GmbH στο Duisburg. Μέχρι το 1998 θα διατελέσει μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Gehe AG, θυγατρικής εταιρίας του χρηματοπιστωτικού οίκου Haniel Group.

Το άλμα στην ηγεσία του γερμανικού ομίλου

Το άλμα στην καριέρα του Karl Gerhard Eick θα έρθει το 2000, όπου και μετακομίζει στην Deutsche Telekom. Στην αρχή είχε την θέση του επικεφαλής στο Οικονομικό Τμήμα της επιχείρησης. Συμμετείχε στο διοικητικό συμβούλιο του γερμανικού κολοσσού και το 2004 αναλαμβάνει καθήκοντα αντιπροέδρου. Ο Karl Gerhard Eick θεωρείται ως ο άνθρωπος των ειδικών αποστολών. Είναι αυτός που κάνει πάντα τις διαπραγματεύσεις για την εξαγορά επιχειρήσεων, αφού θεωρείται μαέστρος στην εξαγορά επιχειρήσεων σε… «τιμή ευκαιρίας», ενώ στη Γερμανία είναι πολλοί εκείνοι που τον θεωρούν ως τον άνθρωπο που έχει την ικανότητα να «μαγειρεύει» τέλεια τους ισολογισμούς. Μάλιστα κάθε φορά που μπαίνει στο αεροπλάνο για να πραγματοποιήσει εξαγορά το αστείο των εφημερίδων είναι «ποιόν πάει να βάλει στο τσεπάκι του ο Dr. Κarl;» Και βέβαια το ίδιο έγραφαν οι Γερμανοί συνάδελφοι όταν ο «Dr. Κarl» πήρε το αεροπλάνο από την Βόννη για την Αθήνα.

Εμπλοκή σε σκάνδαλο
Το όνομα του Dr. Karl Gerhard Eick έχει εμπλακεί και στο «σκάνδαλο» με την εξαγορά της αμερικάνικης εταιρείας VoiceStream, όπου 16.000 Γερμανοί μέτοχοι που εμπιστεύθηκαν τα χρήματά τους στην εν λόγω εξαγορά ακόμη… κλαίνε. Η υπόθεση είχε φτάσει και στο Δικαστήριο, αλλά ο ξερακιανός Karl Gerhard Eick, όταν κατέθεσε δήλωσε πως η απόφαση για την εξαγορά ελήφθη μέσα σε οκτώ ημέρες. Κατά «διαβολική σύμπτωση» τις οκτώ αυτές ημέρες ο Karl Gerhard Eick έλειπε σε διακοπές, ως εκ τούτου ουδεμία ευθύνη φέρει ο ίδιος. Ο αντιπρόεδρος της Deutsche Telekom βρίσκεται ψηλά στον κατάλογο του περιοδικού Forbes και σύμφωνα με αυτό οι αμοιβές του για το 2007 έφτασαν το ποσό των 2,9 εκ. ευρώ, ποσό κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητο για manager.

Οι μυστικές και οι φανερές συναντήσεις

Οι συναντήσεις του με τους υπουργούς Οικονομίας και Μεταφορών δεν ήταν λίγες. Συναντήθηκε επίσημα μαζί τους πάνω από 5 – 6 φορές, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξαν και αρκετές ανεπίσημες συναντήσεις και ουκ ολίγες τηλεφωνικές επαφές. Εξάλλου υπουργείο Οικονομίας και Μεγάλη Βρετάνια απέχουν λίγα μέτρα.

Ο Karl Gerhard Eick είναι ένας άνθρωπος ιδιαίτερα φινετσάτος αλλά και πολύ σκληρός στις διαπραγματεύσεις. Πίσω από το χαμόγελό του κρύβεται επιμελώς η αποφασιστικότητα και η θέληση να πετύχει τον στόχο του. Ακόμη και την Τρίτη μετά το Πάσχα, που όλα έδειχναν πως υπάρχει εμπλοκή στο ζήτημα του ΟΤΕ, ο Karl Gerhard Eick δεν έχασε την καλή του διάθεση. Εισήλθε στο υπουργείο Οικονομίας τρείς φορές εκείνη την ημέρα και το χαμόγελό του ήταν πάντα στη… θέση του. Όμως έστειλε σαφές μήνυμα προς την ελληνική πλευρά και τους συνομιλητές του πως αν δεν γίνουν αυτά που θέλει η Deutsche Telekom, τότε η συμφωνία μπορεί να βρεθεί στον «αέρα». Οι πληροφορίες αναφέρουν πως έλαβε και «κόκκινη γραμμή» που αν η ελληνική πλευρά την περάσει, τότε η συμφωνία θα βρισκόταν στον αέρα. Τότε χρειάστηκε και η παρέμβαση του πρωθυπουργού για να αρθούν τα όποια εμπόδια είχαν βρεθεί στον δρόμο.