«Business as usual» για την κινεζική εταιρεία σύμφωνα με τον Country Manager των κινητών, Lin Bing, μιας και η Huawei δείχνει να ξεπερνά σχετικά ανώδυνα την -όπως όλα δείχνουν- σύντομη παρένθεση του αποκλεισμού της από τους δυτικούς προμηθευτές, με τον Donald Trump να αναθεωρεί την αρχική στρατηγική του εμπάργκο.

To Huawei P Smart Z.

Στον απόηχο της ανακοίνωσης της πρόθεσης του Donald Trump να άρει την απαγόρευση συνεργασίας με την Huawei για τους αμερικανούς προμηθευτές συναντήσαμε τον Country Manager – Terminals της Huawei Ελλάδος, Lin Bing, ο οποίος εμφανίστηκε αισιόδοξος και καθησυχαστικός για τις εξελίξεις. Παράλληλα, υπογράμμισε το κλίμα εμπιστοσύνης που έχει χτίσει η Huawei τόσο με τους operators και τους retailers στη χώρα μας, όσο και με τους τελικούς καταναλωτές. Αν και ο κινεζικός κολοσσός νιώθει πανέτοιμος να ενεργοποιήσει ανά πάσα στιγμή το «Plan B», να κατασκευάσει δηλαδή συσκευές που θα στηρίζονται σε δική του έκδοση του Android (γνωστή και ως Hongmeng OS ή Ark OS) και με hardware αποκλειστικά από κινέζους προμηθευτές, η διοίκησή του δεν έχει καμία τέτοια επιθυμία. Έχοντας χτίσει μακροχρόνιες σχέσεις συνεργασίας, τόσο με τις εταιρείες ημιαγωγών της Δύσης, όσο και με την Google, η Huawei δεν προτίθεται να «αυτονομηθεί» πλήρως, καθώς θεωρεί πως η βιομηχανία των smartphone είναι ένας χώρος που απαιτεί παγκόσμιες συνέργειες και συνεργατική κουλτούρα.

Σύμφωνα με τον Lin Bing, o αντίκτυπος του προσωρινού εμπάργκο των ΗΠΑ στην κινέζικη εταιρεία ήταν αρκετά μικρός όσον αφορά στις πωλήσεις των smartphone στην Ελλάδα, με τους Έλληνες καταναλωτές να δείχνουν αρκετά «διαβασμένοι» και να μην πανικοβάλλονται δίχως λόγο. Άλλωστε, η Huawei εγγυήθηκε από την πρώτη στιγμή πως ανεξαρτήτως των εξελίξεων (οι οποίες τελικά είναι θετικές) όσες συσκευές βρίσκονται στα ράφια των καταστημάτων θα χαίρουν της ίδιας υποστήριξης που είχαν και πριν το προσωρινό εμπάργκο, με πλήρη κάλυψη σε επίπεδο service αλλά και σε αναβαθμίσεις του λειτουργικού Android (γεγονός που επιβεβαίωσε και η ίδια η Google). Η εταιρεία μάλιστα ετοιμάζεται για ένα πολύ σημαντικό λανσάρισμα μέσα σε λίγες μέρες, αυτό του ξεχωριστού λόγω της pop-up selfie cam μα προσιτού στην τιμή Huawei P Smart Z. Κανονικότατα θα ανακοινωθεί τον Σεπτέμβριο τόσο το νέο Kirin chipset όσο και η επόμενη γενιά της σειράς Mate, τα Huawei Mate 30. Επίσης, ήδη δοκιμάζεται πιλοτικά στη χώρα μας 5G δίκτυο με τη βοήθεια του πανίσχυρου Huawei Mate 20X 5G smartphone.

Αντιθέτως, η πολιτική της απαγόρευσης για τους αμερικανούς προμηθευτές δείχνει να ζημίωσε περισσότερο τις ΗΠΑ. Αφενός το κύρος του Donald Trump έχει πληγεί ακόμα και στα μάτια των πιο ένθερμων υποστηρικτών του, καθώς δεν γίνεται την μια μέρα να υπάρχει θέμα εθνικής ασφάλειας και μόλις οι διαπραγματεύσεις οδεύουν προς συμφωνία το γεγονός αυτό να ξεχνιέται. Αφετέρου, όλοι οι προμηθευτές ανεξαιρέτως, από την Google μέχρι την Qualcomm έχασαν έδαφος όσον αφορά στην αξιοπιστία τους ως συνεργάτες, καθώς ανά πάσα στιγμή το ίδιο σενάριο θα μπορούσε να επαναληφθεί με διαφορετική εταιρεία-στόχο. Το παγκοσμιοποιημένο και φιλελεύθερο προφίλ της τεχνολογικής βιομηχανίας δέχτηκε ένα πλήγμα που δύσκολα θα ξεχαστεί, τη στιγμή μάλιστα που η Huawei εξακολουθεί αλώβητη να διεκδικεί μεγαλύτερα μερίδια αγοράς σε όλες τις χώρες που δραστηριοποιείται. Και μπορεί την είσοδό της στην αγορά των ΗΠΑ (είτε σε επίπεδο smartphone, είτε σε επίπεδο 5G τηλεπικοινωνιακών υποδομών) μάλλον να πρέπει να την ξεχάσει, τίποτα δεν την εμποδίζει όμως πλέον να επεκταθεί σε όλο τον υπόλοιπο πλανήτη…