Η Dell Technologies και η Orange, ένας από τους μεγαλύτερους παρόχους υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας και Internet με 264 εκατομμύρια πελάτες σε όλον τον κόσμο, ήρθαν σε συμφωνία για την από κοινού ανάπτυξη βασικών τεχνολογιών για κατανεμημένες αρχιτεκτονικές cloud, στοχεύοντας σε χρηστικές εφαρμογές edge σε πραγματικό χρόνο, αλλά και σε νέες ευκαιρίες για υπηρεσίες που θα δημιουργηθούν χάρη στην τεχνολογία 5G. 

Ξεδιπλώνοντας την πλήρη δυναμική της καινοτομίας στο edge computing και στα δίκτυα 5G

Tα δίκτυα απαιτούν μια νέα γενιά από πλατφόρμες, οι οποίες θα υποστηρίξουν ένα πλούσιο σύνολο εφαρμογών edge computing σχεδόν πραγματικού χρόνου, αλλά και υπηρεσιών Internet of Things – IoT. Οι εταιρείες θα συνεργαστούν με στόχο την κάλυψη των απαιτήσεων για νέες κατανεμημένες αρχιτεκτονικές δικτύων 5G, που θα συνδυάζουν τα καλύτερα χαρακτηριστικά του cloud και της φορητότητας. Αυτές οι κατανεμημένες αρχιτεκτονικές θα παρέχουν μια κοινή βάση hardware αποτελούμενη από αυτοματοποιημένες, software-defined υποδομές, εκτεινόμενες από τις τοπικές εγκαταστάσεις στα ασύρματα δίκτυα τηλεφωνίας, και μέχρι τον πυρήνα, με στόχο την επιτάχυνση της καινοτομίας και της παροχής υπηρεσιών. 

Οι νέες πλατφόρμες φορητότητας θα πρέπει να οικοδομηθούν πάνω σε μια αξιόπιστη αλυσίδα εφοδιασμού, παρέχοντας ένα καινοτομικό οικοσύστημα λύσεων, που θα εκπληρώσει τις υποσχέσεις της τεχνολογίας 5G. Θα χρησιμοποιούν δικτυακή τηλεμετρία, για να τροφοδοτούν συστήματα έξυπνης αυτοματοποίησης και να εξυπηρετούν υπηρεσίες ενορχήστρωσης, αξιοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη για να εξασφαλίσουν σταθερά επίπεδα υπηρεσιών και πληροφοριών σε όλο το εύρος των κατανεμημένων περιβαλλόντων. Εν ολίγοις, όλα τα στρώματα του δικτύου θα είναι ορατά στα συστήματα διαχείρισης, και αυτά τα συστήματα διαχείρισης θα εξασφαλίζουν, αυτομάτως, τόσο την αποδοτικότητα των δικτυακών λειτουργιών, όσο και το υψηλό επίπεδο της εμπειρίας των χρηστών.

Αυτές οι τεχνολογίες είναι οι ίδιες με εκείνες που έχουν οδηγήσει στην πραγματοποίηση, τόσο των data centers επιπέδου enterprise, όσο και των υποδομών δημόσιων cloud. Τα δίκτυα 5G επεκτείνουν αυτές τις απαιτήσεις cloud και υποδομών ΙΤ, πέρα από το hardware ορισμένης λειτουργικότητας, με στόχο την παροχή περισσότερο δυναμικών και ευέλικτων λύσεων στα υπολογιστικά συστήματα στα άκρα των δικτύων. Για να αξιοποιηθούν οι νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες που θα δημιουργηθούν χάρη στην τεχνολογία 5G, οι πάροχοι τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών χρειάζονται ανοικτές και τυποποιημένες αρχιτεκτονικές, σε συνδυασμό με δικτύωση software-defined networking (software defined networking – SDN), εικονικοποίηση (virtualization) των δικτυακών λειτουργιών (networking functions virtualization – NFV), εγγενείς εφαρμογές cloud, και υπολογιστικά συστήματα για τα άκρα του δικτύου (multi-access edge computing – MEC).

«Συνεργαζόμαστε στενά με την Orange, με στόχο να συνδυάσουμε τις βέλτιστες πρακτικές μας στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, διαθέτοντας δεκαετίες εμπειρίας στον μετασχηματισμό των data centers, για να βοηθήσουμε τους παρόχους υπηρεσιών να επανασχεδιάσουν γρήγορα τις λειτουργίες τους και να παρουσιάσουν τις νέες τους υπηρεσίες 5G με κερδοφόρο τρόπο», ανέφερε ο Tom Burns, senior vice president, Dell EMC Networking & Solutions. «Για τις υπηρεσίες 5G και τηλεπικοινωνιών στο cloud, οι πάροχοι υπηρεσιών στρέφονται σε τεχνολογίες ΙΤ όπως IaaS, virtualization, και τυποποιημένες υποδομές για να παρέχουν την απαραίτητη ευελιξία, ασφάλεια και έλεγχο. Στην Dell Technologies έχουμε βοηθήσει τους πελάτες μας στα data center να αναπτυχθούν επί δεκαετίες, με μια αξιόπιστη, παγκόσμιας κλάσης εφοδιαστική αλυσίδα και υπηρεσίες υποστήριξης».

Συνδυάζοντας την τεχνογνωσία τους, η Dell Technologies και η Orange θα συνεργαστούν πάνω στον προσδιορισμό και ανάπτυξη:

  • Τεχνολογιών edge σε περιπτώσεις όπως, επιχειρηματικά μοντέλα και μοντέλα proof of concepts.
  • Συνεργασίες για αξιοποίηση ανοικτού κώδικα για το οικοσύστημα λύσεων στα άκρα των δικτύων (edge).
  • Προσδιορισμός και επικύρωση επιταχυντών υποδομών, όπως FPGAs, GPUs, και SmartNICs, για εφαρμογές edge, μεταξύ των οποίων Cloud/Virtual RAN (CRAN/vRAN), MEC, και πραγματικού χρόνου, διαδραστικές και απαιτητικές σχετικά με την καθυστέρηση (latency), εφαρμογές.
  • Software βασισμένο στην τεχνητή νοημοσύνη και τη μηχανική μάθηση, για την υποστήριξη απομακρυσμένης αυτοματοποίησης συστημάτων πολλαπλών τεχνολογιών και ετερογενών τύπων edge σε εικονικές μηχανές, περιεκτικά συστήματα (containers), και εφαρμογές σε hardware μορφής bare metal.
  • Πλατφόρμες υποδομών edge για την υποστήριξη των απαιτήσεων των τηλε πικοινωνιακών παρόχων, όσον αφορά το περιβάλλον, το χώρο, τις λειτουργικές υπηρεσίες και τον αυτοματισμό.

«Η Orange προσχώρησε σε αυτή τη συμφωνία με την Dell Technologies, με στόχο τη συνεργασία πάνω σε ένα σύνολο ζητημάτων, που περιστρέφονται γύρω από τις τεχνολογίες edge computing και επιτάχυνσης, που θα βρίσκονται στο επίκεντρο της πλήρους αξιοποίησης των δυνατοτήτων 5G», δήλωσε ο Stéphane Demartis, vice president, Orange, Corporate Cloud Infrastructure. «Θεωρούμε ότι είναι απαραίτητο να προετοιμάσουμε το οικοσύστημα για χρηστικές εφαρμογές τηλεπικοινωνιών, ενώ παράλληλα θα αναπτύσσουμε τις γνώσεις μας πάνω στις τεχνολογίες του μέλλοντος. Η Orange προσδοκεί από αυτή τη συνεργασία με την Dell EMC, όχι μόνο τεχνικά, αλλά και επιχειρηματικά αποτελέσματα, με στόχο να τροφοδοτήσει τη στρατηγική μας για την επίτευξη του μετασχηματισμού  του edge computing στα δίκτυα τηλεπικοινωνιών νέας γενιάς».