Πρόκειται για μια πρωτοβουλία Ευρωπαϊκής εμβέλειας, που σχεδιάστηκε από τον Βρετανικό οργανισμό εναντίον του εξτρεμισμού, Institute for Strategic Development και υποστηρίζεται από τη Google.

Στόχος της είναι να ενδυναμώσει τους νέους, μέσω της «ψηφιακής υπηκοότητας» (digital citizenship), της ανάπτυξης της κριτικής σκέψης και του αλφαβητισμού στα ψηφιακά μέσα επικοινωνίας (media literacy),  προκειμένου να γίνουν οι ψηφιακοί ηγέτες του αύριο.  Το πρόγραμμα προσφέρει επίσης, σε εκπαιδευτικούς καθώς και σε γονείς, τα κατάλληλα εργαλεία, ώστε να κατανοήσουν καλύτερα και να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που προκαλούνται από την ολοένα αυξανόμενη αλληλεπίδραση των νέων με τα media και με άλλους ανθρώπους όταν είναι συνδεδεμένοι online.

Η Martina Colasante, Policy Analyst της Google για την Ελλάδα και την Ιταλία δήλωσε σχετικά με το πρόγραμμα  «Εμείς στην Google θέτουμε ως κορυφαία προτεραιότητά μας την online ασφάλεια για παιδιά και οικογένειες – γι’ αυτό με  χαρά φέρνουμε στην Ελλάδα το πρόγραμμα Young Digital Leaders. Η εκπαίδευση στην ψηφιακή «υπηκοότητα» είναι ουσιαστική και πολύτιμη για την ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων και για την ασφάλεια και ελπίζουμε ότι το πρόγραμμα θα αποτελέσει μια ευκαιρία να μοιραστούμε βέλτιστες πρακτικές και να εκπαιδεύσουμε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς που ενδιαφέρονται για το θέμα σε νέες δεξιότητες».

Μετά τις επιτυχημένες εκπαιδεύσεις στην Αθήνα και τη Σπάρτη, όπου καθηγητές, παιδιά και γονείς  είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τα πρώτα εργαστήρια, το πρόγραμμα Young Digital Leaders θα επισκεφτεί μέσα στον Ιούνιο τη Λέσβο. Μέσα από μια σειρά δραστηριοτήτων που ερεθίζουν τη σκέψη και αποτελούν αληθινά παραδείγματα της καθημερινής ζωής, το πρόγραμμα έχει σκοπό να μάθει στους νέους ανθρώπους να λειτουργούν συνειδητοποιημένα όταν ‘καταναλώνουν’  online πληροφορίες, να επικοινωνούν με σεβασμό και αποτελεσματικότητα όταν είναι συνδεδεμένοι και, ταυτόχρονα, να είναι σε θέση να υπερασπίζονται τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους, τόσο τα δικά τους όσο και των άλλων.

Σχετικά με το πρόγραμμα σπουδών Young Digital Leaders

Το πρόγραμμα σπουδών αποτελείται από πέντε συνεδρίες των 60 λεπτών, οι οποίες θα διδαχθούν στο σύνολό τους ως μέρος του προγράμματος Young Digital Leaders. Μπορούν να προσαρμοστούν από τους ειδικούς και αποτελούν έναν διασκεδαστικό, καινοτόμο και δημιουργικό τρόπο που βοηθά τους νέους να εκπαιδευτούν στην ψηφιακή «υπηκοότητα».

Ενότητα 1:  Συνειδητοποιημένοι Καταναλωτές:  Οι μαθητές θα μπορέσουν να εντοπίζουν και να αντιδρούν με θετικό τρόπο στα fake news, τις «κλειστές ομάδες» και τα filter bubbles. 

Ενότητα 2: : Ανθεκτικοί Πολίτες: Οι μαθητές θα μπορέσουν να καταλάβουν τι είναι ένα προκατειλημμένο περιεχόμενο έτσι ώστε να αμφισβητούν τα στερεότυπα και να συμβάλλουν με θετικό τρόπο στον διαδικτυακό χώρο.

Ενότητα 3: Αποτελεσματική Επικοινωνία: Οι μαθητές θα μπορέσουν να καταλάβουν πώς μπορούν να επικοινωνήσουν αποτελεσματικά με μια σειρά από ακροατήρια και να αναγνωρίσουν τον αντίκτυπο της γλώσσας και του ύφους που χρησιμοποιείται.

Ενότητα 4: Γνωρίζω τα δικαιώματά μου στο διαδίκτυο: Οι μαθητές θα μπορέσουν να καταλάβουν τα δικαιώματά τους ως διαδικτυακοί πολίτες.

Ενότητα 5: Ψηφιακοί Ηγέτες: Οι μαθητές θα μπορέσουν να καταλάβουν πώς μπορούν να εξασκήσουν το δικαίωμά τους στην ελευθερία του λόγου με θετικό τρόπο και να προωθήσουν τη φωνή τους έτσι ώστε να φέρουν θετικές αλλαγές στο διαδίκτυο.

Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, το ISD ανέπτυξε ένα Πρόγραμμα Σπουδών, έναν Οδηγό για Εκπαιδευτικούς και έναν Οδηγό για Γονείς, που έχουν προσαρμοστεί από την Action Synergy και μεταφραστεί στα Ελληνικά, προκειμένου να ταιριάζουν με το Ελληνικό online περιεχόμενο.