O  Όμιλος Lenovo ανακοίνωσε σήμερα ισχυρά αποτελέσματα που επιβεβαιώνουν την επιτυχία της στρατηγικής του Έξυπνου Μετασχηματισμού της εταιρείας και αναδεικνύουν την ηγετική της θέση σε όλα τα επιχειρηματικά της τμήματα. Για πρώτη φορά, η εταιρεία που δραστηριοποιείται σε παγκόσμιο επίπεδο, σημείωσε συνολικά έσοδα άνω των US$50 δισεκατομμυρίων, με αύξηση 12,5%, φθάνοντας στα US$51 δισεκατομμύρια.

Η σημαντική αύξηση της κερδοφορίας περιλαμβάνει ετήσιο εισόδημα -προ φόρων- πάνω από 4,5 φορές (459%) από έτος σε έτος, στα US$856 εκατομμύρια, αλλά και καθαρό εισόδημα στα US$597 εκατομμύρια, σημειώνοντας αύξηση US$786 εκατομμύρια από το αρνητικό αποτέλεσμα των US$189 εκατομμύριων του περασμένου έτους 

Η ετήσια απόδοση συμπεριλαμβάνει ένα ιδιαίτερα ισχυρό τέταρτο τρίμηνο που χαρακτηρίζεται από τη βελτίωση των εσόδων και των κερδών σε όλες τις επιχειρησιακές της μονάδες. Τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 10% σε ετήσια βάση και έφθασαν τα US$11,7 δισ. Τα έσοδα προ φόρων ανήλθαν σε US$180 εκατομμύρια, αποτέλεσμα που είναι σχεδόν τετραπλάσιο από την προηγούμενη χρονιά (US$143 εκατομμύρια, + 389%), ενώ το καθαρό εισόδημα ανήλθε σε US$118 εκατομμύρια (+US$851 εκατομμύρια + 261%).

Τα βασικά κέρδη ανά μετοχή για ολόκληρο το έτος ανήλθαν σε 5,01 USA  cents ή 39,2 ΗΚ cents, ενώ για το τέταρτο τρίμηνο τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν σε 1,00 USA cent ή 7,85 ΗΚ cents. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Lenovo ανακοίνωσε τελικό μέρισμα 2,78 USA cents ή 21,8 ΗΚ cents ανά μετοχή για το οικονομικό έτος που έληξε στις 31 Μαρτίου 2019. 

“Η σταθερή οικονομική απόδοση της Lenovo είναι αποτέλεσμα της στρατηγικής μετασχηματισμού που ακολουθούμε με σταθερά βήματα. Σε μια εποχή μεγάλης παγκόσμιας αλλαγής – οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά – συνεχίζουμε να εστιάζουμε στον τρόπο με τον οποίο «μεταμορφώνουμε έξυπνα» την ίδια την εταιρεία, προσφέροντας έτσι τη δυνατότητα στους πελάτες μας ανά τον κόσμο να κάνουν το ίδιο επιτυχώς. Είμαι περήφανος για τα αποτελέσματα και σίγουρος  ότι η ανέλιξή μας θα συνεχιστεί με γοργούς ρυθμούς και στο μέλλον “, δήλωσε ο Yang Yuanqing, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Lenovo. 

Επισκόπηση ανά Business Group 

Το Intelligent Devices Group (IDG) συνεχίζει να ηγείται του κλάδου. Οδηγούμενο από τη δυναμική της στρατηγικής Smart IoT της Lenovo, τα έσοδα του group σημείωσαν σχεδόν διψήφια αύξηση για ολόκληρο το έτος (αύξηση 9,9%), ενώ τα έσοδα προ φόρων υπερδιπλασιάστηκαν (109%) από έτος σε έτος, σε US$ 1,843 εκατομμύρια για την ίδια περίοδο.

Tο PC and Smart Devices group (PCSD), μία από τις δύο επιχειρηματικές μονάδες του IDG, κατέγραψε συνολικά ετήσια έσοδα ρεκόρ, ύψους US$38,5 δισ., με προ φόρων έσοδα ύψους US$1,98 δισ. Μέσω της καινοτομίας, η Lenovo είναι η # 1 εταιρεία PC στον κόσμο (σύμφωνα με την IDC) με μερίδιο αγοράς ρεκόρ 23,4% για το έτος και παραμένει η ταχύτερα αναπτυσσόμενη ανάμεσα στους πέντε κορυφαίους κατασκευαστές (+ 9,5% σε ετήσια βάση). Η αμφισβήτηση του status quo και η επανεξέταση όλων των δομών, αλλά και της εμπειρίας του χρήστη, έχουν οδηγήσει σε πολυάριθμα τεχνολογικά επιτεύγματα κατά το περασμένο οικονομικό έτος, με πιο πρόσφατο την παρουσίαση του πρώτου PC στον κόσμο με πτυσσόμενη οθόνη, που πραγματοποιήθηκε στις 13 Μαΐου 2019. 

Η δεύτερη επιχειρηματική μονάδα της IDG, το Mobile Business Group (MBG), βελτίωσε τα ΥΟΥ έσοδα προ φόρων κατά US$464 εκατομμύρια και ήταν κερδοφόρα ξεκινώντας από το δεύτερο εξάμηνο του έτους, χάρη στη σαφή εστίαση σε επιλεγμένες αγορές, το ανταγωνιστικό χαρτοφυλάκιο προϊόντων και τον έλεγχο των εξόδων.

Οι περιοχές που τέθηκαν σε προτεραιότητα εμφάνισαν ταχεία ανάπτυξη, συμπεριλαμβανομένου ενός ποσοστού ρεκόρ 17,6% στη Λατινική Αμερική. Στη Βόρεια Αμερική, ο όγκος πωλήσεων ξεπέρασε την αγορά κατά 59,2 μονάδες, ενώ στην Κίνα κατά 185,8 μονάδες. Στον υπόλοιπο κόσμο τα αποθέματα έχουν μειωθεί σημαντικά με αξιοσημείωτη βελτίωση κέρδους – ανοίγοντας το δρόμο για επιστροφή στην ανάπτυξη.

Το Data Center Group (DCG) πέτυχε την ταχύτερη ετήσια ανάπτυξη από την ολοκλήρωση της εξαγοράς της επιχείρησης x86 server, αυξάνοντας τις επιδόσεις του κατά 37% με έσοδα ρεκόρ που ανήλθαν σε US$6,02 δισ. Τα αποτελέσματα αποδίδονται στην μεγάλη ανάπτυξη των Hyperscale και Software Defined Infrastructure, με αύξηση εσόδων κατά 240% και 96% σε ετήσια βάση αντίστοιχα. 

Η Lenovo παραμένει στην πρώτη θέση παγκοσμίως σε απόδοση, με 139 παγκόσμια ρεκόρ, την πρώτη θέση στην x86 αξιοπιστία, αλλά και ικανοποίηση πελατών σύμφωνα με την ITIC (Intelligence Consulting Information Technology), την TBR (Technology Business Research) και άλλους δείκτες αναφοράς του κλάδου και είναι ο # 1 πάροχος υπερ-υπολογιστών στη λίστα TOP500.

Επιπλέον Στοιχεία 

Κατά τη διάρκεια του έτους, το Lenovo Capital και Incubator Group με τρεις επιτυχείς επενδύσεις, συνέβαλε US$107 εκατομμύρια (προ φόρων) στο εισόδημα του ομίλου. Για ολόκληρο το οικονομικό έτος, τα έσοδα από Software & Services ανήλθαν σε US$2,4 δισεκατομμύρια, σημειώνοντας αύξηση κατά 18,9% από έτος σε έτος.

Αποτελέσματα Q4: 

  • Τα έσοδα από PCSD Group αυξήθηκαν 10,3% σε ετήσια βάση. O όγκος πωλήσεων υπολογιστών σε τεμάχια αυξήθηκε κατά 9% από έτος σε έτος, και 12 μονάδες μεγαλύτερη ανάπτυξη από αυτή της αγοράς, κερδίζοντας την πρώτη θέση στο consumer και ενισχύοντας την ηγετική θέση του στον τομέα των Commercial Notebook PCs με εύρος τιμής που ξεπερνάει τα US$800, σημειώνοντας ετήσια αύξηση της τάξεως του 34% ΥΟΥ.
  • Το MBG Group ήταν κερδοφόρo για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, βελτιώνοντας τα προ φόρων έσοδα του κατά 146 εκατομμύρια δολάρια, από έτος σε έτος. Τα έσοδα επέστρεψαν σε ετήσια αύξηση για πρώτη φορά μετά από πέντε τρίμηνα, σημειώνοντας αύξηση 15,1% σε ετήσια βάση και ξεπέρασαν την αγορά κατά 26,8 μονάδες. Επίσης, το περασμένο τρίμηνο, η εταιρεία ξεκίνησε την πώληση του πρώτου κινητού 5G παγκοσμίως.
  • Τα έσοδα και το κέρδος του DCG Group συνεχίζουν να βελτιώνονται από έτος σε έτος, παρά τις δύσκολες συνθήκες της αγοράς. Η κοινοπραξία με την NetApp στην Κίνα είναι πλέον σε λειτουργία και παρουσιάζει ήδη σημάδια επιτυχίας.