Οι ΗΠΑ απαγορεύουν στις εταιρείες τους την προμήθεια hardware και υπηρεσιών στην Huawei, εξαπολύοντας το ψυχροπολεμικό ισοδύναμο μιας πυραυλικής επίθεσης! Συγχρόνως μας επιδεικνύεται για πρώτη φορά στην ιστορία το ανατριχιαστικό μέγεθος του συγκεντρωτισμού της τεχνολογίας σε ελάχιστες εταιρείες που ξεχνούν εύκολα το… πολυεθνικό τους προφίλ.

Ο αποκλεισμός της Huawei από το σύνολο των εταιρειών των ΗΠΑ γίνεται περισσότερο ανησυχητικός όταν συνειδητοποιήσει  κανείς πως ειδικά σε επίπεδο υπηρεσιών cloud, οι εταιρείες με έδρα στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού μπορούν να αφανίσουν τεχνολογικά οποιοδήποτε κράτος, εταιρεία ή επιχειρηματικό κλάδο επιλέξουν να στοχεύσουν συντεταγμένα. Amazon, Microsoft και Google «κουβαλούν» στις πλάτες τους πάνω από το 50% των cloud υποδομών του πλανήτη (μέσω Amazon Web Services, Microsoft Azure και Google Cloud Platform). Ταυτόχρονα, οι υπηρεσίες τους έχουν συνυφανθεί με κάθε πτυχή της επαγγελματικής και προσωπικής μας ζωής, καθιστώντας αδιανόητη τη ζωή χωρίς Gmail, Google Maps, Android, Windows, Office αλλά και όλες τις λοιπές διαδικτυακές υπηρεσίες που έχουν στηθεί πάνω στους servers των παραπάνω εταιρειών (πχ το Netflix βασίζεται σε ένα μεγάλο ποσοστό στο cloud της Amazon). Αν στις επισημάνσεις αυτές προσθέσουμε και το επίπεδο του hardware, υπενθυμίζοντας πως κολοσσοί όπως η Intel και η Qualcomm μαζί με εταιρείες που είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τις ΗΠΑ έχουν λόγο σχεδόν σε οποιοδήποτε προϊόν χαρακτηρίζεται ως τεχνολογικό, τότε η ψηφιακή ηγεμονία των ΗΠΑ γίνεται ακόμα πιο έκδηλη. Εξαρτημένες είτε λόγω της χρήσης ενός μεγάλου αριθμού από πατέντες, είτε λόγω οικονομικών συμφερόντων, εταιρείες όπως π.χ. η βρετανική ARM Holdings δήλωσαν πρόσφατα πως είναι αναγκασμένες να συμμορφωθούν με την εντολή Trump και να διακόψουν κι αυτές με τη σειρά τους τη συνεργασία τους με την Huawei.

Η χιονοστιβάδα των εξελίξεων αρχίζει να μεταφέρει το ρόλο του «κακού» από την κατά πολλούς ύποπτη για τις σχέσεις της με το κομουνιστικό κόμμα και τον στρατό της Κίνας εταιρεία, σε ένα αδυσώπητο «καρτέλ» αμερικανικών εταιρειών τεχνολογίας, το οποίο μόλις ίδρυσε με την απόφασή του ο εκκεντρικός Donald Trump. Δίχως να έχει παρουσιάσει ούτε ένα απτό στοιχείο για την επικινδυνότητα των δραστηριοτήτων της Huawei, o Πρόεδρος των ΗΠΑ μπορεί να ασκεί ένα ομολογουμένως επιβλητικό bullying στην Κίνα, εκθέτει ωστόσο ανεπανόρθωτα τους τεχνολογικούς κολοσσούς της χώρας του, χρησιμοποιώντας τους σαν πιόνια και δείχνοντας ωμά σε ολόκληρο τον πλανήτη την πραγματική δύναμη που έχουν αποκτήσει υπόγεια, βουβά και ανεξέλεγκτα τα τελευταία χρόνια οι εταιρείες τεχνολογίας της Αμερικής. Τα data του μισού πλανήτη τους ανήκουν και ανά πάσα στιγμή μπορούν να «τραβήξουν την πρίζα» βυθίζοντας σε τεχνολογικό «σκοτάδι» όποιον τους υποδείξει το δάχτυλο του εκάστοτε πλανητάρχη. Κι αν μέχρι σήμερα οι νόμοι της ελεύθερης αγοράς λειτουργούσαν ως ασφαλιστική δικλείδα που μπορεί να αποτρέψει ένα… ολιγαρχικό μέλλον, οι εξελίξεις των ημερών (παρά την τρίμηνη «αναστολή» που δόθηκε από το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ) αποδεικνύουν πως το μέλλον δεν προβλέπεται ευοίωνο, ακόμα κι αν η Huawei απαλλαχθεί από τις κυρώσεις αύριο. Ας ελπίσουμε πως η Ευρώπη που σφυρίζει σχεδόν ανέμελη, δεν θα χρειαστεί να γευτεί κι αυτή με τη σειρά της έπειτα από κάποια χρόνια την ψηφιακή βία πέντε-δέκα εταιρειών που αν συντονιστούν, μπορούν να αναταράξουν τις οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές ισορροπίες σε οποιαδήποτε γωνιά του πλανήτη. Η κόντρα Trump-Huawei, δυστυχώς έχει πολύ βαθύτερες αναγνώσεις από τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας, ειδικά όταν μπροστά μας έχουμε ένα μέλλον όπου τα 5G δίκτυα, το internet of things και η τεχνητή νοημοσύνη φιλοδοξούν να ταυτίσουν την εξέλιξη των κοινωνιών μας με την τεχνολογική πρόοδο.

Μπορεί να ακούγεται κοινότυπο να λέμε πως ο επόμενος παγκόσμιος πόλεμος θα είναι ψηφιακός (εξ ου και το άγχος του Trump για έναν κινέζικο «δούρειο ίππο» στις τεχνολογικές υποδομές των ΗΠΑ), το εφιαλτικότερο όλων όμως είναι πως ο συγκεκριμένος ψηφιακός πόλεμος κινδυνεύει να χαθεί πριν καν ξεκινήσει, δίνοντας τη θέση του σε ένα απολυταρχικό τεχνολογικό ολιγοπώλιο… Είμαστε πεπεισμένοι πως το Huawei smartphone μας θα λειτουργεί άψογα και τον Σεπτέμβρη με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο, αλλά πολύ αβέβαιοι δυστυχώς για την υπευθυνότητα που θα έπρεπε να συνοδεύει την ισχύ των δυτικών κολοσσών τεχνολογίας.