Η Apple πρόσφατα ανακοίνωσε τα οικονομικά αποτελέσματα για το τρίτο οικονομικό τρίμηνο του 2009, που τελείωσε στις 27 Ιουνίου 2009. Η εταιρία κατέγραψε έσοδα 8,34 δισεκατομμυρίων δολαρίων και καθαρό τριμηνιαίο κέρδος 1,23 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ή 1,35 δολάρια ανά μετοχή.


Apple

Apple

Τα αντίστοιχα αποτελέσματα του περσινού δευτέρου τριμήνου ήταν έσοδα 7,46 δισεκατομμυρίων δολαρίων και καθαρό κέρδος τριμήνου 1,07 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ή 1,19 δολάρια ανά μετοχή. Το μικτό περιθώριο κέρδους ήταν 36,3% υψηλότερο, σε σχέση με το 34,8% του αντίστοιχου περσινού τριμήνου. Οι διεθνείς πωλήσεις αποτέλεσαν 44% των εσόδων του τριμήνου.


Σύμφωνα με την μέθοδο λογιστικής διαχείρισης με υπολογισμό εσόδων από συνδρομές, όπως απαιτείται από τις “Γενικά Παραδεκτές λογιστικές αρχές” (General Accepted Accounting Principles), η εταιρία αναγνωρίζει έσοδα και κόστος των πωληθέντων προϊόντων για τα iPhone και την Apple TV καθ’ όλη τη λογιστική τους διάρκεια. Προσαρμόζοντας της πωλήσεις και το κόστος πωληθέντων προϊόντων που υπολογίστηκαν με βάση τις Γενικά Παραδεκτές Λογιστικές Αρχές (GAAP), ώστε να αφαιρεθεί η επίπτωση της λογιστικής διαχείρισης των συνδρομών, τα αποτελέσματα τριμήνου διαμορφώνονται σε 9,74 δισεκατομμύρια δολάρια “Προσαρμοσμένων Πωλήσεων” και 1,94 δισεκατομμύρια δολάρια “Προσαρμοσμένου Καθαρού Κέρδους”.


Η Apple πούλησε 2,6 εκατομμύρια υπολογιστές Macintosh κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου, το οποίο αντιπροσωπεύει μια άνοδο 4% σε τεμάχια σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Η εταιρία πούλησε 10,2 εκατομμύρια iPod κατά τη διάρκεια του τριμήνου, το οποίο αντιπροσωπεύει 7% πτώση σε τεμάχια σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο. Οι τριμηνιαίες πωλήσεις του iPhone ήταν 5.2 εκατομμύρια, που αντιπροσωπεύει 626% αύξηση σε τεμάχια σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο της προηγούμενης χρονιάς.


“Κατασκευάζουμε τα πιο πρωτοποριακά μας προϊόντα και οι πελάτες ανταποκρίνονται” είπε ο Steve Jobs, Διευθύνων Συμβουλος της Apple. “Είμαστε ενθουσιασμένοι που έχουμε πουλήσει πάνω απο 5.2 εκατομμύρια iPhones κατά την διάρκεια του τρίτου τριμήνου και οι χρήστες εχούν κατεβάσει περισσότερο απο 1.5 δισεκατομμύρια εφαρμογές από το App Store, στο πρώτο μόλις έτος του.”


“Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε τα καλύτερα τριμηνιαία έσοδα & κέρδη στην ιστορία μας, για ένα τρίμηνο που δεν περιλαμβάνει κάποια εορταστική περίοδο και έσοδα 2.3 δισεκατομμύριων δολαρίων” είπε ο Peter Oppenheimer, CFO της Apple. “Κοιτάζοντας μπροστά το τέταρτο οικονομικό τρίμηνο του 2009, αναμένουμε έσοδα περίπου από 8,7 δισεκατομμύρια δολάρια έως 8,9 δισεκατομμύρια δολάρια, με κέρδη ανά μετοχή κατόπιν διάλυσης τίτλων περίπου από 1,18 έως 1,23 δολάρια”.