Ο «Βενιαμίν» της οικογένειας P30 επιχειρεί να αποδείξει πως αξίζει το βαρύγδουπο όνομά του και δεν ζει με… δόξα δανεική. Τα καταφέρνει;

Tο P30 Pro ομολογουμένως άλλαξε τα δεδομένα στη φωτογραφία των smartphones, τόσο μέσω των ασυναγώνιστων zoom δυνατοτήτων του όσο και με την ικανότητά του να «βλέπει» σχεδόν μέσα στο απόλυτο σκοτάδι. Η lite εκδοχή του –κοστίζοντας αρκετές εκατοντάδες ευρώ φθηνότερα– προφανώς δεν έχει παρόμοιες φιλοδοξίες. Μπορεί να μην επιχειρεί να «ξαναγράψει τους κανόνες της φωτογραφίας», όπως διατείνεται το P30 Pro, σίγουρα όμως βάζει το λιθαράκι του στο να αναβαθμιστεί αισθητά η μεσαία κατηγορία, μιας και πρόκειται για μία συσκευή με πληρέστατες τεχνικές προδιαγραφές που μέχρι πέρυσι θα συναντούσαμε μόνο σε flagship μοντέλα. Η μεσαία κατηγορία βρίσκεται στο στόχαστρο της Huawei και αυτό φαίνεται από τη γενναιοδωρία με την οποία έχει επιλέξει τα χαρακτηριστικά του P30 lite.

Ξεκινάμε από το πλέον προφανές: το πολυτελές design του. H κυρτή γυάλινη επιφάνεια στην πίσω πλευρά προσθέτει λάμψη στα τρία διαθέσιμα χρώματα, με την ιριδίζουσα απόχρωση να ξεχωρίζει, ενώ για τους λιγότερο τολμηρούς, το λευκό και το μαύρο χρώμα αναδεικνύουν τη διαχρονικότητα του σχεδιασμού του.

Η 6.15 ιντσών οθόνη διατηρεί μια ευκρινέστατη 2312×1080 pixel ανάλυση, με αποτέλεσμα το περιεχόμενο να δείχνει ολοζώντανο μπροστά σας. To άκρως διακριτικό dewdrop notch σε μέγεθος σταγόνας φιλοξενεί την 24MP selfie-cam, δίχως να παρεμβαίνει αντιαισθητικά στην οθόνη. Ο σαρωτής δακτυλικού αποτυπώματος βρίσκεται στην πλάτη του P30 lite για να μην θυσιαστεί ούτε μισό τετραγωνικό εκατοστό από την πολύτιμη επιφάνεια της πρόσοψης. WiFi γενιάς ac, 4GB RAM και 128GB αποθηκευτικού χώρου αποδεικνύουν περίτρανα πως δεν μιλάμε για έναν τυπικό εκπρόσωπο της μεσαίας κατηγορίας αλλά για μία συσκευή που έχει «κλέψει» προδιαγραφές premium μοντέλων. Το αξιόπιστο Kirin 710 chipset έρχεται με οκτώ πυρήνες για να προσφέρει σταθερότητα στις επιδόσεις χωρίς να σπαταλά ενέργεια, μιας και είναι κατασκευασμένο με διαδικασία παραγωγής 12nm. Για τους gamers, η τεχνολογία GPU TURBO 2.0, ενισχύει την απόδοση για μια βελτιωμένη εμπειρία στα παιχνίδια.

Τριπλή AI κάμερα στα 48MP

Οι ευχάριστες εκπλήξεις συνεχίζονται με την τριπλή κύρια AI (Artificial Intelligence) κάμερα, μιας και μόνο η χρήση του «P30» στην ονομασία της συσκευής, την υποχρεώνει να κρατήσει ψηλά τη σημαία της φωτογραφίας! Αυτό μεταφράζεται σε έναν αισθητήρα 48MP με ευρυγώνιο φακό μεγάλου διαφράγματος (f/1.8), έναν αισθητήρα 8MP με υπερευρυγώνιο φακό, προκειμένου να χωράει το κάδρο σας ό,τι βλέπουν τα μάτια σας και έναν αισθητήρα βάθους 2MP για τα καλλιτεχνικά bokeh πορτρέτα σας.

Αν αναρωτιέστε γιατί η Huawei αποδίδει τον χαρακτηρισμό «AI» στην κάμερά της, η απάντηση βρίσκεται στην τεχνολογία αναγνώρισης σκηνών, η οποία επιστρατεύει την τεχνητή νοημοσύνη για να εφαρμόσει τις κατάλληλες ρυθμίσεις σε χρώμα, φωτισμό, αντίθεση κ.ά., βάσει των συνθηκών και του θέματος που φωτογραφίζετε. Η εμπρόσθια κάμερα του P30 lite μπορεί να αναγνωρίσει περισσότερες από 8 κατηγορίες σε πραγματικό χρόνο, ενώ η οπίσθια κάμερα μπορεί να αναγνωρίσει 22 διαφορετικές κατηγορίες σκηνών.

Θετικό… ισοζύγιο

Η θετική εικόνα που δημιουργεί το design, η οθόνη, οι τεχνικές προδιαγραφές και οι αξιόλογες κάμερες δύσκολα αντιστρέφεται από συγκεκριμένες ενστάσεις που ενδεχομένως να έχουμε, εξετάζοντας εξονυχιστικά κάθε πτυχή της συσκευής. Η μπαταρία των 3.340mAh μπορεί να μην πλησιάζει τις… τετραχίλιαρες χωρητικότητες με τις οποίες μας έχει καλομάθει η Huawei, ωστόσο η έξυπνη διαχείριση ενέργειας και η ταχεία φόρτιση με τον 18W Quick Charge φορτιστή που συμπεριλαμβάνεται στη συσκευασία, καθιστά απαρατήρητο αυτό το «πταίσμα». Το δυνατό μα μονοφωνικό ηχείο μπορεί να ενοχλήσει όσους θέλουν να μετατρέψουν το smartphone τους σε κέντρο ψυχαγωγίας, οι οποίοι όμως θα αποζημιωθούν διαπιστώνοντας την παράλληλη ύπαρξη USB Type-C και υποδοχής 3.5mm ακουστικών στην κάτω πλευρά του P30 lite. Σε γενικές γραμμές, αν και τοποθετείται σε μία εντελώς διαφορετική κατηγορία τιμής, η lite έκδοση του P30… τιμά το «βαρύ» όνομά της.

Το κερασάκι στην τούρτα

Αν δεν σας έφτασαν τα πλεονεκτήματα που απαριθμήσαμε, προσθέστε και αυτό: αυτές τις μέρες με την προπαραγγελία κάθε Huawei P30 lite παίρνετε δώρο το νέο fitness wearable της εταιρείας, το Huawei Band 3 Pro. Πρόκειται για ένα δώρο αξίας 79€, μιας και μιλάμε για ένα ολοκληρωμένο activity tracker με έγχρωμη AMOLED οθόνη αφής 0,95 ιντσών, ενσωματωμένο GPS και εξαιρετικές αντοχές (αδιάβροχο σε βάθος έως 50 μέτρα). Καταγράφει την ποιότητα του ύπνου σας και πραγματοποιεί διαρκή μέτρηση καρδιακών παλμών σε πραγματικό χρόνο, παρέχοντας ταυτόχρονα πρόσβαση στον κρίσιμο δείκτη VO2Max για να γνωρίζετε τη μέγιστη κατανάλωση οξυγόνου κατά τη διάρκεια έντονης άσκησης.


Mας άρεσε

  • Design που θα ζήλευαν συσκευές με διπλάσια τιμή
  • Πολλαπλές φωτογραφικές… αρετές
  • Γενναιόδωρες τεχνικές προδιαγραφές
  • Ταχεία φόρτιση 18W

Δεν μας άρεσε

  • Αν και φορτίζει ταχύτατα, θα θέλαμε μεγαλύτερη μπαταρία
  • Μονοφωνικό ηχείο

SPECS

  • Οθόνη: 6.15 ιντσών IPS LCD, ανάλυσης 2312×1080 pixel, 16 εκατ. χρωμάτων • Επεξεργαστής: Octa-core Hisilicon Kirin 710 (12nm) με 4xCortex-A73@2.2GHz & 4x Cortex-A53@1.7 GHz, Mali-G51 MP4 GPU • Μνήμη: 4GB RAM • Αποθηκευτικός χώρος: 128GB επεκτάσιμος με κάρτα microSD (έως 512GB) • Κάμερα: Τριπλή κύρια AI κάμερα 48MP (Wide Angle, f/1.8) με PDAF, 8MP (Ultra Wide Angle) και 2MP αισθητήρας βάθους με LED flash και selfie camera 24MP (f/2.0) • Συνδεσιμότητα: WiFi 802.11b/g/n/ac, Bluetooth 4.2 • Extras: GPS/A-GPS/GLONASS/BDS, USB 2.0 Type-C, 3,5 mm υποδοχή ακουστικών, FM radio, Dual SIM, σαρωτής δακτυλικού αποτυπώματος • Δίκτυο: 4G • Μπαταρία: 3.340mAh με 18W ταχεία φόρτιση • Λειτουργικό: Android 9.0 Pie • Διαστάσεις: 152,9×72,7×7,4 χιλ. • Βάρος: 159 γρ.