Ενας άντρας, η μηχανή του και ορδές από αιμοδιψείς μεταλλαγμένους συνθέτουν το ιδανικό σκηνικό για ακόμη μία επιτυχία κινηματογραφικής γραφής, αποκλειστικά για PS4. 

Tι χρειάζεται για έναν ατίθασο πλην ρομαντικό μοτοσικλετιστή, έτοιμο να επιλέξει την οικογενειακή ζωή με τη διαλεχτή της καρδιάς του, για να μετατραπεί σε έναν αδυσώπητο μηχανόβιο δήμιο, ικανό να πολτοποιήσει το κρανίο όποιου τολμήσει να σταθεί εμπόδιο στην επιβίωσή του; Μα φυσικά μία παγκόσμια πανδημία που μετατρέπει την πλειονότητα του πληθυσμού του πλανήτη μας σε αλλόφρονα μεταλλαγμένα πλάσματα με έντονες κανιβαλιστικές ορέξεις. Το «Days Gone» είναι ένα action-adventure survival horror game με φόντο μία εφιαλτική εκδοχή της Αμερικής. Το single player παιχνίδι επιλέγει την προοπτική τρίτου προσώπου ως τον ιδανικότερο τρόπο να μας αφηγηθεί μία συναρπαστική ιστορία που δικαιώνει τους φίλους του Playstation 4 για την επιλογή τους, μιας και πρόκειται για ακόμη έναν αποκλειστικό τίτλο της Sony. Η εταιρεία μάλιστα έχει φροντίσει τον εξελληνισμό του παιχνιδιού, εφοδιάζοντάς το με ελληνικά μενού και υπότιτλους, δείγμα αξιοσημείωτου σεβασμού στη μικρή ομολογουμένως αγορά μας… 

Ενα game και τρεις ταινίες! 

Οταν σε περίπου 30 ώρες παιχνιδιού ενσωματώνονται 6 ώρες cutscenes, εύκολα συνειδητοποιεί κανείς πως μιλάμε για μία κινηματογραφικού επιπέδου παραγωγή. Με όπλο, λοιπόν, ένα σενάριο που θα μπορούσε να σταθεί αυτόνομα και ως τηλεοπτικό περιεχόμενο, το «Days Gone» βαδίζει στα χνάρια των προηγούμενων αποκλειστικών τίτλων της Sony, όπως του αριστουργηματικού «The Last of Us». Μία καθηλωτική ιστορία απώλειας, προδοσίας και τύψεων κρύβεται πίσω από το σκληρό προφίλ του Deacon St. John, ενός «αντι-ήρωα» που παλεύει με το σκληρό του παρελθόν όσο προσπαθεί να επιβιώσει στο αποτρόπαιο παρόν. Ο πρώην κυνηγός επικηρυγμένων με μοναδικό σύμμαχο τη μοτοσικλέτα του, αναζητά τον ρόλο του στην επόμενη μέρα ενός πολύ διαφορετικού πλανήτη από αυτόν που γνωρίζουμε σήμερα. Ο κάποτε ανέμελος καβαλάρης ωρίμασε απότομα, μιας και ο κόσμος του κατέρρευσε, συντροφιά με τον σύγχρονο πολιτισμό. 

Ρόδα, τσάντα και κοπάνα…

Οπου το «κοπάνα» το εννοούμε σε μορφή ρήματος, καθώς ο Deacon St. John μπορεί να εμπιστευτεί μόνο τη δίτροχη φίλη του, να γεμίσει την τσάντα του με οτιδήποτε μπορεί να αξιοποιήσει για να επιβιώσει στον μεγάλο ανοιχτό κόσμο του παιχνιδιού και αναμφίβολα να… «κοπανήσει» κατακέφαλα όποιον σταθεί στον δρόμο του, δίχως έλεος! Η μοτοσικλέτα κατέχει πρωταγωνιστικό ρόλο στο «Days Gone», μπορείτε να την εξελίξετε, να την παραμετροποιήσετε, να χαρίσετε τις προσωπικές σας πινελιές στην εμφάνισή της και να τη στολίσετε με διάφορα… κοσμητικά επίθετα όταν σας αφήσει από βενζίνη στη μέση του πουθενά. Αν το άλογο ήταν το έτερό σας ήμισυ στο «Red Dead Redemption», στο «Days Gone» ο ανεκτίμητος σύμμαχός σας θα είναι η μηχανή σας. Δεν είναι απαραίτητη μόνο για την εξερεύνηση του κόσμου του παιχνιδιού αλλά μπορεί να μεταμορφωθεί σε όπλο που θα σας δώσει το στρατηγικό πλεονέκτημα απέναντι στους εχθρούς σας.  

Ενας εναντίον όλων 

Το νήμα της ζωής του Deacon St. John επιχειρούν να κόψουν με κάθε ευκαιρία οι «freakers», άνθρωποι που έχουν μεταλλαχθεί σε φρικιαστικά πλάσματα έτοιμα να κατασπαράξουν αδιακρίτως οποιονδήποτε συναντήσουν. Το μεγαλύτερο ποσοστό τους αποτελείται από τους «swarmers», οι οποίοι είναι εύκολα αντιμετωπίσιμοι όταν επιτίθενται μεμονωμένα, αλλά έχουν την άσχημη συνήθεια να συναθροίζονται και να σας κυνηγούν σε ομάδες! Το ίδιο κάνουν και τα «newts», τα μεταλλαγμένα πιτσιρίκια που φοβούνται να σας αντιμετωπίσουν ένας εναντίον ενός, εκτός και αν σας έχουν στήσει ενέδρα ή αν σας βρουν σε ευάλωτη θέση. Οι «breakers» αντίθετα είναι ογκώδη κτήνη που μπορούν να σας εκσφενδονίσουν αρκετά μέτρα στον αέρα. Οι «screamers» μπορούν να σας κάνουν να κρατάτε το κεφάλι σας γονατιστοί με τα ουρλιαχτά τους και να ειδοποιήσουν όλους τους freakers της περιοχής, δημιουργώντας τον χειρότερο εφιάλτη σας στο «Days Gone», μία ορδή. Η ορδή αποτελείται από αμέτρητους freakers που συρρέουν κατά εκατοντάδες στο κατόπι σας. Αν δεν έχετε προετοιμαστεί στρατηγικά, στήνοντας παγίδες και έχοντας σχεδιάσει τη διαφυγή σας μέσω μίας διαδρομής που θα σας επιτρέψει να τους εξοντώσετε λίγους-λίγους, το αποτέλεσμα είναι ένας εγγυημένος και διόλου αξιοπρεπής θάνατος. Και μόνο η όψη μίας ορδής είναι ικανή να σας προκαλέσει δέος και ανατριχίλα, θυμίζοντας σκηνές από ομοειδείς τηλεοπτικές σειρές. Από την πανδημία, βέβαια, δεν έχουν γλιτώσει ούτε τα ζώα, με μολυσμένες αρκούδες, λύκους ακόμη και κοράκια να εφορμούν μανιασμένα κατά πάνω σας. Και σαν να μην σας έφταναν όλα τα παραπάνω, αρκετοί από τους ανθρώπους που δεν έχουν προσβληθεί από τον ιό της μετάλλαξης, έχουν συνασπιστεί σε ομάδες πιο αδίστακτες και από τους ίδιους τους μεταλλαγμένους. Το αμερικανικό όνειρο έχει μετατραπεί σε ολοκληρωτικό εφιάλτη, προσφέροντας γόνιμο έδαφος για μία μοναδική συναρπαστική περιπέτεια δράσης ανοιχτού κόσμου.

Εφιαλτικός κόσμος, ονειρεμένο gameplay!

Το «Days Gone» αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα που θέλει τα παιχνίδια με θεματολογία συγγενή με οτιδήποτε παραπέμπει σε ζόμπι να χαρακτηρίζονται συνήθως από ένα σχετικά ρηχό gameplay. Τόσο ο δυναμικός ανοιχτός κόσμος όσο και ο συμπρωταγωνιστής σας, η αναβαθμίσιμη drifter μηχανή σας, παρέχουν ένα αξιόλογο υπόβαθρο για να στηριχθεί ένα καλοστημένο και υπερπλήρες σε όλους τους τομείς παιχνίδι. Μία ποικιλία όπλων και αυτοσχέδιων παγίδων επιτρέπει τόσο τη stealth όσο και την κατά μέτωπο επίθεση, ενώ ένα ολοκληρωμένο σύστημα crafting ενισχύει την αξία της ανεύρεσης πρώτων υλών. Πονηρά τεχνάσματα που αξιοποιούν τους μεταλλαγμένους ως αντιπερισπασμό ή και ως όπλο για την κατάκτηση αντίπαλων camps αποδεικνύονται πολύτιμα. Οι λιγοστοί επιζώντες μπορούν να γίνουν σύμμαχοί σας, αφού ανταποκριθείτε στις ανάγκες τους. Οι δυναμικές αλλαγές του καιρού και ο κύκλος μέρας-νύχτας δεν έχουν μόνο εικαστικό χαρακτήρα. Οι freakers είναι αδύναμοι και νωχελικοί κατά τη διάρκεια της ημέρας αλλά, ταχύτατοι και επιθετικοί όταν ο ήλιος δώσει τη θέση του στο σκοτάδι. Απεχθάνονται το νερό, αλλά το κρύο τους ισχυροποιεί. Ομοίως, η οδηγική συμπεριφορά της μοτοσικλέτας σας μεταβάλλεται αισθητά ανάλογα με τον καιρό. Ενα περιβάλλον που διαρκώς αλλάζει, δοκιμάζει την ευρηματικότητά σας όσο περιηγείστε στον ποικιλόμορφο χάρτη του παιχνιδιού, ο οποίος απαρτίζεται από πυκνά δάση και χιονισμένες πεδιάδες μέχρι ερημικές εκτάσεις γεμάτες λάβα και βουνά με σκοτεινά ορυχεία. 

Συνοψίζοντας…

O νέος αποκλειστικός τίτλος για PS4 κατόρθωσε να μας κερδίσει με τη μοναδική του ατμόσφαιρα, τα άρτια γραφικά του (βασίζονται στην Unreal Engine 4), το πειστικό voice-acting και το «γκαζιάρικο» soundtrack. Μπορεί να μην αρμόζει για δώρο στο δεκάχρονο βαφτιστήρι σας, αποτελεί όμως ό,τι καλύτερο για να αφιερώσετε τον ελεύθερό σας χρόνο, ξεκινώντας από τις μέρες του Πάσχα. Αν οδηγείτε μηχανή εφάμιλλη με του πρωταγωνιστή, καβαλήστε την και σπεύσατε προς το πλησιέστερο κατάστημα για να αποκτήσετε το «Days Gone». Διαφορετικά, τρέξτε πεζοί προς τα εκεί σαν να σας κυνηγούν swarmers! 

ΣΥΣΤΗΜΑ: PlayStation 4 • ΔΙΑΘΕΣΗ: Sony Hellas