Από την εφημερίδα: “Καθημερινή” – 18/05/2008

Του Νικου Χαριτακη

Ανεπιφύλακτα η θέση μου είναι υπέρ της ιδιωτικοποίησης. Γιατί όμως; Υποκειμενικά διότι ως μικρομέτοχος μαζί με χιλιάδες άλλους προσδοκώ τα διευθυντικά του στελέχη να μη μπορούν στο μέλλον να καλύπτουν τα λάθη τους ή την ανεπάρκειά τους στις παρεμβάσεις του Ελληνικού Δημοσίου. Υποκειμενικά διότι ως Ελλην πολίτης αισθάνομαι περισσότερο ασφαλής όταν οι επιχειρήσεις μας ισορροπούν τους κινδύνους ανάπτυξής τους με ισχυρούς διεθνείς διαχειριστές δικτυακών υπηρεσιών. Υποκειμενικά, διότι δεν έχω ξεχάσει πώς με αντιμετώπιζε ο κρατικός ΟΤΕ όταν ζητούσα σταθερό τηλέφωνο πριν από το άνοιγμα των αγορών, πόσο ακριβότερες ήταν οι άθλιες υπηρεσίες του από τις σημερινές και πού βρίσκεται ακόμη και σήμερα η παροχή ευρυζωνικών γραμμών.

Επειδή ως συνδρομητής της εφημερίδος σας παρακολουθώ τα γεγονότα με τη Siemens που τουλάχιστον σε επίπεδο φήμης και πελατείας για τον ΟΤΕ δεν τον τιμά καθόλου. Διότι δυστυχώς η μνήμη μου δεν μου επιτρέπει να ξεχνώ τις απευθείας στη Διοίκηση, και όχι στη Γ.Σ., άπειρες παρεμβάσεις των πολιτικών υπευθύνων και όχι των στρατηγικών επενδυτών, από τα ψηφιακά «κυκλώματα» και τις «προγραμματικές συμφωνίες», την εκτός διαγωνισμού άδεια κινητής τηλεφωνίας, έως και τις διυπουργικές κόντρες για τον αρμόδιο του ΟΤΕ. Δυστυχώς, δεν ξεχνώ ότι η πολιτική ισχύς μιας ξεπερασμένης τεχνολογικά υπηρεσίας «δικτύου» έγινε αφορμή για να αλλοιωθεί η πολιτική βούληση του εκλογικού σώματος. Είμαι επίσης υπέρ διότι η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει την προσπάθεια πραγματικών ιδιωτικοποιήσεων, μαζί με την Εμπορική, μεταβιβάζοντας την ουσιαστική εξουσία και όχι την τυπική με την πώληση μετοχών σε μικρομεσαίους μετόχους που άλλοτε μετέτρεπε το ΧΑΑ σε Χαχα!!! (βλέπε 1999-2000). Προσωπικά δεν ανησυχώ για τον ανταγωνισμό, αφού και στην Ελλάδα απέδειξε ότι στην τηλεφωνία συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας και την πτώση των τιμών.

Δεν ανησυχώ για την ταυτότητα του επενδυτή, όπως δεν ανησυχεί και ο γείτονας Τούρκος πολίτης. Λυπάμαι μόνο που δεν αλλάζει η επωνυμία του, η οποία θα μου θυμίζει για αρκετό καιρό ακόμη όλα όσα έχω κατά καιρούς υποστεί.

* Ο κ. Χαριτάκης είναι καθηγητής πανεπιστημίου, πρόεδρος ΤΑΝΕΟ.