H Ψηφιακή Υπογραφή είναι ισοδύναμη με τη φυσική υπογραφή και απολύτως απαραίτητη για τη συμμετοχή σε διαγωνισμούς του Δημοσίου.

Η Ψηφιακή Υπογραφή είναι υποχρεωτική για συμμετοχές σε διαγωνισμούς του δημοσίου, οι οποίοι πραγματοποιούνται μέσω της πύλης Ε.Σ.Η.ΔΗ.Σ. (Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημόσιων Συμβάσεων). Σύμφωνα με το άρθρο 2 του ΠΔ 150/2001 μία Ψηφιακή Υπογραφή που δημιουργείται με μέσα που ο υπογράφων μπορεί να διατηρήσει υπό τον αποκλειστικό του έλεγχο (όπως ένα USB Token), ορίζεται ως «Προηγμένη Ηλεκτρονική Υπογραφή» ή «Ψηφιακή Υπογραφή».
Κάθε φυσικό πρόσωπο έχει το δικαίωμα να αποκτήσει Ψηφιακή Υπογραφή. Για το σκοπό αυτό, είναι απαραίτητο ένα USB Token. Πρόκειται για ηλεκτρονικές συσκευές που μοιάζουν με μνήμη USB Flash αλλά δεν είναι ένα απλά αποθηκευτικά μέσα. Χρησιμοποιούνται μόνο για τη δημιουργία Ψηφιακής Υπογραφής και πρέπει να πληρούν απαραίτητα συγκεκριμένες προδιαγραφές. Η επίσημη ονομασία τους στα ελληνικά είναι “ΑΔΔΥ”: “Ασφαλής Διάταξη Δημιουργίας Υπογραφής”. Συνδέονται στη θύρα USB του υπολογιστή και επιτρέπουν στον κάτοχό τους να υπογράφει ψηφιακά έγγραφα σε μορφή pdf, word κ.α.
Μέσα στα USB Token αποθηκεύονται με ασφάλεια τα Ψηφιακά Πιστοποιητικά. Η Ηλεκτρονική Υπογραφή προϋποθέτει την ύπαρξη Ψηφιακού Πιστοποιητικού, η χρήση του οποίου προσθέτει επιπλέον ασφάλεια στις ηλεκτρονικές συναλλαγές των πολιτών. Στις περιπτώσεις των δημοσίων υπαλλήλων, το ψηφιακό πιστοποιητικό είναι υποχρεωτικό σε αρκετές διαδικασίες όπως, για παράδειγμα, στις ηλεκτρονικές προμήθειες.

Υπάρχουν δύο κατηγορίες Ψηφιακών Πιστοποιητικών:

A) Τα πιστοποιητικά “Χαλαρής Αποθήκευσης”: Πρόκειται για Ψηφιακά Πιστοποιητικά που εγκαθίστανται στον υπολογιστή του τελικού χρήστη.
B) Tα πιστοποιητικά “Σκληρής Αποθήκευσης”: Αυτά αποθηκεύονται σε “ΑΔΔΥ” (Ασφαλή Διάταξη Δημιουργίας Υπογραφής). Η ΑΔΔΥ μπορεί να είναι μία Έξυπνη Κάρτα ή ένα USB Τoken.

Σημείωση: Αν ο πολίτης επιθυμεί την έκδοση Ψηφιακών Πιστοποιητικών Χαλαρής Αποθήκευσης, τότε δεν απαιτείται η προμήθεια USB Τoken (ΑΔΔΥ). Όμως, σε αυτή την περίπτωση, η Ψηφιακή του Υπογραφή δεν επέχει θέση ιδιόχειρης υπογραφής, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Π.Δ. 150/2001 (ΦΕΚ 125/Α΄/2001).

Για να αποκτήσει κανείς τη δυνατότητα Ψηφιακής Υπογραφής (Digital Signature) θα πρέπει να ακολουθήσει τα εξής βήματα:

  • να προμηθευτεί μια συσκευή USB Τoken,
  • να αιτηθεί μέσω ΚΕΠ και να αποκτήσει τους κωδικούς πρόσβασης στα Ψηφιακά Πιστοποιητικά του,
  • να εγκαταστήσει το USB Token (με τα Ψηφιακά Πιστοποιητικά) στον Η/Υ του.