Ερευνώντας και αναπτύσσοντας νέες υπηρεσίες για την ασφαλή και αποτελεσματική εναέρια κυκλοφορία μεγάλου αριθμού drones,  το ευρωπαϊκό δίκτυο SESAR (SESAR JU) υποστηρίζει την πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «U-space», ενός συστήματος που καθιστά τα drones ορατά στις αρμόδιες αρχές και χαράζει το δρόμο για τη αύξηση της εναέριας κυκλοφορίας τους.

Το έργο «Geosafe» αποτελεί μέρος βασικών υπηρεσιών για την ανάπτυξη της χρήσης των drones.  Η Thales, που εξειδικεύεται στην δημιουργία λύσεων που βάζουν τα θεμέλια για τις μεταφορές του μέλλοντος, θα διαχειριστεί το έργο υποστηριζόμενη από τις Aeromapper, AirMap, Atechsys και SPH Engineering.

Διασφαλίζοντας μια πορεία πτήσης των drones ώστε να αποφεύγονται οι καθορισμένες ζώνες, οι τεχνολογίες geofencing συμβάλλουν ουσιαστικά στην ασφάλεια. Είναι απαραίτητες ώστε να διασφαλιστεί ότι τα αεροσκάφη δεν θα πετούν σε προστατευμένες περιμετρικές περιοχές γύρω από υποδομές ζωτικής σημασίας, όπως σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ή τα αεροδρόμια. Στόχος του έργου «Geosafe» είναι να εφαρμοστούν υπερσύγχρονες λύσεις geofencing όσον αφορά τις νομοθετικές ρυθμίσεις του «U-space» και να προταθούν βελτιώσεις και συστάσεις για τον μελλοντικό ορισμό του συστήματος γεωγραφικού εντοπισμού.

Το «Geosafe» θα βασίζεται σε ένα σύνολο δοκιμαστικών πτήσεων που θα γίνουν κατά την διάρκεια ενός έτους, αξιολογώντας μια σειρά διαθέσιμων στο εμπόριο λύσεων, ώστε να προταθεί ένα βελτιωμένο σύστημα geofencing, αλλά και τεχνολογικές βελτιώσεις για τα αυτοματοποιημένα drones.

Η Thales, μια εταιρεία με παγκόσμια εμβέλεια σε ότι αφορά τα drones για στρατιωτική χρήση, στον ηλεκτρονικό εξοπλισμό αεροσκαφών και τη διαχείριση της εναέριας κυκλοφορίας, σχεδιάζει συστήματα ύψιστης ασφάλειας που προορίζονται για τις αερομεταφορές του μέλλοντος. Ως επικεφαλής του έργου, ο όμιλος θα διεξάγει όλες τις δοκιμές, ενώ παράλληλα θα κάνει προτάσεις και υποδείξεις για το ευρωπαϊκό σύστημα geofencing.

«Η Thales διαδραματίζει ένα πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαμόρφωση του αυτόνομου κόσμου», δήλωσε ο Christian Bardot, Αντιπρόεδρος της Thales, υπεύθυνος για τα ελικόπτερα και το τμήμα αεροηλεκτρονικής UAV. «Μαζί με το δίκτυο SESAR JU και τους συνεργάτες της Geosafe, θα ενισχύσουμε τα θεμέλια των πειραμάτων ασφάλειας των drones, αξιοποιώντας τις δυνατότητες αυτής της τεράστιας αγοράς.»

Οι 280 δοκιμαστικές πτήσεις θα διεξαχθούν στη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Λετονία το τρέχον έτος. Οι δοκιμές αυτές αποσκοπούν στον έλεγχο όλων των πιθανών καταστάσεων που θα αντιμετωπίσει ένα drone σε αστικές και αγροτικές περιοχές.