Οι ευρωβουλευτές προειδοποιούν ότι οι εκστρατείες αποπληροφόρησης της Ρωσίας είναι η κύρια πηγή προπαγάνδας στην Ευρώπη, ενώ αναφέρονται και η Κίνα, το Ιράν και η Βόρεια Κορέα.

Το ΕΚ καταδίκασε ηχηρά τις αυξανόμενα εχθρικές ενέργειες της Ρωσίας, της Κίνας, του Ιράν και της Βόρεια Κορέας, «που επιδιώκουν να υποσκάψουν ή να αναστείλουν τα ιδρυτικά θεμέλια και τις βασικές αρχές των ευρωπαϊκών δημοκρατιών και της κυριαρχίας όλων των χωρών της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης».
Πραγματοποιώντας μία ανασκόπηση των πιο πρόσφατων προσπαθειών της ΕΕ να αντιμετωπίσει την εχθρική προπαγάνδα από τρίτους παράγοντες, οι ευρωβουλευτές καλούν τα κράτη μέλη να εξετάσουν την ανάπτυξη ενός ισχυρού νομοθετικού πλαισίου σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο για να καταπολεμήσουν τις υβριδικές απειλές.
Αντιμέτωποι με τη Ρωσία

Στο ψήφισμα, που υιοθετήθηκε με 489 ψήφους έναντι 148 και 30 αποχών, οι ευρωβουλευτές θέλουν να «βελτιώσουν την ενημέρωση σχετικά με τις ρωσικές εκστρατείες αποπληροφόρησης, καθώς αυτές είναι η κύρια πηγή αποπληροφόρησης στην Ευρώπη». Παροτρύνουν την ΕΕ να ενισχύσει την ομάδα East StratCom Task Force, η οποία συστάθηκε το 2015, καθιστώντας την μια πλήρως ανεπτυγμένη δομή στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, για να αντιμετωπιστεί η εχθρική προπαγάνδα από τη Ρωσία.

Οι πλατφόρμες να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να ταυτοποιηθούν οι ιδιοκτήτες των ψηφιακών λογαριασμών
Οι ευρωβουλευτές απευθύνουν έκκληση για νομοθεσία που να ρυθμίζει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τις υπηρεσίες μηνυμάτων και τους παρόχους μηχανών αναζήτησης, δηλώνοντας ότι οι εταιρείες που αποτυγχάνουν να αφαιρέσουν με την απαιτούμενη ταχύτητα τις συστημικά ελεγχόμενες ψευδείς ειδήσεις από τις πλατφόρμες του θα πρέπει να λογοδοτήσουν. Επιπροσθέτως, οι αρχές θα πρέπει να μπορούν να ταυτοποιούν και να εντοπίζουν τις πηγές προέλευσης και τους χρηματοδότες αναρτήσεων πολιτικού περιεχομένου.

Διαφυλάσσοντας τις εκλογές
Το ΕΚ καταδικάζει σθεναρά τους τρίτους παράγοντες που παρεμβαίνουν σε εκλογές και δημοψηφίσματα. Τα κράτη μέλη καλούνται να τροποποιήσουν την εκλογική τους νομοθεσία ώστε να μπορούν να προλαμβάνουν απειλές που απορρέουν από εκστρατείες αποπληροφόρησης, κυβερνοεπιθέσεις, ψηφιακά εγκλήματα και παραβιάσεις της ελευθερίας της έκφρασης που σχετίζονται με ψηφοφορίες.

Τα κράτη μέλη θα πρέπει να στηρίξουν τις συνδεδεμένες με την ΕΕ χώρες και τα Δυτικά Βαλκάνια για να διασφαλιστούν αποτελεσματικά οι εκλογικές τους διαδικασίες από κακόβουλες προπαγανδιστικές ενέργειες.

Σε ψηφοφορία την Τρίτη, το ΕΚ υιοθέτησε επίσης νομοθεσία για την προστασία των ευρωπαϊκών εκλογών του Μαΐου 2019 από την παραβίαση κανόνων προστασίας προσωπικών δεδομένων, σε συνέχεια των ευρημάτων σχετικά με το δημοψήφισμα στη Βρετανία για το Brexit και το σκάνδαλο Facebook / Cambridge Analytica. Οι νέοι κανόνες προβλέπουν την επιβολή οικονομικών κυρώσεων για τα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα που παραβιάζουν σκόπιμα την προστασία προσωπικών δεδομένων στις εκστρατείες τους για τις ευρωπαϊκές εκλογές.

Δήλωση της εισηγήτριας
Η εισηγήτρια Anna Elżbieta FOTYGA (Συντηρητικοί, Πολωνία), δήλωσε: «Η αποπληροφόρηση δηλητηριάζει τις καρδιές και τα μυαλά μας. Δεν μπορούμε να αρνούμαστε πλέον το γεγονός ότι οι θεσμοί και οι κοινωνίες μας στοχοποιούνται από την εχθρική προπαγάνδα του Κρεμλίνου, το οποίο αποτελεί τμήμα μιας ευρύτερης στρατηγικής. Ευτυχώς είμαστε έμπειροι, αποφασισμένοι και ενωμένοι για να αντιμετωπίσουμε τέτοιου είδους ενέργειες. Η απάντησή μας βρίσκεται σε συνάρτηση με τις ανθεκτικές κοινωνικές δομές, τη διαφάνεια στην ενημέρωση και την ενθάρρυνση του πλουραλισμού αποφεύγοντας τη λογοκρισία».
Σχετικές πληροφορίες
Το ψήφισμα κάνει ανασκόπηση των πιο πρόσφατων ενεργειών της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης μετά το τελευταίο ψήφισμα του ΕΚ για τη στρατηγική επικοινωνίας για την καταπολέμηση της προπαγάνδας, το οποίο υιοθετήθηκε στις 23 Νοεμβρίου 2016.