Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Φωτογραφίας αποκαλύπτει με υπερηφάνεια τις μεμονωμένες, νικήτριες φωτογραφίες και των 10 διαφορετικών κατηγοριών του «Ανοιχτού Διαγωνισμού» των Sony World Photography Awards 2019.

Έχοντας κάνει την επιλογή μέσα από το φετινό αριθμό-ρεκόρ συμμετοχών από 195 χώρες και περιοχές, οι κριτές ανέδειξαν δέκα εξαιρετικές μεμονωμένες φωτογραφίες, η καθεμία εκ των οποίων εμπίπτει στις προδιαγραφές των διαφορετικών κατηγοριών. 

Οι νικητές είναι:

  • Αρχιτεκτονική: Philippe Sarfati, Γαλλία, με την φωτογραφία «Heatwave»
  • Πολιτισμός (υποστηρίζεται από την Culture Trip): Pan Jianhua, Ηπειρωτική Κίνα, με την φωτογραφία «Shadow Puppetry»
  • Δημιουργικότητα: Martin Stranka, Τσεχία, με την φωτογραφία «Dreamers and Warriors»
  • Κίνηση: Christy Lee Rogers, Αμερική, με την φωτογραφία «Harmony»
  • Τοπίο: Hal Gage, Αμερική, με την φωτογραφία «Stumps, Alder Lake, Nisqually River, Oregon»
  • Φυσικός κόσμος και άγρια φύση: Tracey Lund, Μεγάλη Βρετανία, με την φωτογραφία «Underwater Gannets»
  • Πορτρέτο: Richard Ansett, Μεγάλη Βρετανία, με την φωτογραφία «Grayson Perry – Birth»
  • Νεκρή φύση: Rachel Yee Laam Lai, Χονγκ Κονγκ ΕΔΠ, με την φωτογραφία «Peony and Leaves»
  • Φωτογραφία δρόμου: Carole Pariat, Γαλλία, με την φωτογραφία «Open-Air Toile
  • Ταξίδια (υποστηρίζονται από τη Eurostar): Nicolas Boyer, Γαλλία με την φωτογραφία «Woman Wearing a Wedding Dress»

Οι φωτογράφοι που κατέλαβαν την πρώτη θέση προέρχονται από ένα ευρύ φάσμα χωρών και η κατάρτισή τους ποικίλει, καθώς περιλαμβάνει επαγγελματίες φωτογράφους πλήρους απασχόλησης, φωτογράφους που πρόσφατα έχουν μπει στον κόσμο της φωτογραφίας από διαφορετικούς επαγγελματικούς χώρους και άλλους λάτρεις της φωτογραφίας. 

Οι νικητές των δέκα κατηγοριών του «Ανοιχτού Διαγωνισμού» θα συναγωνιστούν τώρα για τον τίτλο του «Φωτογράφου της Χρονιάς» για τον Ανοιχτό Διαγωνισμό, ο οποίος βραβεύεται με $5.000 (δολάρια). Ο νικητής του «Ανοιχτού Διαγωνισμού» μαζί με τους νικητές των κατηγοριών του «Διαγωνισμού Επαγγελματιών», θα ανακοινωθούν στην τελετή των Βραβείων στο Λονδίνο στις 17 Απριλίου.

Τιμώντας τα τοπικά ταλέντα μέσω των «Εθνικών Βραβείων»

Οι νικητές των «Εθνικών Βραβείων» των Sony World Photography Awards ανακοινώθηκαν, επίσης, σήμερα. Ήδη στον έβδομο χρόνο απονομής τους, τα «Εθνικά Βραβεία» αποδεικνύουν τη δέσμευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Φωτογραφίας και της Sony να υποστηρίξουν το τοπικό φωτογραφικό ταλέντο, αναγνωρίζοντας το έργο των φωτογράφων από 62 χώρες και προωθώντας το ταλέντο αυτό σε παγκόσμιο επίπεδο. Με νικητές από τη Μιανμάρ μέχρι το Περού και από το Μεξικό μέχρι το Βιετνάμ, τα «Εθνικά Βραβεία» προσφέρουν μια μοναδική ευκαιρία στους φωτογράφους όλων των δυνατοτήτων να παρουσιάσουν τη δουλειά τους. Όλοι οι αποδέκτες των «Εθνικών Βραβείων» μπορούν να βρεθούν στη διεύθυνση www.worldphoto.org/2019-national-awards

Βραβεία και Ιστορίες Επιτυχίας

Όλοι οι νικητές του «Ανοιχτού Διαγωνισμού» και των «Εθνικών Βραβείων» θα παραλάβουν τον πιο πρόσφατο φωτογραφικό εξοπλισμό της Sony. Επιπλέον, τα βραβευμένα έργα θα συμπεριληφθούν στο λεύκωμα των Βραβείων για το 2019 και θα προβληθούν στην έκθεση Sony World Photography Awards στο Λονδίνο από τις 18 Απριλίου έως τις 6 Μαΐου, ενώ στη συνέχεια θα συμμετέχουν σε διεθνή περιοδεία στην Ιταλία, τη Γερμανία και την Ιαπωνία.

Η αναγνώρισή τους στον «Ανοιχτό Διαγωνισμό» αλλά και τα «Εθνικά Βραβεία» μπορεί να αλλάξει ριζικά τη ζωή των φωτογράφων. Οι επιτυχημένες ιστορίες του περασμένου έτους περιλαμβάνουν αυτή του Pedro Jarque Krebs, του Περουβιανού φωτογράφου που ήταν φιναλίστ στην κατηγορία «Άγρια Ζωή» του «Ανοικτού Διαγωνισμού» για το 2018 και διακρίθηκε με το «Εθνικό Βραβείο» για το Περού. Συνέχισε να διακρίνεται αποσπώντας και άλλα υψηλού κύρους, διεθνή βραβεία, ενώ έχει προβληθεί από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης παγκοσμίως. Ο φωτογράφος αναγνωρίστηκε και φέτος στον διαγωνισμό, έχοντας συμπεριληφθεί στους φιναλίστ του «Ανοιχτού Διαγωνισμού», στην κατηγορία «Φυσικός Κόσμος και Άγρια Ζωή».

Έχοντας δημιουργηθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Φωτογραφίας, τα διεθνώς αναγνωρισμένα Sony World Photography Awards συγκαταλέγονται στους σημαντικότερους θεσμούς του παγκόσμιου φωτογραφικού ημερολογίου. Τα Βραβεία βρίσκονται τώρα στον 12ο χρόνο υποστήριξης από τον κύριο  χορηγό, την  Sony και αποτελούνται από τέσσερις διαγωνισμούς συνολικά: Επαγγελματιών (για μια συλλογή έργων), Ανοιχτός (για μια μεμονωμένη φωτογραφία), Student (για ακαδημαϊκά ιδρύματα) και Νέων (για ηλικίες 12-19 ετών). Η 12η διοργάνωση σημείωσε ρεκόρ με 326.997 συμμετοχές φωτογράφων από 195 χώρες και περιοχές, παρουσιάζοντας μερικές από τις καλύτερες σύγχρονες φωτογραφίες στον κόσμο που τραβήχτηκαν τον περασμένο χρόνο.