Η Panasonic είναι στην ευχάριστη θέσει να ανακοινώσει όλες τις λεπτομέρειες σχετικά με τις νέες της full-frame φωτογραφικές μηχανές mirrorless LUMIX S1R και S1. 

Οι LUMIX S1R και S1 διαθέτον full-frame 35mm αισθητήρα CMOS και βασίζονται στο πρότυπο άρμοσης L-Mount, με μια εξαιρετική ισορροπία ποιότητας εικόνας και φωτογραφικού ελέγχου και με μια ξεχωριστή σταθεροποίηση εικόνας και εξελιγμένη εγγραφή βίντεο.

Οι νέες μηχανές της σειράς S της Lumix, στοχεύουν στην χωρίς περιορισμούς ποιότητα εικόνας με υψηλή ανάλυση, πρωτοφανείς διαβαθμίσεις εικόνας και ανώτερη απόδοση του χρώματος. Το υψηλής ταχύτητας και υψηλής ακρίβειας σύστημα αυτόματης εστίασης, που βασίζεται σε εξελιγμένη τεχνολογία ελέγχου του φακού, ο αισθητήρας αλλά και ο νέος επεξεργαστής εικόνας Venus Engine συνεργάζονται για να διασφαλίσουν τη δυνατότητα στον χρήστη να συλλάβει το θέμα του με εξαιρετική ακρίβεια στην εστίαση, χωρίς αστοχίες.

Οι Lumix S1 και S1R προσφέρουν επίσης το κορυφαίο επίπεδο απόδοσης στην εγγραφή βίντεο στην κατηγορία τους (4Κ 60p/50p), ενστικτώδη χειρισμό, όπως ο απαιτητικός χρήστης αναμένει, ανθεκτική κατασκευή σε σκληρή χρήση σε φωτογραφικές αποστολές, μεγάλη διάρκεια ζωής και επεκτασιμότητα.

Η LUMIX S1R διαθέτει αισθητήρα full-frame (36mm x 24mm) CMOS 47,3 Megapixels, και κατατάσσεται έτσι στην κορυφή της κατηγορίας, με την μεγαλύτερη στον κόσμο ανάλυση σε μηχανή full-frame mirrorless, επιδιώκοντας έτσι το υψηλότερο επίπεδο φωτογραφικής έκφρασης. Εκτός από την απίστευτη δυνατότητα καταγραφής λεπτομέρειας, και παρά τον εξαιρετικά μεγάλο αριθμό pixels, ο αισθητήρας αυτός αποδίδει έναν υψηλό λόγο S/N αξιοποιώντας την υψηλή αποδοτικότητά του στη σύλληψη του φωτός. Επιπλέον, η S1R διαθέτει – για πρώτη φορά σε μηχανή full-frame mirrorless – μία λειτουργία High Resolution, που προσφέρει τη δυνατότητα φωτογράφισης εξαιρετικά υψηλής ακρίβειας με τα 187 Μegapixels της! 

Η LUMIX S1 διαθέτει αισθητήρα full-frame (35.6mm x 23.8mm) CMOS 24,2 Megapixels με μεγάλο δυναμικό εύρος, εξαιρετική απόδοση στην υψηλή ευαισθησία, διατηρώντας πάντα μια φυσική αλλά οξεία καταγραφή, χάρη στην επαρκέστατη απόδοση συλλογής φωτός σε επίπεδο pixel. H υψηλή αποδοτικότητα στη συλλογή του φωτός οφείλεται στους νέους ασφαιρικούς μικροφακούς που τοποθετούνται πάνω από κάθε pixel.

Η LUMIX S1 είναι σχεδιασμένη για επαγγελματική χρήση στη βιντεοσκόπηση, και αποδίδει κορυφαία επίπεδα κινηματογραφικής ποιότητας, εκμεταλλευόμενη την πρωτόγνωρη απόδοση έκφρασης που μία μηχανή full-frame μπορεί να προσφέρει.

Η LUMIX S1 διαθέτει μεγάλη ποικιλία καμπυλών gamma, περιλαμβανομένων των standards όπως το Cinelike D/V και το Like709. To νέο προφίλ Hybrid Log Gamma (HLG) επιτρέπει εγγραφή με ακόμα ευρύτερο δυναμικό πεδίο με πλούσια χρώματα (Like2100) ώστε να μιμηθεί τις δυνατότητες του ανθρώπινου ματιού.

H LUMIX S1 επιτρέπει εγγραφή βίντεο έως 4K 60/50p 4:2:0 με 8 Bit απευθείας στην κάρτα SD ή XQD. Εγγραφή σε 4:2:2 μπορεί να επιτευχθεί από την έξοδο HDMI. Η Panasonic μέσα στο 2019 θα προσφέρει κλειδί software που θα ξεκλειδώσει την δυνατότητα εγγραφής 4K 60/50p 4:2:2 10 Bit μέσω εξόδου HDMI και την εγγραφή 30p/25p/24p σε 4:2:2 με 10 Bit εσωτερικά στις κάρτες μνήμης. Η αναβάθμιση αυτή θα προσφέρει V Log με το κορυφαίο δυναμικό εύρος της κατηγορίας στην LUMIX S1. Η λειτουργία High Speed προσφέρει αργή κίνηση 2x στα 60fps σε 4K, και αργή κίνηση έως 6x σε Full HD με ρυθμούς έως 180fps. 

To εξελιγμένο σύστημα AF της Panasonic, συνδυάζει την εστίαση ανίχνευσης αντίθεσης (contrast detection) με την μοναδική τεχνολογία DFD της Panasonic, και, με εξαιρετικά υψηλής ταχύτητας επεξεργασία, προσφέρει εστίαση τόσο ακριβή όσο και γρήγορη.
Για να επιτευχθεί τέτοια υψηλή ταχύτητα και ακρίβεια, ο επεξεργαστής Venus Engine, ο αισθητήρας CMOS και οι νέοι φακοί LUMIX S συνεργάζονται και επικοινωνούν στα 480fps επιτρέποντας στο σύστημα ακαριαίες αντιδράσεις σε χρόνο 0,08 δευτερόλεπτα. Τέλος, το σύστημα AF λειτουργεί σε πολύ χαμηλό φωτισμό, στην απίστευτη τιμή των -6 EV.
Στις S1R και S1 έχουν προστεθεί συστήματα ανίχνευσης προσώπου, ματιού και κόρης οφθαλμού ώστε να εξασφαλίζεται η άψογη εστίαση στα πορτραίτα. Επιπλέον, η λειτουργία AF ενισχύθηκε με Εξελιγμένη Τεχνολογία Τεχνητής Νοημοσύνης που ανιχνεύει αν φωτογραφίζουμε ανθρώπους, γάτες, σκύλους ή πουλιά.

Για τα γρήγορα κινούμενα αντικείμενα η λειτουργία ριπής μάς προσφέρει 9 fps (καρέ/δευτερόλεπτο) με εστίαση AFS ή 6 fps (με συνεχόμενη εστίαση).

Η λειτουργία 6K Photo επιτρέπει λήψεις με ριπή στα 30fps και προσφέρει φωτογραφίες JPEG των 18 Megapixels, ενώ η λειτουργία 4K Photo προσφέρει ριπή στα 30 ή τα 60fps με φωτογραφίες ανάλυσης 8 Megapixels.

Η S1R και η S1 διαθέτουν Διπλό Σταθεροποιητή Εικόνας. Η Panasonic με το Dual I.S. (Διπλός Σταθεροποιητής) συνδυάζει τα δύο επιτυχημένα συστήματα σταθεροποίησης εικόνας. Τον σταθεροποιητή 5 αξόνων μέσα στο σώμα και τον Οπτικό Σταθεροποιητή (O.I.S.) 2 αξόνων στον φακό. Ο σταθεροποιητής 5 αξόνων αποσβένει τους κραδασμούς της μηχανής για έως και 5,5 stop χαμηλότερες ταχύτητες από εκείνες που είναι συνήθως ασφαλείς για κράτημα στο χέρι. Επιπρόσθετα, ο O.I.S. (Οπτικός Σταθεροποιητής Εικόνας) αυξάνει το συνολικό αποτέλεσμα σταθεροποίησης στα 6 stop και εξαλείφει το κούνημα από μια ευρεία γκάμα κραδασμών της μηχανής, τόσο στη φωτογραφία όσο και στη λήψη βίντεο.

Για να συλλάβει την αποφασιστική στιγμή, ο φωτογράφος καδράρει την εικόνα του μέσα από ένα ηλεκτρονικό σκόπευτρο (EVF) απαράμιλλης ευκρίνειας, καθώς χρησιμοποιεί μία οθόνη OLED 5,76 εκατ. dots – καθιστώντας το, έτσι, το ηλεκτρονικό σκόπευτρο με την μεγαλύτερη ανάλυση στον κόσμο.

Η οθόνη στην πλάτη της μηχανής είναι τεχνολογίας TFT LCD, υψηλής ανάλυσης 2,1 kdots, μεγέθους 3,2 ιντσών, αναλογία πλευρών 3:2 και κινείται (tilt) σε τρεις άξονες.

Ο επαγγελματικός χαρακτήρας των S1R και S1 συμπληρώνονται από χαρακτηριστικά χρήσιμα για τους επαγγελματίες, όπως η διπλή υποδοχή καρτών μνήμης, τόσο για κάρτες SD όσο και XQD, η έξοδος HDMI πλήρους μεγέθους (Type A) και οι υποδοχές των 3,5mm, τόσο για είσοδο μικροφώνου όσο και για έξοδο ακουστικών.

H Panasonic αυτή τη στιγμή διαθέτει τρεις φακούς για το σύστημα LUMIX S.

LUMIX S PRO 50mm F1.4 (S-X50)

  • Γρήγορο διάφραγμα F1.4
  • Ίριδα με 11 λεπίδες, για εξαιρετικό bokeh
  • Aπίστευτη οξύτητα σε όλο το καρέ

LUMIX S PRO 70-200mm F4 O.I.S. (S-R70200)

  • Φακός για σπορ, δράση, άγρια φύση
  • Σταθεροποίηση εικόνας 6 stop 
  • Πολύ όμορφο bokeh

LUMIX S 24-105mm F4 MACRO O.I.S. (S-R24105)

  • Ο τέλειος φακός γενικής χρήσης
  • Φωτογράφιση macro με μεγέθυνση 0.5x
  • Σταθεροποίηση εικόνας 6 stop

Βασισμένοι στο L-Mount της Leica και με σχεδίαση εστιασμένη στην επαγγελματική χρήση, η σειρά φακών LUMIX S θέτει πολύ υψηλά πρότυπα, χωρίς συμβιβασμούς, για τη μηχανή και τους φακούς. Και ενώ όλοι οι φακοί προσφέρουν υψηλή απόδοση, εκείνοι οι φακοί με την σήμανση “LUMIX S PRO” ανεβάζουν τα όρια οπτικής απόδοσης ακόμα περισσότερο, ώστε να αποδειχτούν επαρκείς και να εγκριθούν βάσει των υπερυψηλών απαιτήσεων της Leica. 

Και οι τρεις φακοί είναι σχεδιασμένοι να αντέχουν σε σκόνη και βρέξιμο, ώστε ο επαγγελματίας να δουλεύει απρόσκοπτα σε όλες τις σκληρές συνθήκες, ακόμα και σε θερμοκρασίες -10°C, ώστε να ταιριάζουν απόλυτα με την επαγγελματικού επιπέδου ανθεκτική σχεδίαση των S1 και S1R.

Oι φακοί διαθέτουν μηχανισμό στιγμιαίας εναλλαγής μεταξύ χειροκίνητης και αυτόματης εστίασης. Φυσικά οι φακοί αριστεύουν στη χρήση βίντεο