Η Microsoft παρουσίασε την πλατφόρμα Windows Azure για τους συνεργάτες της. Η πλατφόρμα περιλαμβάνει ένα Λειτουργικό Σύστημα για Υπηρεσίες «Cloud», μια Διαδικτυακή Σχεσιακή Βάση Δεδομένων – το Microsoft SQL Azure – καθώς και τα .ΝΕΤ Services.


windows_azureΌλα τα παραπάνω εξασφαλίζουν τη συνδεσιμότητα και τη διαλειτουργικότητα με το οικοσύστημα. Η πλατφόρμα Windows Azure προσφέρει μια εξαιρετική εμπειρία για τις επιχειρήσεις και τους συνεργάτες, καθώς διατίθεται μέσα από μια αυτοματοποιημένη υπηρεσία διαχείρισης και τιμολογείται ανάλογα με τη χρήση της (pay-as-you-go).


Όπως τόνισε ο Bob Muglia, Διευθυντής του Τμήματος Server & Tools Business, Microsoft Corp, η Microsoft θα διαθέσει τα Windows Azure, το SQL Azure, και τα .NET Services, μέσω μιας τιμολογιακής πολιτικής που θα επιτρέπει στους συνεργάτες και τους πελάτες της να χρεώνονται μόνο για τις υπηρεσίες που χρησιμοποιούν. Οι συνεργάτες της Microsoft, επίσης, θα ωφεληθούν από τις ειδικές προσφορές που θα εξασφαλίσουν ταχύτερη διάθεση υπηρεσιών, μείωση της πολυπλοκότητας των πληροφοριακών συστημάτων και ενίσχυση των περιθωρίων κέρδους.


Προκειμένου να ικανοποιήσει τις πολύπλοκες ανάγκες των συνεργατών της και των πελατών της, η Microsoft παρέχει τις απαραίτητες εγγυήσεις χρησιμοποιώντας όρους κατανοητούς, προσαρμοσμένους στις απαιτήσεις των επιχειρήσεων. Αυτές θα υποστηρίζονται από τα κατάλληλα SLAs (Service Level Agreement), τα οποία καλύπτουν τη συνδεσιμότητα και την υψηλή διαθεσιμότητα των δεδομένων και των υπηρεσιών που παρέχονται από τα Windows Azure, το SQL Azure και τα .NET Services.


Επίσης, ανακοινώθηκε το μοντέλο τιμολόγησης βάσει κατανάλωσης, το οποίο προσφέρει σε συνεργάτες και πελάτες ένα απλό και ξεκάθαρο πλάνο τιμών, που χρησιμοποιεί συγκεκριμένες μονάδες μέτρησης της κατανάλωσης για να υπολογίσει τη συνολική χρήση, ενώ ταυτόχρονα επιτρέπει την πρόβλεψη του κόστους, χωρίς να επηρεάζεται η ευελιξία και ο έλεγχος. Οι συνεργάτες και οι πελάτες μπορούν να αξιοποιήσουν αυτόν τον τύπο της κοστολόγησης βάσει χρήσης, εξασφαλίζοντας την ευελιξία που προσφέρει το «Cloud Computing», καθώς και σημαντική μείωση του απαιτούμενου χρόνου εκκίνησης.


Όσοι συμμετέχουν στο Δίκτυο Συνεργατών της Microsoft λαμβάνουν μια επιπλέον έκπτωση 5% στο κόστος χρήσης των Windows Azure, του SQL Azure και των .NET Services. Παράλληλα, ως επιπρόσθετο προνόμιο του προγράμματος MSDN Premium, η Microsoft ανακοίνωσε ότι θα παρέχει στους συνδρομητές επιπλέον πόρους για την ανάπτυξη και τον έλεγχο των εφαρμογών τους που θα υλοποιούνται με τη λογική του «Cloud Computing». Στους συνεργάτες και στους πελάτες της Microsoft που επιθυμούν να αναπτύξουν και να υλοποιήσουν εφαρμογές με δυναμική κλιμάκωση και χαμηλό/προβλέψιμο κόστος, θα προσφέρεται το πρόγραμμα προώθησης «Development Accelerator».


«Με την πλατφόρμα του Windows Azure, εστιάζουμε στην παροχή μιας πλατφόρμας που ενσωματώνει τις αρτιότερες υπηρεσίες και επιτρέπει τη δημιουργία εξαιρετικών εφαρμογών και υπηρεσιών για το διαδίκτυο, προσφέροντας σε πελάτες και συνεργάτες τη δυνατότητα γρήγορης ανάπτυξης και εφαρμογής άριστων λύσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Bob Muglia, Διευθυντής του Τμήματος Server & Tools Business της Microsoft Corp. «Αυτό που διακρίνει την πλατφόρμα Windows Azure είναι το γεγονός ότι αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τα θέματα πολυπλοκότητας, επιτρέποντας στους συνεργάτες να επικεντρωθούν σε θέματα που είναι κρισιμότερα για την επιχείρησή τους, δηλαδή την ανάπτυξη καινοτόμων υπηρεσιών και τη δημιουργία επιπλέον εσόδων. Αυτό μπορεί να επιφέρει μείωση του συνολικού κόστους ιδιοκτησίας μέχρι και 60% για συγκεκριμένες εργασίες για μια περίοδο τριών ετών».


Η πλατφόρμα Windows Azure, το SQL Azure και τα .NET Services, θα είναι διαθέσιμα με την έναρξη του Professional Developers Conference 2009. Η Microsoft ενθαρρύνει τους συνεργάτες και τους πελάτες της να ξεκινήσουν να δημιουργούν από σήμερα τις εφαρμογές τους στη «δοκιμαστική έκδοση» που διατίθεται στην κοινότητα (Community Technology Preview – CTP), χωρίς οικονομική επιβάρυνση. Επιπλέον πληροφορίες σχετικά με την πλατφόρμα Windows Azure και τις software-plus-services (S+S) προσφορές είναι διαθέσιμες στο http://www.windowsazure.com.