Η Bridgestone Europe NV/SA (“Bridgestone”), θυγατρική της Bridgestone Corporation στην EMEA, προέβη σε συμφωνία με την TomTom για την απόκτηση της τηλεματικής δραστηριότητάς της, έναντι τιμήματος τοις μετρητοίς ύψους 910 εκατομμυρίων € . 

Η συναλλαγή φέρνει σε επαφή τη μεγαλύτερη εταιρεία ελαστικών και καουτσούκ στον κόσμο με τον Νο 1 προμηθευτή ψηφιακών λύσεων στόλων στην Ευρώπη, δημιουργώντας μια κορυφαία πλατφόρμα δεδομένων για συνδεδεμένα οχήματα. Η TomTom Telematics θα επιταχύνει την πορεία της Bridgestone προς την ηγετική θέση των λύσεων μετακίνησης στην περιοχή και ο συνδυασμός των δεδομένων και των δύο εταιρειών θα επιτρέψει στην Bridgestone να πραγματοποιεί πωλήσεις ελαστικών σε συνδυασμό με λύσεις σε μία μεγαλύτερη βάση πελατών.

Επιπλέον, η πρόσβαση στα δεδομένα θα ενισχύσει την ανάπτυξη εικονικών ελαστικών και δοκιμών της Bridgestone, καθώς και την αντίστοιχη καινοτομία των ελαστικών, η οποία θα ωφελήσει όλους τους πελάτες, συμπεριλαμβανομένων των Υπευθύνων Αρχικού Εξοπλισμού.

Οι νέες κοινωνικές, οικονομικές και τεχνολογικές μέγα – τάσεις ωθούν τον ρυθμό της αλλαγής στην αυτοκινητοβιομηχανία και το μέλλον των οχημάτων αποκτά πλέον στοιχεία όπως συνδεσιμότητα, αυτονομία, κοινή χρήση και λειτουργία μέσω ηλεκτρικής ενέργειας. Στο πλαίσιο αυτό, η Bridgestone έχει εντοπίσει ψηφιακές λύσεις μετακίνησης και λύσεις στόλων ως μία στρατηγική προτεραιότητα. Αυτό ενισχύεται από την αυξανόμενη σημασία των στόλων έναντι των ιδιωτικών οχημάτων προκειμένου για τη μεταφορά ανθρώπων και αγαθών. Η αυξανόμενη ζήτηση στη βιομηχανία των μεταφορών σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες και οι διαχειριστές στόλων πρέπει να μεγιστοποιήσουν την παραγωγικότητα και να ελαχιστοποιήσουν το συνολικό κόστος ιδιοκτησίας περισσότερο από ποτέ.

Αυτή η τελευταία επένδυση έρχεται να ενισχύσει προηγούμενες κινήσεις της Bridgestone για την ενίσχυση της ψηφιακής της τεχνολογίας στην EMEA. Πιο συγκεκριμένα, η εταιρεία έχει δημιουργήσει δυνατότητες συλλογής δεδομένων από αισθητήρες, πλατφόρμες δεδομένων και αναλυτικά στοιχεία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την έναρξη μιας σειράς ψηφιακών λύσεων και εφαρμογών, όπως τα Tirematics, Mobox, FleetPulse και Bridgestone Connect. 

Η TomTom Telematics, που πρωτοπορεί σε μια βιομηχανία με διψήφια νούμερα ανάπτυξης ανάπτυξης, ταιριάζει με την στρατηγική της Bridgestone, καθώς διαθέτει μια μεγάλη και αυξανόμενη εγκατεστημένη βάση χρηστών 860.000 οχημάτων, εκ των οποίων τα περισσότερα από τα δύο τρίτα είναι επαγγελματικά. Διαθέτει ένα προσαρμοσμένο σύστημα go-to-market και μια ψηφιακή προσφορά υψηλής ποιότητας που περιλαμβάνει το WebFleet και το NextFleet. Οι ισχυρές, υποκείμενες τεχνολογίες που βασίζονται στην ανάλυση δεδομένων εδρεύουν σε μια ανοιχτή, κλιμακούμενη, ασφαλή πλατφόρμα, με περιβάλλον cloud. Χειρίζεται κατά μέσο όρο πάνω από 800 εκατομμύρια αναζητήσεις GPS, 3,3 εκατομμύρια ταξίδια και 200 εκατομμύρια εισερχόμενα μηνύματα, σε ημερήσια βάση.

Η πλατφόρμα της επιτρέπει σε πελάτες όπως επαγγελματικούς στόλους, εταιρείες leasing ή εταιρικούς στόλους να καταστήσουν τις λειτουργίες τους πιο αποτελεσματικές. Επίσης, επιτρέπει συνεργασίες όπως με Διαχειριστές Αρχικού Εξοπλισμού, λόγω της βελτιωμένης εμπειρίας του οδηγού. Η ομάδα διαχείρισης της TomTom Telematics έχει πετύχει να αυξάνει συνεχώς την πελατειακή της βάση και να διατηρείται κερδοφόρα, ανά έτος. Η επιχείρηση έχει επίσης τοποθετηθεί πολύ καλά σε σχέση με την μελλοντική ανάπτυξη σε λύσεις στόλων και την ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών μοντέλων,  που βασίζονται σε δυνατότητες λογισμικού.

Η Bridgestone διαθέτει το τέλειο πακέτο για την επιτάχυνση της επιχείρησης TomTom Telematics. Μπορεί να αξιοποιήσει την ισχυρή επωνυμία της μάρκας, τη μεγάλη πελατειακή της βάση, την προτίμηση που έχει ως προμηθευτής από πολλούς κορυφαίους κατασκευαστές οχημάτων και στόλων παγκοσμίως και 2.600 σημεία πώλησης στην EMEA. Επιπλέον, η Bridgestone φέρνει τις κορυφαίες επενδύσεις στον τομέα Έρευνας  & Ανάπτυξης και το Digital Garage που εδρεύει στη Ρώμη, αφιερωμένο στην ανάπτυξη λύσεων ψηφιακής κινητικότητας.

Ο Paolo Ferrari, Διευθύνων Σύμβουλος και Πρόεδρος της Bridgestone EMEA, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του Ομίλου Bridgestone, δήλωσε: “Βρήκαμε το τέλειο ταίρι μας στην TomTom Telematics. Τα συμπληρωματικά μας πλεονεκτήματα καθώς και οι δυνατότητες μας θα δημιουργήσουν ένα δυναμικό λύσεων για τους στόλους και θα ενισχύσουν περαιτέρω τον πυρήνα της ψηφιακής τεχνολογίας της Bridgestone. Πέρα από αυτό, θα υπάρξουν σημαντικά οφέλη, συμπληρώνοντας τις προσφορές μας, επιτρέποντάς μας, μεταξύ πολλών άλλων ευκαιριών, να πραγματοποιήσουμε πωλήσεις ελαστικών και λύσεων σε όλους τους πελάτες μας. Τώρα έχουμε τοποθετηθεί καλά στην EMEA προκειμένου να επιταχύνουμε τις επιχειρηματικές δραστηριότητές μας, να επεκτείνουμε την πελατειακή βάση του στόλου μας και να αδράξουμε ταχέως αναπτυσσόμενες και κερδοφόρες ευκαιρίες στον κλάδο μετακίνησης  της αυτοκινητοβιομηχανίας. “

“Αναγνωρίζουμε και σεβόμαστε το ταλέντο και την ικανότητα των στελεχών της TomTom Telematics και των 670 υπαλλήλων της. Πρόθεσή μας είναι να προωθήσουμε και να αναπτύξουμε την επιχείρηση και να υποστηρίξουμε τα σημερινά της σχέδια. Θέλουμε η TomTom Telematics να συνεχίσει να εξυπηρετεί τους πελάτες της με επιτυχία όπως έχει κάνει τα τελευταία χρόνια και να επωφεληθεί από τη Νο1 θέση σε μια ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά.”

“Μετά από μια διεξοδική επανεξέταση των πολλαπλών στρατηγικών επιλογών, διαπιστώσαμε ότι η πώληση της TomTom Telematics στη Bridgestone είναι προς το συμφέρον τόσο της TomTom Telematics όσο και του πυρήνα της τεχνολογικής μας δραστηριότητας”, σχολίασε ο Harold Goddijn, Διευθύνων Σύμβουλος της TomTom. “Θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στο καινοτόμο σύστημα δημιουργίας χαρτών, επιτρέποντας ταχύτερες ενημερώσεις χαρτών, μειώνοντας παράλληλα το λειτουργικό κόστος, ανοίγοντας το δρόμο προς την αυτόνομη οδήγηση”.

“Η TomTom Telematics είναι ο Νο 1 Πάροχος Υπηρεσιών Τηλεματικής στην Ευρώπη και εμείς συνεχίζουμε να αναπτύσσουμε την εγκατεστημένη βάση των οχημάτων που εξυπηρετούμε παγκοσμίως “, πρόσθεσε ο Thomas Schmidt, Διευθύνων Σύμβουλος της TomTom Telematics. “Προσβλέπουμε στην επιτάχυνση του φιλόδοξου μας σχεδίου ανάπτυξης και αξιοποίησης νέων ευκαιριών ως μέρος της Bridgestone. Εν τω μεταξύ, αναμένουμε ότι η μετάβαση θα είναι απρόσκοπτη χωρίς καμία διακοπή για τους πελάτες, τους προμηθευτές και τους υπαλλήλους μας.”

Λεπτομέρειες Συναλλαγής

Με το κλείσιμο, η Bridgestone θα αποκτήσει όλα τα εκδοθέντα και εκκρεμή μετοχικά κεφάλαια της TomTomΤηλεματικής για χρηματική αντιπαροχή ύψους 910 εκατομμυρίων ευρώ, υπό την επιφύλαξη του συνήθους κλεισίματος εκκρεμοτήτων. Η εξαγορά χρηματοδοτείται με διαθέσιμα μετρητά στον ισολογισμό και αναμένεται να αυξηθεί κατά το πρώτο έτος. Η απόκτηση αφορά μόνο την επιχειρησιακή μονάδα τηλεματικής της TomTom. 

Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί αργότερα κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2019. Η συναλλαγή εξακολουθεί να υπόκειται στις σχετικές κανονιστικές εγκρίσεις, στη διαβούλευση με τα όργανα εκπροσώπησης των εργαζομένων της TomTom και στην έγκριση των μετόχων της TomTom.

Σχετικά με αυτή τη συναλλαγή, η Morgan Stanley ενεργεί ως αποκλειστικός οικονομικός σύμβουλος της Bridgestone και η Simmons & Simmons ενεργεί ως νομικός σύμβουλος.