Ένα νέο, συνδρομητικό και πιο νόμιμο μοντέλο αναμένεται να υιοθετήσουν δύο από τις πλέον γνωστές πειρατικές ιστοσελίδες, Kazaa και Pirate Bay, προκειμένου να συνεχίσουν τη λειτουργία τους ως υπηρεσίες διαμοιρασμού δεδομένων μέσω Internet.


pirate_bayΣύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα του kathimerini.gr σε συνεργασία με το BBC, το σχέδιο περιλαμβάνει γνωστά και δημοφιλή ονόματα πειρατικών δικτυακών τόπων. Ένα από τα πιο γνωστά από αυτά είναι και το Kazaa, το οποίο είχε σταματήσει τη λειτουργία του το 2006, μετά από μήνυση. Ωστόσο, εάν το σχέδιο επιτύχει, θα «αναστηθεί» σαν υπηρεσία διαμοιρασμού δεδομένων (άνευ ορίου), στην οποία οι χρήστες θα πληρώνουν μόνο μία πάγια συνδρομή.


Το Pirate Bay, από πλευράς του, θα υιοθετήσει ένα πρωτοποριακό μοντέλο, «δούναι και λαβείν» : όπως λέγεται, αντί να πληρώνεται, θα πληρώνει (κατά κάποιον τρόπο) τους χρήστες οι οποίοι αφήνουν «ανοικτά» σε διαμοιρασμό τα διαθέσιμα αρχεία τους (seed).


Και στις δύο περιπτώσεις, ακολουθείται το παράδειγμα του Napster, της υπηρεσίας της οποίας η λειτουργία είχε προκαλέσει έντονες νομικές διαμάχες, με αποτέλεσμα το κλείσιμο και τη χρεοκοπία της. Ωστόσο, το Napster επέστρεψε δριμύτερο το 2008- αυτή τη φορά ως online κατάστημα πώλησης τραγουδιών, το οποίο δεν επέβαλε περιορισμούς όσον αφορά τη χρήση του υλικού που πωλούσε με κάποιου είδους λογισμικό προστασίας ψηφιακών δικαιωμάτων (DRM-Digital Rights Management software).


Εντός της εβδομάδας, αναμένεται το ξεκίνημα της λειτουργίας στις ΗΠΑ του Kazaa. Το ύψος της συνδρομής θα ανέρχεται στα 20 δολάρια το μήνα- για απεριόριστα downloads. Τα τραγούδια θα διατίθενται σε μορφή Windows Media, ενώ θα υπάρχει ενσωματωμένο λογισμικό DRM, το οποίο θα περιορίζει τη χρήση/ άκουσμά τους σε πέντε υπολογιστές ή, γενικότερα, συσκευές.


Όσον αφορά το Pirate Bay (μέχρι πρόσφατα το πιο διαβόητο «άντρο πειρατών» του Διαδικτύου, μέχρι την καταδίκη των ιδρυτών του για παραβίαση νόμων προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων), αποκτήθηκε από τη σουηδική εταιρεία λογισμικού Global Gaming Factory X. Αυτός που ανέλαβε να το «φέρει στη νομιμότητα» είναι ο Γουέην Ρόσσο, πρώην πρόεδρος της ιστοσελίδας P2P (peer to peer- μέθοδος διαμοιρασμού) Grokster και ιδρυτής της ιστοσελίδας Mashboxx, ο οποίος θα αναπτύξει το νέο επιχειρηματικό μοντέλο και θα κλείσει τις απαραίτητες συμφωνίες.


Το ξεκίνημα της λειτουργίας του ανανεωμένου Pirate Bay αναμένεται μέσα στον Αύγουστο. Κανονικά, θα απαιτείται κάποια συνδρομή για τη χρήση του- η οποία όμως θα ελαττώνεται ανάλογα με το πόσο «συνεργάσιμος» είναι ο χρήστης, και διαθέτει για διαμοιρασμό τα αρχεία του.

«Για τους περισσότερους θα είναι πάλι δωρεάν, σε κάποιους λίγους θα αποφέρει κέρδη και σε κάποιους ελάχιστους θα κοστίζει» είπε ο Χανς Παντέγια, διευθύνων σύμβουλος της Global Gaming Factory X.