Οι θερμικές ετικέτες, έχουν μια ευρεία γκάμα χρήσεων σε πολλούς τομείς.

Μερικοί από αυτούς είναι η βαριά βιομηχανία, η παροχή υπηρεσιών, το λιανεμπόριο, ο κλάδος τροφίμων, οι αποθήκες, η εκτύπωση εισιτηρίων, αποδείξεων και ετικετών barcode κ.α.

Μία βασική παράμετρος για την επιλογή ανάμεσα σε Thermal Transfer ή Direct Thermal ετικέτες είναι οι απαιτήσεις σε σχέση με τη διάρκεια ζωής/αντοχής τους, καθώς οι Direct Thermal ετικέτες δεν προσφέρουν την ίδια διάρκεια ζωής, σε σύγκριση με τις Thermal Transfer.

Εάν το προϊόν για το οποίο προορίζονται οι ετικέτες παραμένει στην αλυσίδα εφοδιασμού για μεγάλο χρονικό διάστημα ή εκτίθεται σε ακραίες συνθήκες, όπως η είναι η άμεση ηλιακή ακτινοβολία, η υγρασία ή η επαφή με χημικά, τότε η ιδανική επιλογή είναι οι ετικέτες Θερμικής Μεταφοράς. Για παράδειγμα, τα δομικά υλικά μεταφέρονται συχνά απροστάτευτα και αποθηκεύονται σε εξωτερικούς χώρους. Οι ετικέτες Θερμικής Μεταφοράς είναι ιδανικές στην προκειμένη περίπτωση, καθώς και στην περίπτωση που οι πληροφορίες τις ετικέτας είναι εξαιρετικά σημαντικές και πρέπει να είναι εύκολα αναγνώσιμες και να παραμένουν αναλλοίωτες για μεγάλο χρονικό διάστημα, όπως π.χ., στα φαρμακευτικά προϊόντα.

Αντίθετα, αν το προϊόν έχει μικρή διάρκεια ζωής και δεν εκτίθεται σε δύσκολες και απαιτητικές περιβαλλοντικές συνθήκες, τότε οι Direct Thermal ετικέτες αποτελούν την κατάλληλη επιλογή. Παραδείγματα αυτού του τύπου προϊόντος είναι το νωπό κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα κ.ο.κ. Επίσης, οι θερμικές ετικέτες Direct Thermal χρησιμοποιούνται ευρέως στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, για τη συνταγογράφηση και στις ταυτότητες περίθαλψης ασθενών (βραχιολάκια).

Ορισμένα είδη θερμικών ετικετών είναι τα εξής:

 

  • Θερμικές ετικέτες Eco (thermal labels): Για την εκτύπωση αυτών των θερμικών ετικετών δεν απαιτείται η χρήση μελανοταινίας. Η συγκεκριμένη τεχνολογία εκτύπωσης μένει αναλλοίωτη έως 1 έτος.

 

  • Ετικέτες θερμικής μεταφοράς (transfer vellum labels): Για την εκτύπωση των ετικετών vellum απαιτείται η χρήση μελανοταινίας. Με τη συγκεκριμένη τεχνολογία εκτύπωσης εξασφαλίζουμε μεγάλη αντοχή στο χρόνο.

 

  • Ετικέτες θερμικές Top (thermal top labels): Ετικέτες για κατεψυγμένα προϊόντα. Για την εκτύπωσή τους δεν απαιτείται η χρήση μελανοταινίας.

 

  • Ετικέτες Πλαστικές (PP/PE labels): Ετικέτες που τυπώνονται με τη χρήση μελανοταινίας ρητίνης. Είναι ιδιαίτερα ανθεκτικές στην υγρασία και δεν σκίζονται.

 

  • Ετικέτες Removable θερμικές / θερμικής μεταφοράς: Ετικέτες με ειδική κόλλα, ιδανικές για φαρμακαποθήκες, φαρμακεία ή προσωρινή ετικετοποίηση. Ανάλογα με τον τύπο τους, κρίνεται απαραίτητη ή όχι η χρήση μελανοταινίας.