Τέλος στην αναμετάδοση των ιδιωτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας μέσω της υπηρεσίας IPTV της On μέχρι… νεωτέρας έθεσαν τα ασφαλιστικά μέτρα των Alpha, Alter, Ant1, Μακεδονία TV, Mega, Star & ΣΚΑΪ. Η υπηρεσία On Multiplex προσφέρεται προσωρινά δωρεάν σε αντιστάθμισμα της διακοπής του On Rec.

ontelecomsΜια δυσάρεστη έκπληξη περίμενε τους συνδρομητές της ψηφιακής τηλεόρασης της On Telecoms όταν άνοιξαν τον τηλεοπτικό τους δέκτη αυτό το σαββατοκύριακο. Σχεδόν όλα τα ελληνικά ελεύθερα κανάλια (πλην των κρατικών και ελαχίστων μικρών εξαιρέσεων) δεν ήταν διαθέσιμα και στην θέση τους υπήρχε μια καρτέλα που απλά ενημέρωνε για την απουσία τους από την πλατφόρμα της On. Σε αντιστάθμισμα, η εταιρεία προσφέρει δωρεάν την υπηρεσία Multiplex (6 ταινίες την ημέρα) μέχρι το τέλος Αυγούστου.
Ποιά ήταν η αιτία για αυτήν την εξέλιξη; Μα φυσικά τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσαν εναντίον της On Telecoms οι σταθμοί εθνικής εμβέλειας για την αναμετάδοση χωρίς άδεια του σήματός τους. Τα μέτρα εκδικάζονται στις 24 Ιουλίου και ζητούν να απαγορευθεί στην On Telecoms «η αντιγραφή – αναπαραγωγή, αναμετάδοση, διάθεση στο κοινό, κάθε είδους εκμετάλλευση του τηλεοπτικού προγράμματός τους», καθώς και «να διαταχθεί η παράλειψη των πράξεων αυτών στο μέλλον». Η On Telecoms, δείχνοντας καλή θέληση, διέκοψε πριν τις 24 Ιουλίου την επίμαχη υπηρεσία και επιδιώκει διαπραγματεύσεις με τα κανάλια προκειμένου να εξεταστεί το ενδεχόμενο συνεργασίας τους σε καινούρια βάση (καθώς μέχρι σήμερα η εταιρεία δεν πλήρωνε κάποιο είδος συνδρομής για την αναπαραγωγή των προγραμμάτων).

Στην αγωγή οι ιδιωτικοί σταθμοί εθνικής εμβέλειας υπογραμμίζουν πως η On Telecoms «προβαίνει στην εγγραφή οπτικοακουστικού υλικού» όταν αυτό μεταδίδεται τηλεοπτικά (off the air copying) «και κατόπιν προβαίνει σε πολλές περιπτώσεις στη δημιουργία προσωρινών και μόνιμων αντιγράφων» του υλικού «χωρίς καμία πρότερη άδεια». Τα προγράμματα αυτά τα μεταδίδει στο κοινό της, αποθηκεύοντάς τα στη μνήμη του υπολογιστή-διακομιστή. Όσον αφορά το σκέλος των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων, οι σταθμοί δηλώνουν πως «για την πλειοψηφία των οπτικοακουστικών έργων» που προβάλλονται είναι αποκλειστικοί δικαιούχοι. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης προς το διατακτικό της απόφασης στο μέλλον, οι τηλεοπτικοί σταθμοί ζητούν να επιβληθεί χρηματική ποινή. Προφανώς, η υπηρεσία OnRec της On, η οποία επέτρεπε την προβολή οποιασδήποτε τηλεοπτικής εκπομπής των δυο προηγούμενων ημερών (δίχως να χρειάζεται ο χρήστης να έχει προγραμματίσει εκ των προτέρων την εγγραφή της), αποτελεί την πέτρα του σκανδάλου. Ωστόσο, η συγκεκριμένη υπηρεσία, αποτέλεσε και ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της πλατφόρμας ψηφιακής τηλεόρασης της On, αποφέροντάς της αρκετές χιλιάδες συνδρομητών. Μένει να δούμε αν η υπόθεση θα οδηγήσει σε οικονομική συμφωνία μεταξύ On Telecoms και τηλεοπτικών καναλιών, αν θα καταργηθεί μόνο η υπηρεσία OnRec, ή αν θα επέλθει το οριστικό τέλος της διαδικτυακής αναμετάδοσης των καναλιών Alpha, Alter, Ant1, Μακεδονία TV, Mega, Star & ΣΚΑΪ, γεγονός που θα ήταν ιδιαίτερα επώδυνο για την εμπορική στρατηγική της On.