Η πιο δραστήρια μέρα του χρόνου για το retail κρύβει προσφορές που αξίζουν πραγματικά ανάμεσα σε αρκετές… καλοστημένες παγίδες!

To Black Friday τα τελευταία χρόνια έχει έρθει και στην Ελλάδα και έχει αποκτήσει φανατικούς οπαδούς. Αποτελεί μια από τις καλύτερες ευκαιρίες για να αποκτήσετε σε αισθητά καλύτερη τιμή τα προϊόντα που ποθούσατε όλη τη χρονιά. Και εδώ αρχίζουν τα δύσκολα. Καταρχάς το αντικείμενο του… πόθου αξίζει τον πόθο; Και κυρίως, τι σημαίνει «τιμή ευκαιρίας»; Τα παρακάτω tips θα σας βοηθήσουν να μην τα βάψετε μαύρα με τις παρορμητικές επιλογές σας!

Tip 1. Πριν βγείτε στην αγορά κυνηγώντας την καλύτερη προσφορά φροντίστε να ενημερωθείτε για να μην την… «πατήσετε». Κάντε την έρευνά σας και συγκρίνετε τιμές. Ενδεχομένως να ανακαλύψετε ότι οι τιμές Black Friday για πολλές συσκευές δεν είναι αυτό που δηλώνουν, λίγες είναι οι πραγματικές ευκαιρίες. Ιστοσελίδες όπως οι skroutz.gr και bestprice.gr παρέχουν τα ιστορικά των τιμών αρκετών συσκευών. Μην εμπιστευθείτε ωστόσο άγνωστα ηλεκτρονικά καταστήματα γιατί οι κίνδυνοι είναι αρκετοί. Ψάξτε το! Το ποσοστό της έκπτωσης μπορεί να είναι αρκετές φορές παραπλανητικό. Κι αυτό διότι αφενός η τιμή μπορεί τεχνηέντως να αυξήθηκε για να «μειωθεί» την Black Friday, αφετέρου γιατί το ποσοστό της έκπτωσης μπορεί να μην διαφέρει από τις προσφορές που γίνονται σε οποιαδήποτε άλλη φάση του χρόνου.

Tip 2. Ακόμα και αν δεν είστε διατεθειμένοι να δώσετε πολλά χρήματα υπάρχουν πολλές επιλογές. Ωστόσο, το να εξοικονομήσετε 20€ ή 30€ προσφοράς σε μια συσκευή αξίας 99€ μάλλον δείχνει πως δεν αξιοποιήσατε συνετά τις… προοπτικές της συγκεκριμένης ημέρας. Στραφείτε προς τους πραγματικούς πειρασμούς που επισκέπτονται συχνά τα… καταναλωτικά σας όνειρα και επωφεληθείτε προσφορών της τάξεως των 100€, 200€ ή και 300€ σε ακριβότερα μοντέλα, όπως premium brand smartphones ή… ευμεγέθεις 4Κ TV. Ειδικά στην κατηγορία των κινητών τηλεφώνων, δεν είναι λίγες οι προτάσεις εντυπωσιακών συσκευών που έρχονται σε πρωτόγνωρα χαμηλή τιμή, ειδικά για την Black Friday. Για παράδειγμα μπορείτε να αποκτήσετε ένα πανίσχυρο, φωτογραφικό smartphone όπως το Huawei P20 Pro στα 549€ (από 879€)! Επίσης μην ξεχνάτε ότι συνήθως το φτηνό κινητό ενός όχι τόσο επώνυμου κατασκευαστή είναι διαθέσιμο σε προσφορές 365 ημέρες τον χρόνο, ενώ αρκετά e-shops κάνουν τις λεγόμενες «flash sales» για περιορισμένο αριθμό κομματιών, στις οποίες μπορείτε να αποκτήσετε τις φτηνές συσκευές κοντά στο κόστος.

Tip 3. Μην μπείτε στη λογική «θα περιμένω τα Χριστούγεννα, το ίδιο θα κοστίζει». Σίγουρα θα υπάρξουν και εντυπωσιακές χριστουγεννιάτικες προσφορές, ωστόσο πιθανότατα δεν θα αφορούν τα ίδια μοντέλα που «σκοτώνουν» την τιμή τους κατά τη διάρκεια της Black Friday. Αν λοιπόν εντοπίσετε ένα flagship κινητό που από απλησίαστο όνειρο μόλις έγινε προσιτή πολυτέλεια, μην το σκεφτείτε, χτυπήστε το! Τα Χριστούγεννα το πιθανότερο είναι να μην βρίσκεται πάλι σε προσφορά, καθώς σειρά θα έχει πάρει κάποιο άλλο μοντέλο της κατασκευάστριας εταιρείας.

Tip 4. Εμπιστευθείτε καταξιωμένα μοντέλα και όχι προσφορές από C brands. Δεν θέλετε να βοηθήσετε το retail να «ξεστοκάρει» το απόθεμά του, αλλά να επωφεληθείτε από ένα πραγματικά καλό deal. Ως εκ τούτου, αν δεν μπορείτε να εκμεταλλευθείτε τις εντυπωσιακές προσφορές των high-end μοντέλων, μπορείτε τουλάχιστον να αναζητήσετε προσφορές για κινητά που είναι ήδη εδραιωμένα best sellers (όπως π.χ. τα P10 Lite και Y6 2017 της Huawei ή το παλαιότερο πλην αξιόπιστο P9 lite). Ενδεικτικά, σημειώστε τις παρακάτω προσφορές: Huawei P20 lite στα 249€ (από 329€), Huawei Mate 10 lite στα 199€ (από 369€), Huawei Υ7 στα 149€ (από 199€) και Huawei Υ5 στα 89€ (από 129€).

Tip 5. Ετοιμάστε εκ των προτέρων μια λίστα με αυτά που πραγματικά χρειάζεστε. Γράψτε τα είδη που πραγματικά θέλετε να αγοράσετε για να μην παρασυρθείτε από την καταναλωτική μανία των ημερών και μαζέψετε πράγματα που δεν χρειάζεστε, αλλά απλά «ήταν φτηνά». Το να αγοράσετε ένα μικρό γκατζετάκι που δεν σας είναι απαραίτητο μόνο και μόνο επειδή από τα 40€ έπεσε στα 20€ δεν είναι ευκαιρία. Απλά πετάτε 20 ευρώ! Συγκεντρωθείτε σε αυτά που από την αρχή έχετε «βάλει στο μάτι» όπως ένα premium smartphone με την εγγύηση, την υποστήριξη αλλά και το prestige που μόνο ένα επώνυμο brand μπορεί να προσφέρει. Επίσης, καταγράψτε τις ανάγκες σας για δώρα, χτίζοντας το «απόθεμά» σας για τις επερχόμενες κοινωνικές σας υποχρεώσεις.

Επίλογος: Προετοιμάστε τα αθλητικά σας (ή το ποντίκι σας!)

Σας αρέσει η περιπέτεια, οι βόλτες και ο πολύς κόσμος; Σίγουρα θα χορτάσετε γερές δόσεις από όλα τα παραπάνω τις μέρες που ακολουθούν, εφόσον «ξεχυθείτε» στην αγορά για να εκμεταλλευθείτε τις Black Friday προσφορές. Η μόνη μας συμβουλή είναι να ξεκινήσετε νωρίς από το σπίτι. Όχι ότι έτσι θα αποφύγετε την κίνηση και λίγο σπρώξιμο… αλλά ίσως να γλυτώσετε τα χειρότερα. Υπάρχει όμως και ο εναλλακτικός τρόπος. Ζεστός καφές, οθόνη laptop και ξεκινάει το virtual shopping therapy!