Η Business Software Alliance (BSA) ανακοινώνει τα αποτελέσματα ελέγχων για χρήση παράνομου λογισμικού από επιχειρήσεις στην περιοχή της Ευρώπης, Μ. Ανατολής και Αφρικής (ΕΜΕΑ). Κατά το α’ εξάμηνο του 2009, κατεβλήθησαν $3.4 εκ. σε αποζημιώσεις.


bsaΤα έξοδα των ίδιων των επιχειρήσεων για την αγορά των απαραίτητων αδειών χρήσης λογισμικού έφθασαν τα 6.6 εκ. δολάρια χωρίς να συνυπολογίζονται τα δικαστικά έξοδα. Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα κατέβαλαν στην BSA περισσότερα από 22,000 ευρώ ($30,000) σε αποζημιώσεις, ενώ οι δαπάνες τους για νομιμοποίηση των αδειών λογισμικού έφθασαν σχεδόν τα 41,000 ευρώ ($53,000), σε μια χρονική περίοδο που η οικονομική κρίση δυσχεραίνει ολοένα αυτές τις καταστάσεις.


Τον Ιούνιο του 2009, η BSA εξασφάλισε την δεύτερη μεγαλύτερη αποζημίωση στην περιοχή ΕΜΕΑ από μια γερμανική επιχείρηση της οποίας η ζημία και οι δαπάνες για νομιμοποίηση των αδειών ξεπέρασαν τα 1.5 εκ. δολάρια. Η περίπτωση αυτή αποδεικνύει τις σοβαρότατες συνέπειες που επισύρει η χρήση παράνομου λογισμικού.


Η BSA λαμβάνει περίπου 100 αναφορές πειρατείας την εβδομάδα σχετικά με επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν λογισμικό, χωρίς τις απαραίτητες άδειες χρήσης από φυσικά πρόσωπα, εταιρίες ή/ και οργανισμούς που ενδιαφέρονται για αυτού του είδους την παράνομη δραστηριότητα. Αναφορές πειρατείας πραγματοποιούνται και στην ιστοσελίδα της BSA www.bsa.org/hellas. Επίσης, η BSA παρέχει συμβουλές και δωρεάν εργαλεία σχετικά με την διαχείριση πόρων λογισμικού και πληροφορίες για τα τεχνικά, οικονομικά, και νομικά ρίσκα που ενέχει η χρήση παράνομου λογισμικού.