Από το περιοδικό: “OnLine” – Τεύχος 70 Ιούνιος

Του Θάνου Τσίρου

Είναι γεγονός πως τα τελευταία χρόνια η αγορά των φορητών υπολογιστών έχει δεχθεί τεράστια ώθηση. Τα laptop είναι η νέα μόδα στο χώρο των υπολογιστών και το κόστος απόκτησής τους είναι πιο προσιτό από ποτέ. Ποιές είναι, όμως, οι εναλλακτικές λύσεις όταν το ζητούμενο είναι η ασύρματη σύνδεση στο διαδίκτυο; Απαντήσεις σε 6 κρίσιμες ερωτήσεις θα βρείτε στις επόμενες σελίδες…

Η πτώση στις τιμές των φορητών υπολογιστών σηματοδότησε μια νέα εποχή για την αγορά των φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών, που εδώ και περίπου έναν χρόνο ξεπέρασαν σε πωλήσεις τους αντίστοιχους σταθερούς. Στη συνέχεια, ήρθε το Δημόσιο να διαθέσει εθνικά και κοινοτικά κονδύλια για να πριμοδοτήσει τους φοιτητές, προκειμένου να αποκτήσουν και αυτοί το laptop τους. Πάνω από 30.000 φοιτητές έχουν επιδοτηθεί με τουλάχιστον 500 ευρώ για να βάλουν φορητό στο σπίτι τους. Πλέον, η αγορά εισέρχεται στην τρίτη φάση, ενδεχομένως την πιο δυναμική: στο παιχνίδι του ανταγωνισμού μπαίνουν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Ηδη τα καταστήματα της Vodafone γέμισαν φορητούς υπολογιστές και στα καταστήματα Γερμανός (Cosmote) πουλιούνται φορητοί υπολογιστές με σύνδεση, ενώ πολύ σύντομα κάτι αντίστοιχο θα συμβεί και στα καταστήματα της Wind. Τα τρία δίκτυα κάνουν μια πρόσθετη έκπτωση –της τάξεως των 200-300­- στους πελάτες που θέλουν να αγοράσουν ηλεκτρονικό υπολογιστή μέσα από τα δικά τους καταστήματα. Όχι, η έκπτωση δεν δίνεται σε όλους, αλλά μόνο σε όσους αποφασίσουν να συνδέσουν τον φορητό στο Internet με ασύρματη σύνδεση που προσφέρουν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας.

Αν αυτή η είδηση κυκλοφορούσε στην αγορά πριν από 1-1,5 χρόνο, ο καταναλωτής θα τρόμαζε. Και δικαίως διότι θα οδηγείτο στο συμπέρασμα ότι πρέπει να δεσμευτεί με ένα ετήσιο συμβόλαιο, που θα τον υποχρεώνει να πληρώνει πολύ μεγάλα ποσά για να έχει μια ασύρματη σύνδεση στο διαδίκτυο. Οι συνθήκες άλλαξαν και σε αυτό το επίπεδο. Οι τιμές για τις συνδέσεις αυτές έχουν υποχωρήσει αρκετά. Με 30­ τον μήνα, ο συνδρομητής μπορεί:

– Να αποκτήσει μόνιμη σύνδεση στο διαδίκτυο με αξιοπρεπέστατη ταχύτητα της τάξεως των 3,6 Mbps.

– Να κατεβάσει δεδομένα έως περίπου 5Gb. Αυτό το όριο κρίνεται ικανοποιητικό για κάποιον που χρησιμοποιεί το Internet για δουλειά και ολίγη ψυχαγωγία, και όχι αποκλειστικά για να κατεβάζει τραγούδια και ταινίες.

– Να έχει σύνδεση στο Internet οπουδήποτε και αν βρίσκεται. Η κάρτα και το laptop μπορούν να μεταφερθούν παντού, ακόμη και εκτός των ελληνικών συνόρων (σ.σ η χρήση της κάρτας στο εξωτερικό συνεπάγεται επιπλέον χρέωση).

– Να αποφύγει ακόμη και το σταθερό τηλέφωνο στο σπίτι, καθώς η σύνδεση μέσω κεραιών κινητής τηλεφωνίας δεν απαιτεί την ύπαρξη σταθερού τηλεφώνου.

Για όσους δεν πλησίαζαν τις συνδέσεις στο internet μέσω δικτύου κινητής τηλεφωνίας υπό τον φόβο του υψηλού κόστους, οι ερωτήσεις-απαντήσεις που ακολουθούν, θα φανούν αρκετά χρήσιμες.

1. Πόσο κοστίζει σήμερα μια ασύρματη σύνδεση στο internet;

Πληρώνετε ένα πάγιο, το ύψος του οποίου εξαρτάται από τον όγκο των δεδομένων που προαγοράζει ο συνδρομητής. Το πακέτο της κάθε εταιρείας ελάχιστη σημασία έχει, καθώς με το που θα κινηθεί μια από αυτές στο να μειώσει τις τιμές, αμέσως προσαρμόζονται και οι υπόλοιπες. Έτσι, οι εναλλακτικές λύσεις είναι:

– Να πληρώνετε ένα πολύ χαμηλό πάγιο της τάξεως των τριών ευρώ ανά μήνα. Το μειονέκτημα είναι ότι με αυτό το ποσό, θα εξασφαλίσετε τη δυνατότητα λήψης δεδομένων συνολικού όγκου ενός Mb. Μόλις εξαντληθεί αυτό το όριο –κάτι που θα γίνει σε χρόνο μηδέν- θα πληρώνετε 0,7 ευρώ για κάθε Mb που θα «κατεβάζετε».

– Να ανεβάσετε τη μηνιαία επιβάρυνση στα 17 ευρώ, προκειμένου να προαγοράσετε 300Mb δεδομένων. Μετά το όριο, η χρέωση ανά Mb ανεβαίνει επίσης στα 0,7 ευρώ.

– Το τρίτο πρόγραμμα έχει κυκλοφορήσει εδώ και λίγους μήνες και αποσκοπεί στο να γίνει το δημοφιλέστερο. Με 29 ευρώ ο προπληρωμένος όγκος ανεβαίνει στα 5Gb, ποσότητα που θεωρείται ικανοποιητική για έναν μέσο χρήστη Internet. Το συγκεκριμένο πακέτο, προσφέρεται πλέον και από τις τρεις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Για κάποιους που έχουν ακόμη μεγαλύτερες απαιτήσεις, υπάρχει και η λύση των 49 ευρώ για απεριόριστη σύνδεση (σ.σ στην πραγματικότητα, καμία σύνδεση μέσω κινητής τηλεφωνίας δεν εξασφαλίζει απεριόριστη πρόσβαση, καθώς οι εταιρείες βάζουν φραγμούς για να αποφυγουν την υπερφόρτωση των δικτύων.

2. Ποιο από τα πακέτα που προσφέρουν οι εταιρείες να διαλέξω;

Η απάντηση είναι προφανής: εξαρτάται από τις ανάγκες σας. Αν κατεβάζετε απεριόριστες ποσότητες δεδομένων, καλό είναι να στραφείτε στο πακέτο των 29 ή των 49 ευρώ. Διαφορετικά, είναι κρίμα να πληρώνετε το υψηλό πάγιο χωρίς λόγο.

Μπορείτε, επίσης, να σκεφτείτε και το ενδεχόμενο να αγοράσετε ένα προπληρωμένο πακέτο σύνδεσης στο Internet. H λειτουργία του είναι αντίστοιχη με αυτή του καρτοκινητού. Δηλαδή, δεν επιβαρύνεστε με μηνιαίο πάγιο και πληρώνετε ένα συγκεκριμένο ποσό που σας εξασφαλίζει κάποια δικαιώματα. Για παράδειγμα, η Wind προσφέρει ένα πακέτο απεριόριστης σύνδεσης για 2 ημέρες, που κοστίζει 10 ευρώ, και ένα για επτά ημέρες με κόστος 30 ευρώ.

3. Τι χρειάζομαι για να συνδεθώ;

Μια κάρτα την οποία προσφέρουν τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας μέσω των καταστημάτων τους. Άλλο ένα πλεονέκτημα των πακέτων που εξασφαλίζουν αρκετό προπληρωμένο όγκο δεδομένων είναι ότι θα επιτύχετε πολύ καλή τιμή στην απόκτηση της κάρτας (πολλές είναι οι πιθανότητες να αποκτήσετε την κάρτα ακόμη και δωρεάν). Η έννοια «κάρτα» είναι αρκετά ευρεία. Οι κάρτες τύπου PCMCIA συνδέονται μόνο στους φορητούς υπολογιστές, κάτι που σημαίνει ότι θα χρειαστείτε και το laptop. Υπάρχει και η λύση μιας συσκευής που συνδέεται σε θύρα USB. Αυτή μπορεί κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί και στο σπίτι σας.

4. Να προτιμήσω την ασύρματη σύνδεση στο Internet που προσφέρουν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας ή να διαλέξω ένα από τα πακέτα απ’ αυτά που δίνουν οι εταιρείες σταθερής τηλεφωνίας;

Είναι καθαρά προσωπικό θέμα. Οι τιμές για τις συνδέσεις ADSL έχουν υποχωρήσει αρκετά. Με 15 ευρώ, εξασφαλίζεις πολύ καλή ταχύτητα σύνδεσης. Από την άλλη βέβαια, πρέπει να πληρώνεις και το πάγιο του ΟΤΕ, κάτι που σημαίνει ότι το κόστος ανεβαίνει οπωσδήποτε στα 30 ευρώ τον μήνα. Με τα ίδια χρήματα, μπορείτε να αποκτήσετε μια σύνδεση που σας εξασφαλίζει τη δυνατότητα να κατεβάσετε δεδομένα 5Gb μέσω του δικτύου κινητής τηλεφωνίας. Πρέπει να προσέξετε, ώστε το σήμα στην περιοχή που θέλετε να εργαστείτε, να είναι ικανοποιητικό. Αν δεν είναι, θα αντιμετωπίσετε κάποια προβλήματα. Από την άλλη, όμως, αν επιλέξετε τη φορητή σύνδεση, θα αποκτήσετε και ελευθερία κινήσεων.

5. Με τις κάρτες ασύρματης σύνδεσης στο Internet μπορώ να κάνω χρήση και άλλων υπηρεσιών;

Μπορείτε κάλλιστα να στείλετε SMS. Τα γραπτά μηνύματα μέσω της κάρτας ασύρματης σύνδεσης Internet έχουν ακριβώς το ίδιο κόστος, σαν να το στέλνατε από το κινητό σας τηλέφωνο (περίπου 0,10 ευρώ).

6. Είμαι φοιτητής. Δικαιούμαι κάποια έκπτωση για το φορητό Internet;

Γενικώς, η τεχνολογική μεταχείριση των φοιτητών είναι εξαιρετικά ευνοϊκή. Εκτός από την επιδότηση για αγορά φορητού υπολογιστή (500 ευρώ) δικαιούνται και χαμηλότερο τιμολόγιο για την σύνδεσή τους στο Internet. Πολλές προσφορές γίνονται και για τις συνδέσεις μέσω των καρτών κινητής τηλεφωνίας. Οι τιμές για απεριόριστη πρόσβαση στο Internet για φοιτητές κυμαίνονται από 25 έως 28 ευρώ τον μήνα, ανάλογα με την εταιρεία που θα επιλέξετε