Ταξιδέψαμε με την Huawei στο Λονδίνο και δοκιμάσαμε μια συσκευή που μας έθεσε μια ανέλπιστα δύσκολη πρόκληση: δεν ξέρουμε ποιο από τα κορυφαία χαρακτηριστικά της να πρωτοβάλουμε στον τίτλο!

Το Kirin (γνωστό και ως Qilin ή Χαλίν στο ελληνικότερο) είναι ένα δρακόμορφο πλάσμα της κινέζικης μυθολογίας που συμβολίζει την ευημερία και εμφανίζεται λίγο πριν από την άφιξη ενός πεφωτισμένου ηγεμόνα. Στην περίπτωση του Mate 20 Pro, η ανακοίνωση του Kirin 980 που προηγήθηκε του ντεμπούτου του, μάλλον αποτελούσε το προοίμιο της ηγεμονικής διάθεσης του νέου flagship της Huawei… Αυτό διαπιστώσαμε και ιδίοις όμμασι στην εντυπωσιακή, ομολογουμένως, πρεμιέρα του στο Λονδίνο, με οικοδεσπότη τον επικεφαλής του τμήματος καταναλωτικών προϊόντων της Huawei, Richard Yu. Οι πρώτες «συστάσεις» με την συσκευή μας είχαν γίνει λίγες μέρες νωρίτερα στη Βουδαπέστη, όταν υπό… άκρα μυστικότητα η σειρά Mate 20 αποκαλύφθηκε σε εκπροσώπους του Τύπου. Βάζοντας στην άκρη τον ενθουσιασμό μας από την πρώτη μας επαφή με το Huawei Mate 20 Pro, θα προσπαθήσουμε να περιορίσουμε τις εντυπώσεις μας σε μέγεθος άρθρου και όχι… βιβλίου. Ας δούμε, λοιπόν, συνοπτικά, γιατί το Huawei Mate 20 Pro ανατρέπει όσα ξέραμε για τις «ναυαρχίδες» μέχρι σήμερα.

Κανένας συμβιβασμός στις επιδόσεις

Σε ρόλο… “μαέστρου” στο εσωτερικό της συσκευής συναντάμε το πανίσχυρο Kirin 980 SoC (System on Chip). Εγκαινιάζοντας την διαδικασία παραγωγής 7 νανομέτρων, η Huawei έχει το προνόμιο να μας παρουσιάζει ένα chipset που το μέγεθος και οι ενεργειακές του απαιτήσεις είναι σαφώς περιορισμένα σε σχέση με τα αντίστοιχα κάθε άλλου flagship επεξεργαστή στο παρελθόν, ενώ οι επιδόσεις του αυξάνονται κατακόρυφα! Συμπαραστάτες του έρχονται τα 6GB RAM και 128GB αποθηκευτικού χώρου, τα οποία σαφώς υπερκαλύπτουν κάθε σας απαίτηση. Ταυτόχρονα, η dual NPU δίνει άλλη διάσταση στις εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, επιτρέποντας λειτουργίες όπως η εφαρμογή εφέ video σε πραγματικό χρόνο.

Σε σχέση με τον προκάτοχό του Kirin 970, ο Kirin 980 είναι εξοπλισμένος με επεξεργαστή 75% πιο ισχυρό, κάρτα γραφικών πιο ισχυρή κατά 46% και μονάδα τεχνητής νοημοσύνης πιο ισχυρή κατά 226%. Επιπλέον, η αποδοτικότητα των επιμέρους μονάδων έχει επίσης αυξηθεί: ο επεξεργαστής είναι κατά 57% πιο αποδοτικός, η κάρτα γραφικών πιο αποδοτική κατά 178% και η μονάδα τεχνητής νοημοσύνης πιο αποδοτική κατά 182%. Το HUAWEI Mate 20 Pro αποτελεί το πρώτο smartphone παγκοσμίως που υποστηρίζει το πρωτόκολλο 4.5G LTE Cat. 21, επιτρέποντας στους καταναλωτές να κατεβάσουν αρχεία σε ταχύτητες έως και 1.4Gbps. Υποστηρίζει επίσης ταχύτερη σύνδεση σε δίκτυο Wi-Fi – ένα video μεγέθους 2GB χρειάζεται μόλις 10 δευτερόλεπτα για να κατέβει. Η κορυφαία ναυαρχίδα υποστηρίζει επίσης τεχνολογία dual-band (L1+L5) GPS. Η τεχνολογία AI GPS Satellite Selection ενισχύει την ακρίβεια της θέσης σε μία ευρεία γκάμα συνθηκών.

Μαζί με την dual SIM συσκευή, το ντεμπούτο του κάνει και ένα καινοτόμο μέσο αποθήκευσης, η κάρτα nanoSD (μικρότερη από την και από την microSD σε φυσικό μέγεθος).

Όση οθόνη χωρά η παλάμη σας!

Στην πρόσοψη του Huawei Mate 20 Pro δεσπόζει από άκρη σε άκρη μια τεράστια κυρτή OLED HDR 2K+ οθόνη 6,39 ιντσών (ανάλυσης 3120×1440 pixels). Το notch μπορεί να μην το έχουμε ξεφορτωθεί ακόμα, αλλά τα περιθώρια της κάτω πλευράς έχουν σχεδόν εκμηδενιστεί, καθώς ο αισθητήρας δαχτυλικών αποτυπωμάτων βρίσκεται πίσω από το γυαλί της οθόνης, ενώ υποστηρίζεται και ξεκλείδωμα μέσω αναγνώρισης προσώπου, χάρη στην 3D κάμερα της πρόσοψης.

Κάμερα που θα αλλάξει… τα πλάνα σας

Σε κεντρική θέση στην πλάτη της συσκευής και δίχως την παραμικρή διάθεση να… κρυφτούν μας περιμένουν τρεις κάμερες σε διάταξη τετραγώνου με τέταρτο στην παρέα το dual led flash. Η κύρια wide κάμερα και η συνοδευτική telephoto για εξαιρετικής ευκρίνειας οπτικό zoom συνοδεύονται από την ολοκαίνουργια ultra wide κάμερα (στη θέση της ασπρόμαυρης των προηγούμενων setup της εταιρείας), με ανεπανάληπτες… ευρυγώνιες ικανότητες 120 μοιρών που χωρούν στο κάδρο σας περισσότερα κι από όσα βλέπει το μάτι σας! Αναλυτικά, το Huawei Mate 20 Pro είναι εξοπλισμένο με μία κύρια κάμερα των 40MP, μία ultra wide-angle κάμερα των 20MP και μία telephoto κάμερα των 8MP. Και οι τρεις φακοί μαζί υποστηρίζουν μία ευρεία γκάμα εστιακών μηκών (αντίστοιχο των επιδόσεων ενός φακού zoom 16-270mm), δίνοντας του την δυνατότητα να μιμηθεί τα αποτελέσματα των επαγγελματικών καμερών.

Στη σειρά HUAWEI Mate 20 Series θα βρει κανείς και το AI Cinema Mode. Αξιοποιώντας την Τεχνητή Νοημοσύνη, η σειρά HUAWEI Mate 20 Series μπορεί να εντοπίσει ανθρώπους και να εκτελέσει αποκορεσμό στα χρώματα γύρω από αυτούς για να τους δώσει έμφαση. Η λειτουργία AI Spotlight Reel αναγνωρίζει αρχεία βίντεο με κοινό ύφος και δημιουργεί αυτόματα μια νέα μονταρισμένη εκδοχή διάρκειας 10 δευτερολέπτων, εξ’ ολοκλήρου από τα επιμέρους στιγμιότυπα.

Τόσο το HUAWEI Mate 20 Pro όσο και το PORSCHE DESIGN HUAWEI Mate 20 RS (το οποίο δεν θα έρθει στη χώρα μας) υποστηρίζουν λειτουργία 3D Face Unlock. Η λύση επικυρώνει άμεσα και με ασφάλεια χρήστες μέσα σε 0,6 δευτερόλεπτα με εσφαλμένο ποσοστό αποδοχής κάτω του 1/1,000,000. Αξιοποιώντας το 3D Depth Sensing Camera System που βρίσκεται στο μπροστινό μέρος των συσκευών, οι δύο συσκευές μπορούν να διαβάσουν με ακρίβεια τα χαρακτηριστικά προσώπου ενός θέματος και να αναγνωρίσουν ακόμη και τις μικρές λεπτομέρειες. Εκτός από την αναγνώριση του χρήστη, αυτή η σειρά από αισθητήρες βοηθά και στη λειτουργία του portrait beautification οδηγώντας σε ένα πιο φυσικό αποτέλεσμα. Την παράσταση, βέβαια, στην παρουσίαση έκλεψε ένα… κουκλάκι panda, το οποίο αφού σαρώθηκε μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα από την 3D κάμερα της συσκευής, απέκτησε ζωή, συμμετέχοντας και ποζάροντας  στις λήψεις της κυρίως κάμερας, απόδειξη του πόσο διασκεδαστική μπορεί να γίνει η επαυξημένη πραγματικότητα (AR – Augmented Reality)! Αξιοποιώντας, λοιπόν, τη λειτουργία 3D Live Object Modeling, οι καταναλωτές μπορούν να δημιουργήσουν ένα ψηφιακό avatar και να αλληλεπιδράσουν μαζί του. Παράλληλα, συντροφιά με τα αξεσουάρ, μας παρουσιάστηκε και μια ενδιαφέρουσα θήκη, ειδική για υποβρύχιες λήψεις.

70% φόρτιση μπαταρίας σε μισή ώρα!

Η Huawei έχει ήδη μια “βαριά φανέλα” όσον αφορά στις αντοχές των μπαταριών της στα flagship μοντέλα της.  Με το Mate 20 Pro, παρόλαυτά, ξεπερνά τον εαυτό της. Συγχαρητήρια αξίζουν τόσο για τη χωρητικότητα των 4200mAh, όσο και για την ταχύτητα με την οποία φορτίζει (70% σε μόλις 30 λεπτά) και μάλιστα με φορτιστή 40W που συμπεριλαμβάνεται στη συσκευασία. Και αν σας έλειπε  η δυνατότητα ασύρματης φόρτισης, όχι απλά υπάρχει, αλλά το Mate 20 Pro μπορεί να μετατραπεί και σε βάση ασύρματης φόρτισης για αξεσουάρ που υποστηρίζουν την εν λόγω τεχνολογία.

Καταδρομέας με κοστούμι!

Το ανθεκτικό στις κακουχίες και με IP68 αντοχές, αδιάβροχο Mate 20 Pro μας εντυπωσίασε με την ποιότητα κατασκευής του, η οποία συμπαρασύρει ανοδικά και το επίπεδο του design του. Τα τρία χρώματα που θα έρθουν στη χώρα μας είναι το κλασικό μαύρο, ένα κομψότατο μπλε ματ και το πάντα ελκυστικό twilight. Και για όσους ήδη… δεν βλέπουν την ώρα για προπαραγγελία, η Huawei κάνει δώρο το νέο εκπληκτικό GT smartwatch της (δώρο αξίας 249€) στην τιμή των 1.049€.

Οι συσκευές που δεν θα έρθουν Ελλάδα

Κλείνουμε με τις συσκευές που προς το παρόν τουλάχιστον δεν θα δούμε στην Ελλάδα, το μικρότερο αδερφάκι του Pro, το Huawei Mate 20, αλλά και το τεράστιο, πλην… παιχνιδιάρικο, Mate 20 X. Το Huawei Mate 20 X ενσωματώνει μπαταρία χωρητικότητας 5000 mAh και είναι εξοπλισμένο με το επαναστατικό σύστημα ψύξης Huawei super cool που αξιοποιεί έναν συνδυασμό γραφένιου και ενός θαλάμου ατμών για να προσφέρει καταπληκτικές επιδόσεις ψύξης. Με το νέο σύστημα ψύξης, η CPU και η GPU του Huawei Mate 20 X μπορούν να παραμένουν σε πλήρη λειτουργία για εκτεταμένη περίοδο και προσφέρουν ευχάριστη εμπειρία gaming στους καταναλωτές. Το Huawei super cool system σηματοδοτεί την αξιοποίηση του γραφένιου για την ψύξη ενός smartphone. Η ολοκληρωμένη σειρά Huawei Mate 20 Series περιλαμβάνει τέσσερις συσκευές: τις Huawei Mate 20, και Huawei Mate 20 Pro στις 6.39 ίντσες και τις Huawei Mate 20 X στις 7.2 ίντσες και το PORSCHE DESIGN Huawei Mate 20 RS στις 6.53 ίντσες, από τις οποίες όπως προαναφέραμε, στην ελληνική αγορά καταφθάνει η hero συσκευή της ομάδας, το Huawei Mate 20 Pro.