Το RG Connect18, το πέμπτο ετήσιο συνέδριο του Reload Greece, πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο το Σάββατο 6 Οκτωβρίου.

Το συνέδριο έφερε κοντά καινοτόμους επιχειρηματίες, σημαντικούς ηγέτες συμπεριλαμβανομένων Διευθυνόντων Συμβούλων, αξιότιμους ακαδημαϊκούς, επενδυτές από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελλάδα, καθώς και αντιπροσώπους της πολιτικής σκηνής ώστε να δημιουργηθούν σχέσεις, να μοιραστούν απόψεις και όλοι μαζί να θέσουν τις βάσεις για θετική αλλαγή. Ο αριθμός των συμμετεχόντων του συνεδρίου άγγιξε τους 330, ενώ 660 παρακολούθησαν το συνέδριο ζωντανά μέσω του live stream. 

Το RG Connect18: ‘Where Challenges Meet Solvers’ ανέδειξε εκείνους που αντιμετωπίζουν και αποδέχονται προκλήσεις και τους τρόπους με τους οποίους τις προσεγγίζουν. Σαράντα πέντε διεθνείς ομιλητές συμμετείχαν στις τρεις θεματικές ενότητες  ‘Inspire, Learn, Connect’ ‘Έμπνευση, Εκπαίδευση, Σύνδεση’. Η ημέρα ήταν γεμάτη με κεντρικές ομιλίες, πρακτικά εργαστήρια, πάνελ, παρουσιάσεις των startups καθώς και πολύτιμες ευκαιρίες για δικτύωση. Τα σημαντικότερα στιγμιότυπα του RG Connect18 περιλαμβάνουν: 

Ο David Rowan (πρώην Ιδρυτής & Αρχισυντάκτης του περιοδικού Wired) συμμετείχε ως συντονιστής της συνεδρίας ‘Building The Next Greek Unicorn’, με τους καταξιωμένους επενδυτές Νίκο Μπονάτσο (Γενικός Διευθυντής της General Catalyst) και Χρύσανθο Χρυσάνθου (Συνέταιρος της Kindred Capital). Ο κ. Χρυσάνθου ανέφερε: «Όταν εξετάζουμε εάν θα επενδύσουμε σε επιχειρηματίες, αναζητούμε Ιδρυτές που θα αναδειχθούν σε παγκόσμια εμβέλεια στον τομέα τους, οι οποίοι είναι εκπληκτικά φιλόδοξοι και έχουν εμμονή με την επίλυση ενός προβλήματος». Η γενικότερη συμβουλή των ομιλητών προς νεοσύστατες εταιρίες (startups) ήταν «ποτέ μην παραιτείστε, αποκτείστε έναν μέντορα και χτίστε ένα εξαιρετικό δίκτυο επαφών».   

Ο Γιώργος Χουλιαράκης, Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, μίλησε στη συνεδρία ‘Greece Beyond the Programmes’. «Έχουμε συναντήσει τους πρωταρχικούς και μεσαίους δημοσιονομικούς μας στόχους, τώρα έχουμε τη δυνατότητα για μείωση φόρων που θα υποστηρίξουν στόχους ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένου και αυτών που θα βοηθήσουν νέους ανθρώπους να μπουν στην αγορά εργασίας».

Ο Μιχάλης Τσαμάζ, Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΤΕ, μίας από τις μεγαλύτερες εταιρίες τηλεπικοινωνιών στην Ευρώπη, μοιράστηκε την ιστορία και εμπειρία του σχετικά με το πώς χτίζεται μια κοινωνία που αναπτύσσει ηγέτες. Ο κ. Τσαμάζ δήλωσε: «Οι επιτυχημένοι ηγέτες χρειάζεται να έχουν νοοτροπία ανάπτυξης και καλή στάση. Η ανάπτυξη κάποιου σε μια ηγετική θέση χρειάζεται ευθύνη, πάθος, πίστη και δέσμευση και πάντα να φέρεσαι στους άλλους όπως θα επιθυμούσες να σου φέρονται».

Τέσσερα από τα Ελληνικά funds, τα οποία θα διαθέσουν περισσότερα από 200 εκατομμύρια ευρώ σε επιχειρήσεις αρχικού σταδίου, συμμετείχαν σε συνεδρίες και κάποια από αυτά παρουσίασαν τις εταιρίες τους στο χώρο του συνεδρίου. Συνέταιροι από τη Uni.Fund, Metavallon VC, Marathon VC και Big Pi (Ταμεία Επιχειρηματικών Κεφαλαίων), ο Υπεύθυνος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων, Ιωάννης Τσακίρης, καθώς και ο Γιώργος Καμέτας, επικεφαλής του τομέα Τραπεζικών Επιχειρήσεων Λιανικής της Εθνικής Τράπεζας, συμμετείχαν στη συνεδρία με τίτλο ‘EquiFund Update’. Ο κ.Τσακίρης ανέφερε: «Συνολικά, σχεδόν μισό δισεκατομμύριο ευρώ είναι διαθέσιμο από εννέα Επιχειρηματικά Κεφάλαια και ιδιωτικά Funds για να επενδυθούν σε Ελληνικές Μικρο-Μεσαίες Επιχειρήσεις υψηλής ανάπτυξης». Μέσα από τις συζητήσεις τονίστηκε ότι το EquiFund θα χρειαστεί να «απευθυνθεί και στη διασπορά ώστε να βρει ευκαιρίες για επένδυση». 

Ο James A. Robinson, Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Σικάγο και βραβευμένος συγγραφέας του βιβλίου ‘Why Nations Fail’ και ο Ηλίας Παπαϊωάννου, Καθηγητής Οικονομικών του London Business School συμμετείχαν στη συζήτηση ‘An Institutional Bailout for Greece’. Ο κ. Παπαϊωάννου είπε: «Οι λύσεις θα έρθουν εάν αλληλοεπιδράσουμε και μάθουμε από τους ανθρώπους. Στο επίκεντρο πρέπει να είναι η εμπλοκή σε αντίθεση με την απομόνωση.»   

Ο Francisco Veloso, Πρύτανης του Imperial College Business School συμμετείχε στη συνεδρία με τίτλο ‘Where Do Good Ideas Come From’ με την Ella Goldner, Συν-ιδρύτρια & Γενική Διευθύντρια της Zinc, τον Μιχάλη Ιακωβίδη Καθηγητή Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας στο London Business School και τον Δημήτρη Παπαστεργίου, Δήμαρχο Τρικάλων. Ο κ.Veloso είπε: «Τέσσερα στοιχεία είναι πολύ σημαντικά για την προώθηση του επιχειρηματικού συστήματος – ταλέντα, ευκαιρίες, δυνατότητες για πειραματισμό και κοινότητα».  

Δέκα startups απόφοιτοι του Reload Greece παρουσίασαν τις επιχειρήσεις τους σε μία κριτική επιτροπή και δικτυώθηκαν με τους συμμετέχοντες. Η κριτική επιτροπή βράβευσε το καινοτόμο startup Entomics με το κορυφαίο βραβείο, που περιλαμβάνει χώρο γραφείου στο Central Working και υποστήριξη στο μάρκετινγκ. Οι Entomics, που κέρδισαν τον επιταχυντή του Reload Greece, το RG Challenge18, είναι μία τεχνολογική εταιρεία στο πλαίσιο της ταχέως αναπτυσσόμενης βιομηχανίας βιομετατροπής εντόμων, που μετατρέπει τις χαμηλές εισροές θρεπτικών ουσιών σε ζωοτροφές υψηλής αξίας, και επιδιώκουν να μεταφέρουν το εργοστάσιο παραγωγής στην Ελλάδα. Ο CTO, Φώτης Φωτιάδης είπε: «Το γεγονός ότι κερδίσαμε το βραβείο και συμμετείχαμε στο RG Connect18 ήταν εκπληκτικό διότι μας έδωσε τη δυνατότητα να έρθουμε σε επαφή με startups, μέντορες και κυρίως με επενδυτές». 

Μέσω της παρουσίασης ιστοριών επιτυχίας και ανάπτυξης, το RG Connect18 εκπαίδευσε, ενέπνευσε και εμψύχωσε. Χρησιμοποιώντας την Ελλάδα ως παράδειγμα  αλλά και προσεγγίζοντας κάθε πρόκληση από μία διεθνή οπτική γωνία, το RG Connect18 ερεύνησε ποιες λύσεις μπορούν να εφαρμοστούν σε κάποιες από τις δυσκολότερες επιχειρηματικές προκλήσεις. Ο Χρύσανθος Χρυσάνθου, Συνέταιρος της Kindred Capital είπε: «Για να αναπτυχθεί ένα μακροπρόθεσμα βιώσιμο οικοσύστημα στην Ελλάδα χρειάζονται πολλά και διαφορετικά συστατικά. Εκδηλώσεις σαν το RG Connect φέρνουν όλους τους διαφορετικούς παίχτες κοντά ώστε να δικτυωθούν, να αλληλοβοηθηθούν μέσα από συνεδρίες μέντορινγκ και να δουν τα καλύτερα παραδείγματα των πραγμάτων που συμβαίνουν με σκοπό να κινηθούν προς την σωστή κατεύθυνση». Η Κατερίνα Καντεράκη από το Ελληνικό Fund Metavallon είπε: «Το RG Connect έχει μεγάλη επίδραση στο οικοσύστημα των startups. Ο ρόλος του Reload Greece είναι πιο σημαντικός από ποτέ στη γεφύρωση μεταξύ της Ελλάδας και του εξωτερικού». Ο Μάρκος Βερέμης, Συνιδρυτής της Upstream και Συνέταιρος στην Big Pi Venture Capital είπε: «Το Reload Greece είναι ένας σημαντικός καταλύτης που φέρνει κοντά Έλληνες από το εξωτερικό και Έλληνες από την Ελλάδα για να ενώσουν τις δυνάμεις τους ώστε να αλλάξουν το μέλλον της χώρας».

Δείτε τα βίντεο από τη ζωντανή μετάδοση του RG Connect18 https://uk.livemedia.com/rgconnect18 

Μάθετε περισσότερα για το RG Connect18https://www.reloadgreece.com/rgconference/