Σε όλο τον κόσμο, εκατομμύρια κορίτσια στερούνται πληροφοριών, εργαλείων και υπηρεσιών που δημιουργούν τις συνθήκες για να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα. Πολλά από τα καθημερινά θέματα που τις αφορούν, όπως οι σχέσεις, η αντισύλληψη και η βία είναι συχνά πολύ ευαίσθητα για να μιλήσουν ανοιχτά για αυτά.

Το Ίδρυμα Vodafone, με οδηγό τη φιλοσοφία του για την αξιοποίηση της τεχνολογίας για το κοινό καλό, εγκαινιάζει μια νέα συνεργασία με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Girl Effect. Στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας, φιλοδοξεί να βοηθήσει 7 εκατομμύρια ευάλωτα κορίτσια από οκτώ χώρες να αποκτήσουν πρόσβαση στις υπηρεσίες που χρειάζονται μέσω του κινητού τηλεφώνου.

Για το λόγο αυτό, το Girl Effect και το Ίδρυμα Vodafone πραγματοποίησαν την πρώτη ολοκληρωμένη διεθνή έρευνα σχετικά με την πρόσβαση και τη χρήση της κινητής τεχνολογίας από κορίτσια εφηβικής ηλικίας. Η έρευνα κατέδειξε ότι τα αγόρια είναι 1,5 φορά πιο πιθανό να διαθέτουν δικό τους κινητό τηλέφωνο σε σχέση με τα κορίτσια και 1,3 φορές πιο πιθανό να έχουν δικό τους smartphone, καθώς κοινωνικές προκαταλήψεις, μεταξύ άλλων, εμποδίζουν δυσανάλογα την πρόσβαση και τη χρήση κινητών συσκευών από τα κορίτσια.[1]

Η πρόσβαση των κοριτσιών σε κινητά τηλέφωνα στις αναπτυσσόμενες χώρες είναι υψηλότερη από την αναμενόμενη: ενώ μόνο το 44% των κοριτσιών που συμμετείχε στην έρευνα δηλώνει ότι διαθέτει δικό του τηλέφωνο, το 52% αποκτούν πρόσβαση σε κινητό τηλέφωνο, δανειζόμενα ένα. Η έρευνα αποκαλύπτει ότι χάρη στα τηλέφωνα, τα κορίτσια αισθάνονται περισσότερο συνδεδεμένα (50%), έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση (47%), μειώνουν την πλήξη τους (62%) και ενισχύουν την αυτοπεποίθηση τους (20%).

Λόγω της περιορισμένης πρόσβασης τους σε κινητές συσκευές, τα κορίτσια έχουν περισσότερες πιθανότητες να καταφύγουν σε επικίνδυνες συμπεριφορές για να αποκτήσουν πρόσβαση σε τηλεφωνικές συσκευές. Για παράδειγμα, σε μέρη όπως η Βόρεια Νιγηρία, όπου τα κορίτσια χρειάζονται γονική άδεια για τη χρήση τηλεφωνικών συσκευών, τα αγόρια δίνουν συχνά στις φίλες τους μια μυστική συσκευή, ώστε να μπορούν να επικοινωνούν μαζί τους οποτεδήποτε θέλουν.

Ο Andrew Dunnett, Διευθυντής του Ιδρύματος Vodafone, δήλωσε σχετικά: «Τα κορίτσια μένουν πίσω. Σε πολλές χώρες, η πρόσβαση στα κινητά τηλέφωνα είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία, τη εκπαίδευση και την πρόοδο των κοριτσιών. Οφείλουμε να αποδεχθούμε την πραγματικότητα, που δεν επιτρέπει την  ισότιμη πρόσβαση μεταξύ αγοριών και κοριτσιών σε κινητές συσκευές, και να σχεδιάσουμε λύσεις που απευθύνονται στα κορίτσια και ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους. Μέσα από αυτή την έρευνα, φιλοδοξούμε να ενημερώσουμε και να υποστηρίξουμε φορείς από τον κλάδο της τεχνολογίας, αλλά και να ενθαρρύνουμε τη συνεργασία για την επίτευξη των στόχων του ΟΗΕ, που σχετίζονται με την αειφόρο ανάπτυξη, μα πάνω από όλα για την κάλυψη των αναγκών των κοριτσιών».

Στις χώρες όπου θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα, το  Ίδρυμα Vodafone και το Girl Effect έχουν στόχο να ενδυναμώσουν τα κορίτσια παρέχοντας τους πρόσβαση στην πλατφόρμα Springster, μια πλατφόρμα που έχει σχεδιαστεί και υλοποιηθεί από κορίτσια. Πρόκειται για ένα χρήσιμο εργαλείο που δίνει πρόσβαση σε περιεχόμενο το οποίο βοηθά κορίτσια να ενημερωθούν και να κατανοήσουν βασικά κοινωνικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν στην περιοχή τους, από την υγεία και την εκπαίδευση μέχρι την οικονομική και την προσωπική ασφάλεια. Μέσω αυτής της «άτυπης» εκπαίδευσης, αλλά και της σύνδεσης των κοριτσιών με μια υποστηρικτική ομάδα συνομήλικων τους, το Springster στοχεύει να σπάσει τον κύκλο της φτώχειας δίνοντας στα κορίτσια τα εργαλεία, τις γνώσεις, τα δίκτυα και την αυτοπεποίθηση  που χρειάζονται για να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητες τους.

Η συνεργασία αυτή αποτελεί μέρος της δέσμευσης «Connecting for Good» του Ιδρύματος Vodafone. Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί στην Ινδία, την Τανζανία, τη Νότια Αφρική, το Λεσότο, τη Γκάνα, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, την Κένυα και τη Μοζαμβίκη, στοχεύοντας στην κάλυψη αναγκών ευάλωτων κοριτσιών ηλικίας 14-19 ετών.

Για περισσότερες πληροφορίες, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.vodafone.gr/vodafone-ellados/kariera/connected-she-can/ και στο www.girlsandmobile.org

 

 

 

 

[1] Όλα τα στατιστικά στοιχεία βασίζονται σε ανάλυση 6 χωρών (Ρουάντα, Μαλάουι, Τανζανία, Νιγηρία, Ινδία και Μπαγκλαντές). Οι ΗΠΑ εξαιρούνται λόγω του υψηλού ποσοστού ιδιοκτησίας κινητού από κορίτσια και αγόρια, το οποίο αλλοιώνει τα δεδομένα των ερωτηθέντων από την Αφρική και την Ασία.