Πώς θα σας φαινόταν αν το επόμενό σας αυτοκίνητο έτρεχε με διπλάσια ταχύτητα και κατανάλωνε τη μισή βενζίνη; Για την αυτοκινητοβιομηχανία μπορεί κάτι τέτοιο να ανήκει στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας, για την τεχνολογία ωστόσο και τους επεξεργαστές της Huawei, αυτό αποτελεί πραγματικότητα!

Μπορεί το Huawei Mate 20 Pro να εντυπωσίασε κάθε φανατικό της τεχνολογίας με την επιβλητική οθόνη του και τις φωτογραφικές του αρετές, στο εσωτερικό του ωστόσο κρύβεται ο πραγματικός «μαέστρος» όλων όσων μπορεί να κατορθώσει αυτή η πολυτάλαντη συσκευή, το πανίσχυρο SoC (System on Chip) που ακούει στο όνομα, Kirin 980.

Πρωτιά για την τεχνολογία των 7nm

Η διαδικασία παραγωγής 7 νανομέτρων της Taiwan Semiconductor Manufacturer Company (TSMC) κάνει την πρεμιέρα της με το συγκεκριμένο chipset και επιτρέπει στον Kirin 980 να ενσωματώσει 6.9 δισεκατομμύρια transistors σε μια επιφάνεια μεγέθους μόλις 1cm2 (!), έως και 1.6 φορές περισσότερα  transistors σε σχέση με τον προηγούμενο επεξεργαστή. Συγκρίνοντας την 10nm process με την 7nm process, βλέπουμε πως η τελευταία πετυχαίνει μια θεαματική αύξηση στην επίδοση του SoC κατά 20% , με 40% μεγαλύτερη ενεργειακή επάρκεια. Όσον αφορά στις τεχνολογίες παραγωγής των 12nm και τον 14nm βάσει των οποίων κατασκευάζεται η πλειονότητα των chipset της αγοράς, δεν χρειάζεται καν να μπει κανείς στον κόπο της σύγκρισης καθώς οι διαφορές ξεπερνούν τα όρια του… χάσματος.

Στέλνοντας PC στο ταμείο ανεργίας

Πέρυσι, ο Kirin 970 μας είχε εντυπωσιάσει με τις εξελιγμένες δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης. Φέτος, ο διάδοχός του έρχεται με μια διπλή μονάδα επεξεργασίας νευρωνικών δικτύων τεχνητής νοημοσύνης, νέους πυρήνες για τον επεξεργαστή και αναβαθμισμένη GPU.

Αναλυτικότερα, ο Kirin 980 είναι το πρώτο SoC που ενσωματώνει πυρήνες Cortex-A76, οι οποίοι είναι κατά 75% πιο ισχυροί και κατά 58% πιο αποδοτικοί σε σύγκριση με τους αντίστοιχους προηγούμενης γενιάς. Στην οκταπύρηνη διάταξη, η CPU του Kirin 980 αποτελείται από 2 πυρήνες Cortex-A76 υψηλών επιδόσεων, χρονισμένων στα 2,6GHz , 2 πυρήνες υψηλής αποδοτικότητας Cortex-A76 στα 1,92GHz και 4 πυρήνες Cortex-A55 μέγιστης αποδοτικότητας (εξαιρετικά χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας) που «τρέχουν» στα 1,8GHz. Για την πλήρη αξιοποίηση αυτής της διάταξης, η Huawei ανέπτυξε το καινοτόμο Kirin CPU subsystem με τεχνολογία Flex-Scheduling που κατανέμει με ευελιξία τις επεξεργαστικές απαιτήσεις στους κατάλληλους πυρήνες (οι ταχύτεροι πυρήνες ενεργοποιούνται πχ όταν παίζετε κάποιο απαιτητικό game, ενώ οι τέσσερις πιο αργοί αλλά λιγότερο ενεργοβόροι παίρνουν τον έλεγχο κατά την απλή χρήση της συσκευής). Τα γραφικά αναλαμβάνει η πρωτοεμφανιζόμενη Mali-G76 GPU, με 46% μεγαλύτερη επεξεργαστική ισχύ και κατά 178% καλύτερη ενεργειακή απόδοση συγκριτικά με την ήδη πανίσχυρη Mali-G72 του Kirin 970, καθώς ενσωματώνει την καινοτόμο τεχνολογία clock boosting που χρησιμοποιεί Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) για την έξυπνη ταυτοποίηση του όγκου διεργασίας gaming και την κατάλληλη προσαρμογή κατανομής πόρων.

Η πρώτη διπλή NPU

Με διπλή μονάδα επεξεργασίας νευρωνικών δικτύων τεχνητής νοημοσύνης (Dual NPU), ο Kirin 980 μπορεί να αναγνωρίσει έως και 4500 εικόνες το λεπτό, ικανότητα αυξημένη κατά 120% συγκριτικά με τον Kirin 970, αποδεικνύοντας έτσι έμπρακτα την πρωτοπορία της Huawei στον μηχανισμό On-Device AI. Επιπλέον, ο Kirin 980 υποστηρίζει όλα τα διαδεδομένα ΑΙ frameworks όπως Caffe, Tensorflow και Tensorflow Lite, ενώ παρέχει μια γκάμα εργαλείων που διευκολύνει τους προγραμματιστές.

Νομίζετε πως μόνο οι κάμερες καθορίζουν το αποτέλεσμα κάθε σας λήψης;

Το SoC είναι ένα ολοκληρωμένο «μπουκέτο» κυκλωμάτων και όχι απλά ένας επεξεργαστής. Σε αυτό το σύνολο συγκαταλέγεται και ο ISP (Image Signal Processor) που στην περίπτωση του Kirin 980 είναι 4ης γενιάς, με κατά 46% βελτιωμένες επιδόσεις στην επεξεργασία εικόνας συγκριτικά με το προηγούμενο αντίστοιχο μοντέλο. Υποστηρίζει νέα τεχνολογία χρωματικής αναπαραγωγής HDR (color reproduction) που μπορεί να ρυθμίσει την αντίθεση της εικόνας και να φωτίσει αντικείμενα σε διάφορα σημεία της εικόνας. Επιπλέον, ο Kirin 980 χρησιμοποιεί τη multi-pass λύση μείωσης θορύβου και αφαιρεί με ευστοχία αντικείμενα χωρίς όμως να επηρεάζει τις λεπτομέρειες της εικόνας, ενώ εξασφαλίζει βέλτιστη ποιότητα φωτογραφιών ακόμα και σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Ένα ακόμα νέο χαρακτηριστικό του ISP είναι ο βελτιωμένος εντοπισμός κίνησης. Όταν ένας χρήστης προσπαθεί να τραβήξει μια φωτογραφία ενός ανθρώπου εν κινήσει, ο ISP μπορεί να αναγνωρίσει πλήρως το αντικείμενο με ακρίβεια που αγγίζει το 97,4%!

Και τα download σας περνούν από τον Kirin 980

Μπορεί οι περισσότεροι χρήστες να μην το γνωρίζουν, ωστόσο τα όρια ταχύτητας για download και upload στα 4G δίκτυα των παρόχων κινητής τηλεφωνίας καθορίζονται και από το chipset της συσκευής σας. Η Huawei ενσωμάτωσε στον Kirin 980 το πρώτο modem παγκοσμίως που υποστηρίζει  LTE Cat.21 με μέγιστη ταχύτητα λήψης τα 1.4Gbps. Επιπρόσθετα ο Kirin 980 υποστηρίζει λειτουργία carrier aggregation ώστε ο συνδυασμός παρόχων κινητής και διαφορετικών καναλιών συχνοτήτων να αυξάνει θεαματικά τις ταχύτητες πρόσβασης στο διαδίκτυο.