Πάνω από το 40% όλων των υπολογιστών σε βιομηχανικά συστήματα ελέγχου (ICS) που προστατεύονται από λύσεις της Kaspersky Lab δέχθηκαν επίθεση από κακόβουλο λογισμικό τουλάχιστον μία φορά κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018. Οι χώρες που δέχτηκαν τις περισσότερες επιθέσεις ήταν το Βιετνάμ, η Αλγερία και η Σρι Λάνκα, ενώ η ασφαλέστερη περιοχή για τα βιομηχανικά μηχανήματα ήταν η Δανία. Αυτά συγκαταλέγονται στα κύρια ευρήματα της έκθεσης ICS CERT της Kaspersky Lab σχετικά με το βιομηχανικό τοπίο απειλών το πρώτο εξάμηνο του 2018.

Οι ψηφιακές επιθέσεις σε βιομηχανικούς υπολογιστές θεωρούνται εξαιρετικά επικίνδυνες, καθώς προκαλούν απώλειες υλικών και επιβραδύνουν τον χρόνο παραγωγής για ένα ολόκληρο σύστημα. Επιπλέον, βιομηχανικές επιχειρήσεις που έπαυσαν να λειτουργούν μπορούν να υπονομεύσουν σοβαρά την κοινωνική ευημερία, την οικολογία και τη μακροοικονομία μιας περιοχής.

Τα στατιστικά στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από τους ερευνητές της Kaspersky Lab δείχνουν ότι αυτό το είδος απειλής προκαλεί αυξανόμενη ανησυχία. Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018, το 41,2% των υπολογιστών ICS «χτυπήθηκαν» τουλάχιστον μία φορά. Επιπλέον, αυτό αποτελεί συνέχεια μιας τάσης: το 2017, ο αριθμός αυξήθηκε από 36,61% το πρώτο εξάμηνο του έτους σε 37,75% το δεύτερο εξάμηνο.

Ποσοστό υπολογιστών σε ICS που δέχτηκαν επίθεση (πρώτο εξάμηνο 2017 – πρώτο εξάμηνο 2018)

Οι χώρες που δέχτηκαν το μεγαλύτερο ποσοστό επιθέσεων σε υπολογιστές ICS  το 2018 ήταν το Βιετνάμ, όπου «χτυπήθηκε» το 75,1% των υπολογιστών ICS, η Αλγερία με 71,6% και το Μαρόκο με 65%. Όσον αφορά στις χώρες με τις λιγότερες επιθέσεις εναντίον βιομηχανικών εγκαταστάσεων αυτές ήταν η Δανία με 14%, η Ιρλανδία με 14,4% και η Ελβετία με 15,9%. Οι αναπτυσσόμενες οικονομίες ήταν αυτές που δέχτηκαν τον μεγαλύτερο αριθμό επιθέσεων εναντίον υπολογιστών σε ICS, ενώ το αντίθετο ισχύει για τις ανεπτυγμένες περιοχές.

Ο μεγαλύτερος αριθμός απειλών προέρχεται από το διαδίκτυο, το οποίο με την πάροδο των χρόνων έχει καταστεί η κύρια πηγή “μόλυνσης” για τα συστήματα βιομηχανικού ελέγχου: το 27% των απειλών προέρχεται από τον παγκόσμιο ιστό, ενώ τα αφαιρούμενα αποθηκευτικά μέσα κατατάσσονται στη δεύτερη θέση με 8,4%. Οι mail clients βρίσκονται στην τρίτη θέση από άποψη όγκου – αντιπροσωπεύουν το 3,8% των απειλών.

 «Το ποσοστό των ψηφιακών επιθέσεων σε υπολογιστές ICS αποτελεί ανησυχία. Η συμβουλή μας είναι να δώσουμε προσοχή στην ασφάλεια των συστημάτων από την αρχή της ένταξής τους, όταν τα στοιχεία των συστημάτων συνδέονται για πρώτη φορά με το Διαδίκτυο: η παραμέληση των λύσεων ασφάλειας σε αυτό το στάδιο θα μπορούσε να έχει ολέθριες επιπτώσεις», δήλωσε ο Kirill Kruglov, ερευνητής στην Kaspersky Lab.