Η Sony Europe ανακοίνωσε ότι τα 32 σημεία των εγκαταστάσεών της σε όλη την Ευρώπη που ακολουθούν το Παγκόσμιο Σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης της Sony (Global Environmental Management System) ηλεκτροδοτούνται πλήρως από ανεώσιμες πηγές ενέργειας.


eco_3p1_grn_rgbΤο γεγονός αυτό αποτελεί ορόσημο και συγκαταλλέγεται στα ευρύτερα μέτρα εξοικονόμισης ενέργειας που έχει εφαρμόσει η Sony παγκοσμίως. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο από την Ευρώπη η Sony έχει μειώσει τις εκπομπές της κατά 55.216 τόνους CO2, κατά τη διάρκεια του οικονομικού έτους 2008, ενώ σε παγκόσμια κλίμακα κατά 100.000 τόνους.


«Ενώ συνεχίζουμε την προσπάθεια μείωσης της ενέργειας που χρησιμοποιούμε, το γεγονός ότι οι 32 μεγαλύτερες εγκαταστάσεις μας στην Ευρώπη χρησιμοποιούν πλέον ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές σε ποσοστό 100%, αποτελεί ένα τεράστιο επίτευγμα», δήλωσε ο Serge Foucher, Executive Vice President της Sony Europe. «Παρ’ όλα αυτά, δεν εφησυχάζουμε. Έχουμε πλήρη επίγνωση του γεγονότος ότι το να καταστήσουμε τα προϊόντα μας και τη διαδικασία παραγωγής τους περισσότερο αποδοτικά από πλευράς ενέργειας είναι το κλειδί για να μειώσουμε τις συνολικές εκπομπές CO2 της εταιρείας και σε αυτό έχουμε εστιάσει όλες μας τις προσπάθειες. Για παράδειγμα, οι δραστηριότητές μας στην Ευρώπη έχουν εμφανίσει μείωση των εκπομπών CO2 ¬σε ποσοστό 90% για το χρονικό διάστημα μεταξύ των οικονομικών ετών 2000 και 2008».


Η Sony πέτυχε αυτές τις μειώσεις εφαρμόζοντας το “eco-thinking” (οικολογική σκέψη) σε όλο το φάσμα των επιχειρηματικών της δραστηριοτήτων. Αυτό περιλαμβάνει προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας σε όλες της τις εγκαταστάσεις, όπως στο Pencoed της Μεγάλης Βρετανίας, όπου μεταξύ των οικονομικών ετών 2007 και 2008 επετεύχθη εξοικονόμηση ενέργειας της τάξης του 43%, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας προήλθε από καινοτόμες τεχνολογικές εφαρμογές βελτίωσης του εξοπλισμού και του συστήματος φωτισμού.


Μεγάλη σημασία δίνεται επίσης και στην ενέργεια που καταναλώνει το ίδιο το προϊόν, καθώς και στον τρόπο μεταφοράς του. Το τελευταίο μοντέλο της «οικολογικής» τηλεόρασης BRAVIA Eco “WE5” καταναλώνει 50% λιγότερη ενέργεια από προηγούμενα συγκρίσιμα μοντέλα και η Sony έχει καταστήσει τη μεταφορά περισσότερο αποτελεσματική μειώνοντας το μέγεθος των συσκευασιών και των συσκευών και προσανατολιζόμενη προς τρόπους μεταφοράς που συνεπάγονται μειωμένες εκπομπές CO2, όπως ο σιδηρόδρομος και τα πλοία.


Τα 32 σημεία που χρησιμοποιούν ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές και έχουν πιστοποιηθεί σύμφωνα με το σύστημα GEMS της Sony, έχουν πιστοποιηθεί και από τον ανεξάρτητο φορέα πιστοποίησης Bureau Veritas Certification (BVC) για το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια του οικονομικού έτους 2008 ηλεκτροδοτήθηκαν σε ποσοστό 100% με ενέργεια προερχόμενη από ανανεώσιμες πηγές. Η Bureau Veritas είναι ένας διεθνώς αναγνωρισμένος φορέας πιστοποίησης.