Η Canon πραγματοποιεί ακόμη ένα ορόσημο στη σχεδίαση των φακών και κάνει ένα σημαντικό βήμα στην οπτική ποιότητα, με την ανακοίνωση του EF-M 32mm f/1.4 STM – ενός πρωτοποριακού φακού 32mm για φωτογραφικές μηχανές mirrorless του EOS M System, και τους EF 400mm f/2.8L IS III USM και EF 600mm f/4L IS III USM – τους παγκοσμίως ελαφρύτερους επαγγελματικούς υπερ-τηλεφακούς στην κατηγορία τους[1].

Βασιζόμενοι στην κληρονομιά που χαρακτηρίζει το EOS System όσον αφορά την ποιότητα, αλλά και ταυτόχρονα συμβατοί μέσω προσαρμογέων με το νέο, τεχνολογίας αιχμής, EOS R System, οι σημαντικά ελαφρύτεροι EF 400mm f/2.8L IS III USM και EF 600mm f/4L IS III USM βελτιώνουν θεαματικά την ευχρηστία, δίνοντας στους φωτογράφους την αυτοπεποίθηση να αποδίδουν συστηματικά ανώτερης ποιότητας εικόνα.

EF 400mm f/2.8L IS III USM και EF 600mm f/4L IS III USM

Οι συγκεκριμένοι δύο νέοι τηλεφακοί συνιστούν έναν επαναστατικό συνδυασμό εξαιρετικά υψηλής απόδοσης και σχεδιασμού μικρού βάρους. Ο EF 400mm f/2.8L IS III USM και ο EF 600mm f/4L IS III USM είναι οι παγκοσμίως ελαφρύτεροι φακοί 400mm f/2.8[2] και 600mm f/4[3], γεγονός που τους καθιστά ιδανικούς για φωτογράφηση δράσης και άγριας φύσης. Χάρη στην τεχνολογία σταθεροποίησης Image Stabilizer (IS) 5 στοπ, το πρωτοφανές τους βάρος και τη φορητή σχεδίαση, αμφότεροι οι φακοί επιτρέπουν στους φωτογράφους να πετύχουν επαγγελματική απόδοση με τη σιγουριά να πραγματοποιούν λήψεις στο χέρι, καθώς η μηχανή μετακινείται, με το επακόλουθο θόλωμα της εικόνας να μειώνεται σημαντικά.

Ένας συνδυασμός οπτικών συστημάτων υψηλής τεχνολογίας έχει μειώσει δραματικά το βάρος του EF 400mm f/2.8L IS III USM’s στα 2840g (προηγουμένως 3850g), και του EF 600mm f/4L IS III USM’s στα 3050g (προηγουμένως 3920g).  Με το γνώριμο λευκό φινίρισμα για το οποίο είναι πασίγνωστοι οι υπερ-τηλεφακοί της σειράς  Canon L, αυτό το στοιχείο ενεργεί πλέον ως επικάλυψη θερμικής μόνωσης, για να διασφαλίσει την καλή λειτουργία υπό οποιαδήποτε θερμοκρασία. Η προστατευτική σφράγιση για τις καιρικές συνθήκες προστατεύει έναντι της σκόνης και της υγρασίας, ενώ μια επικάλυψη φθορίου επιτρέπει τον εύκολο καθαρισμό. Τα στοιχεία φθορίου των φακών πρακτικά εξαλείφουν τις χρωματικές αλλοιώσεις, ενισχύοντας την ανάλυση και την αντίθεση. Η επίστρωση Subwavelength Structure Coating (SWC) μειώνει δραστικά τις αναλαμπές και τις σκιάσεις – εξασφαλίζοντας ποιοτικές λήψεις κάθε φορά. Οι EF 400mm f/2.8L IS III USM και EF 600mm f/4L IS III USM έχουν διάφραγμα εννέα λεπίδων, που επιτρέπει τη δημιουργία καλαίσθητων θολωμένων υποβάθρων.

Εξαιρετικά για δράση και άγρια φύση, τόσο ο μηχανισμός αυτόματης εστίασης USM σε μορφή δακτυλίου, όσο και η υψηλής ταχύτητας CPU επιτρέπουν γρήγορη και αθόρυβη εστίαση. Κατά τη λήψη βίντεο, αμφότεροι οι φακοί παρέχουν τη δυνατότητα εφέ pull-focus με ισχυρές δυνατότητες ελέγχου της εστίασης και προκαθορισμένες καταστάσεις εστίασης, οι οποίες είναι εξαιρετικές για πραγματοποίηση δημιουργικών λήψεων. Άμεσες ρυθμίσεις μπορούν να εφαρμοστούν μέσω του πλήρους χειροκίνητου ελέγχου, και η ταχύτητα της εστίασης μπορεί να ρυθμιστεί με ηλεκτρονικά ελεγχόμενη χειροκίνητη διαδικασία, για εξαιρετικά υψηλή ακρίβεια.

Η λήψη εικόνων ανάλογα με το στυλ των χρηστών είναι εύκολη, καθώς και οι δύο φακοί διαθέτουν χειριστήρια άμεσα προσβάσιμα για τις άκρες των δακτύλων, πάνω στον κύλινδρο, επιτρέποντας την ακαριαία εκκίνηση, διακοπή ή κλείδωμα της εστίασης. Επιπλέον, δύο ήδη προγραμματισμένες θέσεις εστίασης μπορούν να ανακληθούν στιγμιαία με ένα απλό γύρισμα του δακτυλίου επαναφοράς. Τα χειριστήρια για την κατάσταση εστίασης, το εύρος εστίασης, την επαναφορά της εστίασης και του IS, είναι όλα τοποθετημένα με βολικό τρόπο, για ενιαίο έλεγχο. Δίνοντας έμφαση στον τρόπο που οι φωτογράφοι εργάζονται και ταξιδεύουν, οι φακοί EF 400mm f/2.8L IS III USM και EF 600mm f/4L IS III USM συνοδεύονται από μαλακή θήκη που εξασφαλίζει την εύκολη μεταφορά τους. Σκληρές θήκες, αλλά και ένα κοντό παρασολέιγ είναι επίσης διαθέσιμα ως προαιρετικά αξεσουάρ.

EF-M 32mm f/1.4 STM

Ο EF-M 32mm f/1.4 STM είναι ένας premium φακός της σειράς EF-M, σχεδιασμένος για ταχύτητα και διακριτικότητα και μπορεί να αποδώσει εξαιρετική λεπτομέρεια και διαύγεια, στοιχεία που τον καθιστούν ιδανικό για καλαίσθητα πορτρέτα, ρεαλιστικές (candid) φωτογραφήσεις ή φυσικές συνθέσεις. Προσφέροντας εστιακό μήκος ανάλογο με 51mm, ο EF-M 32mm f/1.4 STM παρέχει φυσική προοπτική και «κανονικό» πεδίο θέασης, το οποίο είναι πολύ κοντά στην προοπτική που αντιλαμβάνεται το ανθρώπινο μάτι. Με αυτό διευκολύνεται η ανάδειξη των candid φωτογραφήσεων, με ρεαλισμό και λεπτομέρεια, με αίσθηση φυσικότητας και ρεαλισμού. Το ανοιχτό διάφραγμα f/1.4 επιτρέπει τη λήψη εικόνων υψηλής ποιότητας με εξαιρετικό έλεγχο του βάθους πεδίου, ή τη λήψη σε δύσκολες συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Ιδανικός επίσης για δημιουργικά πορτρέτα, το κυκλικό διάφραγμα επτά λεπίδων του EF-M 32mm f/1.4 STM δημιουργεί ελκυστικό εφέ μποκέ, θολώνοντας το υπόβαθρο, αναδεικνύοντας, έτσι, το θέμα στο προσκήνιο.

Διαθέτοντας εξαιρετικής ποιότητας ασφαιρικό φακό από κατεργασμένο γυαλί, ο EF-M 32mm f/1.4 STM παρέχει ακόμη καλύτερο επίπεδο λεπτομέρειας και ποιότητα σε όλη την έκταση του κάδρου. Με 14 στοιχεία σε 8 ομάδες, ο συγκεκριμένος φακός διαθέτει το απαιτούμενο επίπεδο υψηλής απόδοσης που εγγυάται εκπληκτικές εικόνες, ενώ ο φαρδύς, χειροκίνητος, δακτύλιος εστίασης αποφέρει ακριβή αποτελέσματα κάθε φορά, για τις επιθυμίες κάθε σοβαρού ενθουσιώδους φωτογράφου. Η επίστρωση EF-M 32mm f/1.4 STM’s Super Spectra Coating επιτυγχάνει εντυπωσιακή ευκρίνεια, αποτρέποντας τα φωτογραφικά φαινόμενα που καταστρέφουν τις εικόνες, όπως τις σκιάσεις και τις αναλαμπές. Χάρη στον αξιοθαύμαστο συνδυασμό premium κατασκευής, εργονομικού σχεδιασμού και ζυγίζοντας μόλις 235g, είναι εύκολο να μεταφερθεί παντού για τη ρεαλιστική καταγραφή κάθε στιγμής. Ο EF-M 32mm f/1.4 STM διατηρεί τη συνήθη διάμετρο της σειράς EF-M, για αίσθηση ελαφρότητας και άνεσης στις λήψεις, ενώ η μεγέθυνση 0,25x και η κορυφαία για την κατηγορία, και εξαιρετικά ευέλικτη, κοντινή εστίαση στα 23cm, δίνει τη δυνατότητα στο χρήστη να προσεγγίσει το θέμα του και να αποδώσει κάθε λεπτομέρεια. Το σύστημα αυτόματης εστίασης του EF-M 32mm f/1.4 STM διαθέτει έναν ήσυχο και ομαλό μηχανισμό, που παρέχει διακριτικότητα κατά τις λήψεις εικόνων και καταπληκτική καταγραφή βίντεο.

Σήμερα, σε συνδυασμό με το πρωτοποριακό EOS R System, η Canon διευρύνει τα όρια της σχεδίασης φακών και την οπτική ποιότητα, για να εξασφαλίσει ότι όλοι οι φωτογράφοι και οι κινηματογραφιστές έχουν πρόσβαση στα καλύτερα δυνατά εργαλεία για να διηγούνται τις ιστορίες τους.

EFM 32mm f/1.4 STM – Βασικά χαρακτηριστικά

  • Διακριτικός φακός prime που προσφέρει φυσική προοπτική
  • Εξαιρετικά υψηλή οπτική ποιότητα με γρήγορο, ανοιχτό διάφραγμα
  • Premium κατασκευή με μικρό βάρος αλλά μεγάλη αντοχή
  • Ήσυχη αυτόματη εστίαση και κορυφαία στην κατηγορία εγγύς μεγέθυνση

EF 400mm f/2.8L IS III USM – Βασικά χαρακτηριστικά

  • Εξαιρετική ποιότητα χάρη σε προηγμένη οπτική σχεδίαση
  • Ο ελαφρύτερος, παγκοσμίως, φακός 400mm f/2.8 (2840g)
  • Διατηρεί τα γρήγορα κινούμενα θέματα εξαιρετικά εστιασμένα
  • Παραμένει ευκρινής ακόμα και με λήψεις στο χέρι και σε χαμηλό φωτισμό

EF 600mm f/4L IS III USM – Βασικά χαρακτηριστικά

  • Εξαιρετική ποιότητα χάρη σε προηγμένα οπτικά μέρη
  • Ο ελαφρύτερος στον κόσμο φακός 600mm f/4 (3050g)
  • Εστιάζει γρήγορα και με ακρίβεια σε κινούμενα θέματα
  • Επιτρέπει άνετη λήψη στο χέρι και σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού

[1] Ισχύει για τη χρονική στιγμή της ανακοίνωσης (5 Σεπτεμβρίου 2018)

[2] Ισχύει για εναλλάξιμους φακούς για φωτογραφικές μηχανές (SLR και mirrorless) με εστιακό μήκος 400mm & f/2.8 τη χρονική στιγμή της ανακοίνωσης (5 Σεπτεμβρίου 2018)

[3] Ισχύει για εναλλάξιμους φακούς για φωτογραφικές μηχανές (SLR και mirrorless) με εστιακό μήκος 600mm & f/4  τη χρονική στιγμή της ανακοίνωσης (5 Σεπτεμβρίου 2018)