Επιστήμη, τεχνολογία, μηχανική και μαθηματικά: Οι άξονες πάνω στους οποίους συντελέστηκε το μεγαλύτερο άλμα της ανθρωπότητας, αναζητούν τους συνεχιστές του «αύριο».

Τo STEM προκύπτει από τα αρχικά των λέξεων Science, Technology, Engineering, Math και ως όρος επινοήθηκε για να συγκεράσει επιστημονικά πεδία που στις μέρες μας συγκροτούν ένα ενιαίο μέτωπο συνεργασίας και αλληλεξάρτησης.

Με τους σημερινούς όρους, δικαίως το STEM θεωρείται η μεγάλη δεξαμενή των επαγγελμάτων του μέλλοντος, δεδομένης της ραγδαίας ανάπτυξης του τεχνολογικού μας πολιτισμού και των τεράστιων αναγκών σε ανθρώπινο προσωπικό που αυτή η ανάπτυξη συνεπάγεται. Στο μέλλον οι θέσεις εργασίας στο συγκεκριμένο πεδίο θεωρείται ότι θα γνωρίσουν σημαντικά μεγαλύτερη αύξηση συγκριτικά με τις υπόλοιπες, ενώ παράλληλα αναμένεται να συγκαταλέγονται ανάμεσα στις πλέον καλοπληρωμένες.

Βέβαια, η επαγγελματική αποκατάσταση δεν είναι ο μόνος λόγος για να μυήσει κανείς από νωρίς το παιδί του στο αντικείμενο του STEM. Η αυξανόμενη εξάρτηση του πολιτισμού μας από την τεχνολογία και η σύνδεση σχεδόν κάθε πτυχής της καθημερινότητας με τον ψηφιακό κόσμο, υποδηλώνουν πως κάθε παιδί θα χρειαστεί να κατακτήσει συγκεκριμένες δεξιότητες για να προσαρμοστεί σε αυτό το νέο «σκηνικό».

Συμβουλές για γονείς

Οι γονείς μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην πρόοδο των παιδιών τους στα μαθηματικά και τις φυσικές επιστήμες. Αυτό βέβαια δεν θα συμβεί εξαναγκάζοντας τα παιδιά να διαβάζουν και να κάνουν τις εργασίες τους, αλλά με μία πιο ουσιαστική και ώριμη προσέγγιση. Πρώτα απ’ όλα, καλλιεργήστε το ενδιαφέρον των παιδιών σας. Πρόσφατες έρευνες απομυθοποιούν την έννοια του «ξεχωριστού ταλέντου» που απαιτείται για να διακριθεί κανείς στον χώρο του STEM και αντιπαραθέτουν τον παράγοντα «ισχυρό ενδιαφέρον», ο οποίος λειτουργεί σαν κινητήρια δύναμη που ωθεί το άτομο στην επιτυχία. Μιλήστε στα παιδιά σας για το πως οι επιστήμες επηρεάζουν την καθημερινή ζωή και δώστε τους απτά παραδείγματα πάνω στα οποία μπορείτε να συζητήσετε, εξάπτωντας τη φαντασία και το ενδιαφέρον τους. Παράλληλα, είναι σημαντικό να δώσετε έμφαση στις δραστηριότητες του παιδιού σας εκτός σχολικής αίθουσας. Η καλή απόδοση στα μαθήματα είναι σίγουρα θεμιτή, αλλά ένας μικρός μαθητής έχει ακόμα περισσότερα να κερδίσει συμμετέχοντας σε εξωσχολικές δραστηριότητες που προωθούν το ενδιαφέρον και την αγάπη για τις επιστήμες. Δραστηριότητες όπως οι Μαθηματικές Ολυμπιάδες, καλοκαιρινά σεμινάρια STEM και ομάδες εργασίας που συγκροτούνται με σκοπό να δουλέψουν πάνω σε STEM projects, θα βάλουν το παιδί σας σε μια διαδικασία εξοικείωσης με τη χρήση των επιστημών και ανάπτυξης σπουδαίων δεξιοτήτων. Τέλος, θα ήταν αρκετά χρήσιμο αφενός να μιλήσετε με ειδικούς του STEM, οι οποίοι μπορούν να σας κατευθύνουν ανάλογα και αφετέρου να θέσετε ψηλά τον πήχη, βοηθώντας το παιδί σας να καταπιαστεί με απαιτητικότερα μαθήματα, συγκριτικά με αυτά της σχολικής ύλης, αναπτύσσοντας περαιτέρω τις δυνατότητές του.

Μύθοι γύρω από το STEM

Καθώς η ανάδυση του STEM προήλθε μέσα από τις θετικές επιστήμες, είναι λογικό να συνδέεται συχνά του με τους μύθους που κατά καιρούς έχουν αναπαραχθεί γύρω από αυτές. Ο πιο διαδεδομένος μύθος είναι αυτός που θέλει τα μαθηματικά να αποτελούν πεδίο στο οποίο μόνο μαθητές με ξεχωριστές νοητικές ικανότητες μπορούν να ανταποκριθούν. Αυτό οδηγεί συνήθως σε φαινόμενα απογοήτευσης και παραίτησης, μιας και ο μαθητής που δυσκολεύεται να λύσει ένα πρόβλημα, ενδέχεται να θεωρήσει τον εαυτό του λιγότερο ικανό και ακατάλληλο για το συγκεκριμένο αντικείμενο. Στην πραγματικότητα, οι μηχανισμοί μάθησης είναι κοινοί, ανεξαρτήτως επιστημονικού πεδίου και αυτό που χρειάζεται είναι εξάσκηση σε συνδυασμό με ενθουσιασμό, προκειμένου κανείς να χτίσει τις απαραίτητες εγκεφαλικές δομές και να διαπρέψει στα μαθηματικά.

Ομοίως, πολλοί θεωρούν πως οι θετικές επιστήμες δεν είναι το κατάλληλο πεδίο για τα κορίτσια, μιας και συνήθως «δεν τα καταφέρνουν». Η αλήθεια είναι πως ένα κορίτσι μαθαίνει διαφορετικά και μπορεί να χάσει το ενδιαφέρον του ή να απογοητευτεί, ακριβώς λόγω αυτής της προσέγγισης που την θέλει εκ φύσεως «κακή» στις θετικές επιστήμες, ενώ συχνά οι ίδιοι οι γονείς επηρεασμένοι από τέτοιους μύθους, ενδέχεται να κατευθύνουν την κόρη τους σε άλλα πεδία, τη στιγμή που οι επιστήμονες ισχυρίζονται ακριβώς το αντίθετο: τα κορίτσια που εν τέλει ακολουθούν τον δρόμο του STEM, τείνουν να πετυχαίνουν υψηλότερες βαθμολογίες από τα αγόρια. Ταυτόχρονα, πολλοί διαδίδουν την εικόνα των βαρετών θετικών επιστημών που μάλιστα δεν συνδέονται άμεσα με την καθημερινή ζωή. Ωστόσο, ακριβώς αυτό είναι που πρεσβεύει το STEM, τη χρήση της επιστήμης για τη βελτίωση της καθημερινότητας και θα ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρον για τα παιδιά, να γνωρίζουν παραδείγματα σχετικά με το πως η ζωή μας γίνεται πιο εύκολη μέσω των επιστημών.

Επαγγέλματα σε άνθηση

Κυβερνοασφάλεια

Μεγάλες επιχειρήσεις διεθνώς, αλλά και κυβερνήσεις εργάζονται πυρετωδώς πάνω στη θωράκιση των συστημάτων τους απέναντι στην κυβερνοαπειλή.

Βιοϊατρική τεχνολογία

Από τη δημιουργία τεχνητών νεφρών έως και το «χτίσιμο» αιμοφόρων αγγείων, το συγκεκριμένο πεδίο αποτελεί κάτι παραπάνω από επάγγελμα του μέλλοντος.

Βιωσιμότητα 

Ο τομέας που επενδύει στην εξεύρεση λύσεων, με σκοπό την καλύτερη δυνατή ανάπτυξη τόσο για τον άνθρωπο, όσο και για το φυσικό περιβάλλον.

Επιστήμη δεδομένων

H διαχείριση και ανάλυση δεδομένων είναι ήδη ευρέως διαδεδομένη και η εξάρτηση των επιχειρήσεων από επιστήμονες του συγκεκριμένου κλάδου αναμένεται να αυξηθεί ακόμα περισσότερο τα επόμενα χρόνια.

Βιομετρία

Η επιστήμη που αναλύει βιολογικά στοιχεία και ήδη χρησιμοποιείται εκτεταμένα σε τομείς όπως η εξιχνίαση εγκλημάτων ή ο επαγγελματικός αθλητισμός.

Ρομποτική

Ο κλάδος που ήδη αναπτύσσεται γοργά και αναμένεται να δημιουργήσει εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Σχεδιασμός ηλεκτρονικών παιχνιδιών

Πάνω από το 60% του χρόνου που περνάμε στα smartphones, αφιερώνεται σε ηλεκτρονικά παιχνίδια, η βιομηχανία των οποίων βρίσκεται ούτως ή άλλως σε άνθηση εδώ και δεκαετίες.