Η δυναμική επάνοδος μίας εφαρμογής που φάνηκε να χάνει σημαντικό έδαφος λόγω της επέλασης των social media, αλλά πλέον επανέρχεται δριμύτερη!

To RSS Feed εμφανίστηκε λίγο πριν την αλλαγή της χιλιετίας με σκοπό να φέρει τους διαδικτυακούς αναγνώστες σε επαφή με όλο το καθημερινό, νέο περιεχόμενο των αγαπημένων τους sites, λειτουργώντας κατά κάποιο τρόπο σαν συνδρομή σε εφημερίδα ή για την ακρίβεια σε πολλές εφημερίδες, αφού προσφέρει κοινή και εξατομικευμένη διασύνδεση με όλες τις ροές ειδήσεων που ο χρήστης έχει επιλέξει να παρακολουθεί. Από το 2005 άρχισε να υποστηρίζεται ευρέως από τους δημοφιλείς πλοηγούς του internet και γρήγορα καθιερώθηκε. Ωστόσο, η μαζική εξάπλωση μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook, τα οποία εκτός των άλλων προσέφεραν το δικό τους news feed, αποδυνάμωσαν την απήχηση του RSS. Να όμως που η ζωή κάνει κύκλους και χάρη στις ατυχείς επιλογές ορισμένων social media (που γέμισαν δυσαρέσκεια αρκετούς χρήστες και οδήγησαν σε κινήματα όπως το deleteFacebook) το RSS βρίσκεται ξανά στο προσκήνιο.

Γιατί RSS Feed;
Το σημαντικότερο ίσως πλεονέκτημα που απορρέει από τη χρήση ενός RSS reader, είναι το γεγονός πως αποτελεί ένα άσυλο μακριά από την αλγοριθμική προσέγγιση, που χρησιμοποιείται για παράδειγμα από το Facebook και καθορίζει ποιες ειδήσεις θα φτάσουν μέχρι τον χρήστη. Το RSS μεταφέρει όλες τις ροές που έχουν προεπιλεγεί από τον άμεσα ενδιαφερόμενο, αφήνοντας στον ίδιο το δικαίωμα του «φιλτραρίσματος». Βέβαια, οι RSS readers δεν αντιτίθενται πλήρως στη χρήση δικών τους αλγορίθμων, ειδικά όσο εξελίσσονται και κερδίζουν σε σπουδαιότητα. Εξάλλου, οι αλγόριθμοι μπορούν να αποβούν χρήσιμοι στον βαθμό που βοηθούν να καταλάβουμε καλύτερα την πληροφορία. Ωστόσο, οφείλουν να είναι διαφανείς και να επιτρέπουν στον χρήστη να έχει τον έλεγχο.

Τύποι Feed readers

Οι πιο διαδεδομένοι, βολικοί και εύκολοι στο «στήσιμο» readers είναι οι λεγόμενοι web-based. Βασίζονται, δηλαδή, στη διαδικτυακή πλοήγηση και προσφέρουν τις ροές μέσω browser, αφού πρώτα κάνετε εγγραφή στις ιστοσελίδες που σας ενδιαφέρουν. Ωστόσο, υπάρχουν και οι desktop feed readers που εγκαθίστανται στο σύστημά σας και στέλνουν τα feeds εκτός browser, κατευθείαν στην επιφάνεια εργασίας. Παράλληλα, υπάρχουν οι browser built-in readers, οι οποίοι βρίσκονται ενσωματωμένοι σε πλοηγούς, όπως για παράδειγμα το Live Bookmarks του Mozilla Firefox ή οι αντίστοιχοι readers του Opera και του Internet Explorer. Επίσης, εφαρμογές όπως το Mozilla Thunderbird και το Google Alerts αποτελούν email-based readers και όλες οι ροές παραδίδονται μέσω mail. Τέλος, η ευρεία διάδοση των smartphones οδήγησε, όπως ήταν φυσικό, στην ανάπτυξη ανάλογων εφαρμογών και για τις κινητές συσκευές.

Πώς δουλεύει;

Η διαδικασία εγγραφής σε έναν RSS reader είναι αρκετά απλή. Αρχικά, μπορείτε μέσω Google Play να διαλέξετε κάποιον από τους προτεινόμενους readers ή να στραφείτε κατευθείαν σε κάποιον από τους πιο γνωστούς όπως το Feedly    το Flipboard ή το Inoreader. Συγκεκριμένα, το Feedly αριθμεί περισσότερους από 14 εκατ. χρήστες και στη δωρεάν εκδοχή του επιτρέπει 100 διαφορετικές πηγές με κατηγοριοποίηση σε τρεις θεματικές ενότητες, feeds. Το Flipboard θυμίζει την εμπειρία περιοδικού, ενώ το Inoreader προσφέρει δωρεάν πολλές λειτουργίες όπως απεριόριστα feeds και tags. Στη συνέχεια, με ένα subscribe μέσω email, λογαριασμού Google ή ακόμα και Facebook, έχετε πρόσβαση στις υπηρεσίες του reader. Με τον τρόπο αυτό θα μπορείτε να καταχωρίσετε τις ιστοσελίδες που σας ενδιαφέρουν και να λαμβάνετε καθημερινά όλο το περιεχόμενο που αυτές «ανεβάζουν» σε αρκετά σύντομο διάστημα μετά τη δημοσίευσή του.