Το χρυσό βραβείο στα IMPACT BITE Awards 2018 απέσπασε το έργο «Ψηφιακή Υπηρεσία Ειδοποίησης και Αντιμετώπισης Πυρκαγιάς» το οποίο υλοποίησε η ένωση εταιρειών ΟΤΕ- ΒΥΤΕ-Satways.

Πρόκειται για ένα Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Συντονισμού Δυνάμεων του Πυροσβεστικού Σώματος και Ενημέρωσης Πολιτών, που από τον Ιούνιο 2017 λειτούργησε πιλοτικά και σε συνθήκες παραγωγικής λειτουργίας στην αντιπυρική περίοδο και ανταποκρίθηκε κατά μέσο όρο σε περισσότερα από 170 περιστατικά σε ημερήσια βάση.

Το εξειδικευμένο αυτό σύστημα, που αναπτύχθηκε από την ένωση εταιρειών, αποτελείται από εξοπλισμό και λογισμικό, που παρέχει πληροφοριακή υποστήριξη στις αρμόδιες Υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος για τη διαχείριση, τόσο περιστατικών, όσο και επιχειρησιακών πόρων.

Ανάμεσα στις υπηρεσίες, που προσφέρει, είναι η παρακολούθηση της θέσης του στόλου των οχημάτων του Πυροσβεστικού Σώματος σε όλη την Ελλάδα ενώ παράλληλα παρέχει ψηφιακές υπηρεσίες ειδοποίησης προς τους πολίτες και άλλους οργανισμούς. Στα βασικά χαρακτηριστικά του έργου που βραβεύθηκε για τον πρωτοποριακό του σχεδιασμό και την αποτελεσματική του λειτουργία περιλαμβάνονται:

  • Δίκτυο τηλεματικής 4.000 κινητών και 2 σταθερών σημείων

  • Εγκατάσταση 3.000 τηλεματικών σταθμών στα οχήματα της Πυροσβεστικής

  • 300 φορητές τηλεματικές μονάδες για τα πεζοπόρα τμήματα,.

  • 20 συστήματα για την εξ αποστάσεως οριοθέτηση μετώπων πυρκαγιάς..

  • Εκπαίδευση 1.300 στελεχών του Π.Σ. σε επιχειρησιακό και τεχνικό επίπεδο

  • Δυνατότητα μέτρησης της επιχειρησιακής δυνατότητας σε 1750 οχήματα με στοιχεία για τη διαθέσιμη ποσότητα νερού, την αναγνώριση πληρώματος μέσω ηλεκτρονικών ταυτοτήτων, μέτρηση των καυσίμων, κατάστασης κινητήρα και αντλίας.

Με αφορμή τη βράβευση της Byte, ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, κύριος Σπύρος Βυζάντιος, δήλωσε: “είναι μεγάλη η ικανοποίησή μας για την αναγνώριση ενός σύνθετου και πολύτιμου έργου για όλη την κοινωνία. Το πρωτοποριακό αυτό σύστημα αποτελεί κρίσιμο εργαλείο για την αντιμετώπιση των περιστατικών έκτακτης ανάγκης, καθώς συλλέγει και αποστέλλει σε πραγματικό χρόνο πληροφορίες από επικίνδυνα προς εκδήλωση πυρκαγιάς σημεία ή σημεία, στα οποία έχει εκδηλωθεί πυρκαγιά. Παράλληλα λειτουργεί ως πηγή άμεσης και έγκαιρης πληροφόρησης προς τους πολίτες αναφορικά με την έναρξη μιας πυρκαγιάς και τα χαρακτηριστικά εξέλιξής της, ώστε να αποφευχθούν, όσο το δυνατόν περισσότερο υλικές ζημιές, αλλά και ανθρώπινα θύματα».