Απολαμβάνετε τις διακοπές σας, ταξιδεύοντας απ’ άκρη σ’ άκρη στην Ελλάδα; Αποφύγετε τη σύνδεση του τηλεφώνου σας σε κάποιο ξένο δίκτυο και προστατευθείτε από τις πρόσθετες χρεώσεις της διεθνούς περιαγωγής.

Το συνηθέστερο φαινόμενο που παρατηρούν όσοι επισκέπτονται περιοχές της ελληνικής παραμεθορίου, είναι η σύνδεση του κινητού τους τηλεφώνου σε κάποιο ξένο τηλεφωνικό δίκτυο. Αυτό συμβαίνει σε συνοριακές περιοχές που γειτονεύουν με χώρες εκτός Ε.Ε. Αν για παράδειγμα βρεθείτε στη Σαμοθράκη, πολύ πιθανόν να αντικρύσετε την ένδειξη Türk Telekom στην οθόνη του κινητού σας. Αυτό, βέβαια, δεν είναι αποτέλεσμα «τουρκικών παραβιάσεων», αλλά οφείλεται στο γεγονός πως έχετε ενεργοποιημένη την «Υπηρεσία Περιαγωγής» (roaming) και παράλληλα έχετε ρυθμίσει την «Επιλογή Δικτύου» στην ένδειξη «Αυτόματη».

Η σύνδεση του τηλεφώνου σας με αυτά τα δίκτυα συνεπάγεται πως θα χρεωθείτε με τιμές διεθνούς περιαγωγής και αυτό είναι κάτι που δε θέλετε, καθώς θα σας κοστίσει… κάτι παραπάνω. Επομένως, τι είναι αυτό που μπορείτε να κάνετε; Πολύ απλά, αν διαπιστώσετε πως στην οθόνη του κινητού σας δεν αναγράφεται ο πάροχός σας (π.χ. WIND, Cosmote, Vodafone), ανατρέξτε μέσω του μενού της συσκευής στην «Επιλογή Δικτύου» και επιλέξτε χειροκίνητα το δίκτυο του παρόχου στον οποίο ανήκετε. Αν συναντήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα, μπορείτε να ρυθμίσετε το ζήτημα μέσω του τμήματος εξυπηρέτησης πελατών του παρόχου σας, ζητώντας απενεργοποίηση της υπηρεσίας περιαγωγής.

Να σημειωθεί, πως η υπηρεσία περιαγωγής είναι δωρεάν εντός της Ε.Ε, πράγμα που σημαίνει πως σε όποια χώρα-μέλος και αν βρίσκεστε, μπορείτε να τηλεφωνείτε προς σταθερά και κινητά, να στέλνετε μηνύματα και να χρησιμοποιείτε υπηρεσίες δεδομένων, χωρίς να πληρώνετε τέλη περιαγωγής. Το ίδιο ισχύει και στις περιπτώσεις που δέχεστε κλήσεις ή sms.