Από την εφημερίδα: “Καθημερινή” – 15/05/2008

«Μια συμφωνία μετόχων υπεγράφη σήμερα μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της D.T., βάσει της οποίας η D.T. αποκτά τον πλήρη έλεγχο του management του ΟΤΕ και το δικαίωμα πλήρους ενοποίησης των αποτελεσμάτων του», ανέφερε η χθεσινή ανακοίνωση της Deutsche Telekom. Σύμφωνα με τη ανακοίνωση, η συμφωνία εγκρίθηκε από τη Συμβουλευτική Επιτροπή (Advisory Board) της εταιρείας και ο βασικός στόχος της επιτεύχθηκε, δηλαδή ο πλήρης έλεγχος του management του ΟΤΕ και η ενοποίηση των αποτελεσμάτων του.

«Προσβλέπουμε σε μια αμοιβαία επωφελή συνεργασία με τον ΟΤΕ και τους εργαζομένους του», σχολίασε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Telekom, Ρενέ Ομπερμαν. «Τα τελευταία χρόνια», πρόσθεσε, «ο ΟΤΕ έχει ισχυροποιήσει τη θέση του τόσο στην ελληνική αγορά όσο και στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης, γεγονός που τον καθιστά πολύτιμο εταίρο της Deutsche Telekom».

Σήμερα αναμένεται η μεταβίβαση του 19,9992% των μετοχών ΟΤΕ κυριότητας Marfin Investment Group (MIG). Παράλληλα, η D.T. μπορεί να ανεβάσει τη συμμετοχή της στο 22% (+μια μετοχή). Κάποιοι ωστόσο εκτιμούν πως αυτό η γερμανική εταιρεία ήδη το έχει πράξει, οδηγώντας την τελευταία άνοδο της μετοχής του ΟΤΕ. Η γερμανική εταιρεία τηλεπικοινωνιών εκτιμά ότι θα ενοποιήσει τα αποτελέσματα του ΟΤΕ από το β΄ εξάμηνο του έτους.

Χθες, η μετοχή του ΟΤΕ υποχώρησε κατά 0,97% στο Χρηματιστήριο της Αθήνας και έκλεισε στα 20,40 ευρώ. Η μετοχή της D.T. στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης σημείωσε άνοδο 1,43% και έκλεισε στα 11,83 ευρώ.

Αντιδράσεις

Σφοδρή ήταν οι αντίδραση των εργαζομένων στον ΟΤΕ κατά της απόφασης της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων σχετικά με τον ΟΤΕ. Η Ομοσπονδία Εργαζομένων – ΟΤΕ έκανε λόγο για «πρωτόκολλο παράδοσης και παραλαβής της μεγαλύτερης ελληνικής εταιρείας» στους Γερμανούς. Οι εργαζόμενοι στην ανακοίνωσή τους υπογράμμισαν ότι για τους ίδιους «τίποτε δεν τέλειωσε» και ότι «καμιά συμφωνία δεν έχει προοπτική χωρίς τη δική τους συναίνεση». Σωματεία – μέλη της ΟΜΕ – ΟΤΕ καταφέρθηκαν με ακόμη πιο βαρείς χαρακτηρισμούς, όπως η ΠΑΣΕ – ΟΤΕ, η οποία χαρακτήρισε τον κ. Αλογοσκούφη ως νέο «Τσολάκογλου», ενώ χαρακτήρισαν τη συμφωνία ως «εθνική μειοδοσία».

Πάντως, τα συνδικάτα φαίνεται ότι «πιάστηκαν στον ύπνο» και το «σιωπητήριο» των προηγούμενων ημερών από την πλευρά της κυβέρνησης έπιασε τόπο, και τις επόμενες ημέρες θα συνεδριάσουν τα όργανα προκειμένου να δουν τους τρόπους αντίδρασης στη σχετική συμφωνία. Ο γενικός γραμματέας της ΔΑΚΕ, κ. Κ. Πουπάκης, πολύ έξυπνα, μέσω μιας αριστερής και φιλεργατικής ρητορικής, προχώρησε σε «έμμεση» στήριξη της κυβέρνησης. Ο ίδιος διατράνωσε ένα μεγάλο «όχι» σε όλα, αρκεί η κυβέρνηση να μη φτάσει στο… 5% του ΟΤΕ. «Στην περίπτωση που γίνουν πραγματικότητα σκέψεις για μείωση της ελληνικής συμμετοχής στο 5%, θα είναι τελικά μόνο οι Γερμανοί πολίτες, για τον μεγάλο κρατικό τους, σ’ αυτήν την περίπτωση, ΟΤΕ στην Ελλάδα!», είπε ο κ. Πουπάκης, σημειώνοντας ότι ο ρόλος του Δημοσίου πρέπει να παραμείνει αποφασιστικός. «Δεν δεχόμαστε ούτε την παραμικρή απόκλιση από αυτό το δεδομένο», είπε και έστειλε μήνυμα συμπαράστασης στους εργαζόμενους του ΟΤΕ.