Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Φωτογραφίας, ανακοίνωσε ότι άνοιξαν οι συμμετοχές για τη 12η διοργάνωση των Sony World Photography Awards, του μεγαλύτερου διαγωνισμού φωτογραφίας στον κόσμο. Τα Βραβεία SWPA για να γιορτάσουν το γεγονός ότι συνεχίζουν να αποτελούν τον κορυφαίο θεσμό βραβείων φωτογραφίας παγκοσμίως, αποκαλύπτουν τους νικητές της προηγούμενης χρονιάς που θα λάβουν την επιχορήγηση της Sony, ενώ ανακοινώνουν τρεις νέες κατηγορίες για το 2019.

Μια δημιουργία του Παγκόσμιου Οργανισμού Φωτογραφίας, τα Sony World Photography Awards είναι μια αυθεντική «φωνή» για τον κλάδο της φωτογραφίας. Αναδεικνύουν και επιβραβεύουν την καλύτερη σύγχρονη φωτογραφία από την προηγούμενη χρονιά, ενώ δίνουν παράλληλα μεγάλη έκθεση, προβολή και ευκαιρίες σε φωτογράφους από όλο τον κόσμο και σε ετήσια βάση. Η Sony υποστηρίζει τα Βραβεία για να βοηθήσει στη συνεχή ανάπτυξη της φωτογραφικής κουλτούρας σε παγκόσμιο επίπεδο, επιβραβεύοντας τους καλύτερους επαγγελματίες των προηγούμενων ετών, αλλά και του παρόντος, δίνοντας ευκαιρίες προβολής μέσα από μια παγκόσμια πλατφόρμα στα σημερινά ταλέντα. Οι συμμετοχές στο διαγωνισμό είναι δωρεάν, στο www.worldphoto.org.

Σχολιάζοντας την εμπειρία της κατά τη νίκη του γενικού τίτλου στα βραβεία του 2018, η Alys Tomlinson δήλωσε: «Η ανάδειξή μου ως “Φωτογράφου της Χρονιάς” σημαίνει πάρα πολλά για εμένα. Είναι μοναδικό το να αναγνωρίζεται αυτό που κάνω, αυτό για το οποίο έχω τόση αφοσίωση και τόσο πάθος. Έχω δουλέψει για τη σειρά “ExVoto” για πέντε χρόνια και κερδίζοντας με αυτή τα Βραβεία, κατάφερα να θίξω και να τονίσω τη σημασία του προσκυνήματος σε όλους μας».

Νέες κατηγορίες:

Φωτογράφοι από όλο τον κόσμο καλούνται να υποβάλουν συμμετοχή στους τέσσερις διαγωνισμούς των Βραβείων: «Διαγωνισμός Επαγγελματιών», συλλογή έργων που θα προκαλέσουν αίσθηση, μεταξύ 5-10 εικόνων σε δέκα κατηγορίες. «Ανοιχτός Διαγωνισμός», για τις καλύτερες μεμονωμένες εικόνες στον κόσμο σε δέκα κατηγορίες. «Διαγωνισμός Νέων», μια μεμονωμένη φωτογραφία πάνω σε μια θεματική, για το ανερχόμενο ταλέντο ηλικίας 12-19 ετών και «Student» για τους μαθητές φωτογραφίας σε όλο τον κόσμο. Το πρόγραμμα των Εθνικών Βραβείων θα επιβραβεύσει και το φωτογραφικό ταλέντο τοπικά.

Τα Βραβεία του 2019 χαρακτηρίζονται από την εισαγωγή δύο νέων και απαιτητικών υποκατηγοριών στον «Διαγωνισμό των Επαγγελματιών», τις υποκατηγορίες «Θεματική» και «Documentary». Η υποκατηγορία «Θεματική» θα δοκιμάσει τις ικανότητες των φωτογράφων στο να συνθέσουν ένα σύνολο έργων γύρω από ένα συγκεκριμένο θέμα. Το εναρκτήριο θέμα αυτής της κατηγορίας είναι η «ταυτότητα».

Η υποκατηγορία «Documentary» αφορά έργα που απεικονίζουν στοιχεία για ένα επιλεγμένο θέμα, δίνοντας, όμως, μια εικόνα για τα σύγχρονα επίκαιρα ζητήματα και νέα. Εδραιώνοντας αυτές τις νέες κατηγορίες, τα Βραβεία ευελπιστούν να συνεχίσουν να απευθύνονται σε ένα ευρύ φάσμα σύγχρονων φωτογράφων.

Ακόμα, στον Ανοικτό Διαγωνισμό εισήχθη μια νέα υποκατηγορία «Δημιουργικότητα», ενώ τα Βραβεία καλωσορίζουν το Culture Trip και το Eurostar ως συνεργάτες της κατηγορίας.

Επιχορήγηση της Sony:

Με τη θέσπισή του το 2016, το πρόγραμμα επιχορήγησης από την Sony παρέχει στους βραβευμένους φωτογράφους των προηγούμενων ετών, νέες ευκαιρίες να αναπτύξουν και να παρουσιάσουν τα έργα τους, αλλά και να δημιουργήσουν μια συνεχή σχέση με τη Sony ακόμα και μετά τη λήξη των Βραβείων. Οι αποδέκτες της επιχορήγησης επιλέγονται από τη Sony* από τους βραβευμένους φωτογράφους, αλλά και τους φιναλίστ των κατηγοριών των Επαγγελματιών και Student.

Παραλήπτες της επιχορήγησης της Sony για το 2018, ανακοινώνονται σήμερα η Alys Tomlinson (ΗΒ), ο Luca Locatelli (Ιταλία), ο Tom Oldham (Μεγάλη Βρετανία) και ο Balazs Gardi (Ουγγαρία). Ο καθένας θα λάβει το ποσό των $7,000 (USD) για να αναπτύξει ένα δικό του έργο κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους, με τις εικόνες που θα προκύψουν να εκτίθενται ανάμεσα στα έργα των Sony World Photography Awards 2019 στο Somerset House του Λονδίνου.

Αποδέκτες της επιχορήγησης της Sony για την κατηγορία Student είναι η Morgan Mulholland (Νότια Αφρική), ο Anshul Mehrotra (Ινδία) και η Cao Hongmei (Κίνα). Κάθε φοιτητής θα λάβει το ποσό των $3.500 (δολάρια ΗΠΑ) για να αναπτύξει ένα έργο συνεργασίας που έχει θέσει η Sony και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Φωτογραφίας και θα εκτίθεται επίσης στο Λονδίνο.

Το πρόγραμμα της επιχορήγησης από την Sony έχει επιβεβαιωθεί και για τα Sony World Photography Awards 2019.

Νέες εικόνες από τους αποδέκτες της επιχορήγησης από την Sony για το 2017: Frederik Buyckx, George Mayer, Yuan Peng και Will BurrardLucas, όπως και τους μαθητές Sarah Schrimpf, Tatsuki Katayama και Shravya Kag – είναι διαθέσιμες στο www.worldphoto.org/press.

*Sony Imaging Products & Solutions Inc

2019 – Έπαθλα και Προθεσμίες:

Οι ενδιαφερόμενοι έχουν περιθώριο μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2018 για να δηλώσουν συμμετοχή για την κατηγορία Student, τις 4 Ιανουαρίου 2019 για τις κατηγορίες του Ανοικτού Διαγωνισμού και του Διαγωνισμού Νέων και μέχρι τις 11 Ιανουαρίου 2019 για τον Διαγωνισμό Επαγγελματιών. Οι πλήρεις περιγραφές του διαγωνισμού και κατηγοριών αναγράφονται στη διεύθυνση www.worldphoto.org/swpa.

Οι νικητές όλων των κατηγοριών, του Διαγωνισμού των Επαγγελματιών, του Ανοιχτού Διαγωνισμού, του Διαγωνισμού Νέων και Student θα λάβουν εξοπλισμό ψηφιακής απεικόνισης από τη Sony. Επιπλέον, το χρηματικό έπαθλο των $25.000 (USD) θα δοθεί στον νικητή που θα αναδειχθεί «Φωτογράφος της Χρονιάς» και $5.000 (USD) στον συνολικό νικητή για τον Ανοιχτό Διαγωνισμό. Όλα τα έργα των φωτογράφων που θα βραβευτούν ή που θα συμπεριληφθούν στους φιναλίστ, θα παρουσιαστούν στην ετήσια έκθεση Sony World Photography Awards στο Λονδίνο και στη συνέχεια θα περιηγηθούν διεθνώς. Οι νικήτριες εικόνες θα δημοσιευθούν επίσης στο ετήσιο βιβλίο των Βραβείων.