Στη μεγαλύτερη έκθεση του κόσμου για τη ραδιοτηλεοπτική αγορά, το International Broadcasting Convention (IBC), που διοργανώνεται κάθε Σεπτέμβριο στο Άμστερνταμ, θα παρουσιαστεί φέτος το ερευνητικό έργο COGNITUS.

Το έργο υλοποιείται από τη Forthnet, το BBC, το Ινστιτούτο Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), το Queen Mary University of London (QMUL), το Universidade Nova de Lisboa, την πολυεθνική εταιρεία παραγωγής πλατφορμών διαχείρισης video και κωδικοποιητών «Vitecvideo innovations» και την επίσης κορυφαία πολυεθνική εταιρεία τεχνολογιών Pay TV και ευρυζωνικότητας «ARRIS».

Αντικείμενο του έργου είναι η δημιουργία ολοκληρωμένου περιβάλλοντος για την ενσωμάτωση στις επαγγελματικές παραγωγές video – περιεχομένου υπερ-υψηλής ευκρίνειας (4Κ/Ultra HD) και πολυκαναλικού ήχου από θεατές ψυχαγωγικών εκδηλώσεων και αθλητικών γεγονότων (User Generated Content – UGC) αξιοποιώντας τη διεθνή τάση  της αλληλεπίδρασης των τηλεοπτικών μεταδόσεων με το κοινό τους. Για αυτόν τον σκοπό έχουν πραγματοποιηθεί ήδη πιλοτικές δοκιμές με τη συμμετοχή θεατών κατά τη διάρκεια του αγώνα Πλατανιά – Αστέρα Τρίπολης, τον Νοέμβριο του 2017 όπου αξιοποιήθηκαν 218 video φιλάθλων καθώς και στο Διεθνές Φεστιβάλ του Εδιμβούργου τον Αύγουστο του ίδιου χρόνου όπου αξιοποιήθηκαν συνολικά 650 video συμμετεχόντων. Με αυτόν τον τρόπο οι θεατές συνδιαμορφώνουν τα πλάνα με δικά τους video ενώ οι τηλεθεατές σε τεχνολογικά προηγμένες πλατφόρμες όπως της Nova και του BBC μπορούν να απολαμβάνουν μια νέα εμπειρία κατευθείαν από τους χώρους των εκδηλώσεων στο σπίτι τους!