Η επιτυχία των έργων για τον ψηφιακό μετασχηματισμό καθυστερεί από τον φόβο του αντίκτυπου και του αυξανόμενου κόστους των παραβιάσεων που σχετίζονται με τα «δεδομένα on the go»Σύμφωνα με νέα έρευνα της Kaspersky Lab, η διαφύλαξη δεδομένων στο cloud συνεχίζει να παρουσιάζει νέες προκλήσεις για τις επιχειρήσεις, με τα πιο κοστοβόρα ψηφιακά περιστατικά τους τελευταίους 12 μήνες να σχετίζονται με περιβάλλοντα cloud και προστασία δεδομένων.

Σε μια προσπάθεια να καταστήσουν δυνατό τον ψηφιακό μετασχηματισμό χωρίς να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια, οι επιχειρήσεις αποδίδουν προτεραιότητα στις δαπάνες για την ασφάλεια του τομέα της Πληροφορικής. Το 2018, οι μεγάλες επιχειρήσεις κατανέμουν έως και το 26% των προϋπολογισμών τους στον τομέα της ψηφιακής ασφάλειας, επαναπροσδιορίζοντας τον στρατηγικό ρόλο της προστασίας των εταιρικών δεδομένων.

Τα έξοδα παραβίασης δεδομένων αυξάνονται

Η οικονομική κατάστασης της ασφάλειας των εταιρειών το 2018 αντανακλά τη μεταβαλλόμενη επίδραση της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο στην επιχειρηματική βάση. Με τις συνέπειες των παραβιάσεων των δεδομένων να γίνονται πιο ακριβές και καταστροφικές, τους τελευταίους 12 μήνες, οι επιχειρήσεις αντιμετώπισαν μια ανησυχητική πραγματικότητα: για τις ΜμΕ, το μέσο κόστος παραβίασης ανήλθε σε 120.000 δολάρια το 2018, ποσοστό 36% υψηλότερο από το 2017 (88.000 δολάρια). Για τις επιχειρήσεις, αυξήθηκε κατά 24%, με τον μέσο όρο των οικονομικών επιπτώσεων μιας παραβίασης να φτάνει μέχρι και τα 1,23 εκατομμύρια δολάρια.

Τα κορυφαία πιο δαπανηρά περιστατικά και οι αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με τα “δεδομένα εν κινήσει”

Αυτά τα αυξανόμενα κόστη αποτελούν ανησυχία για τις επιχειρήσεις στο σημερινό κύμα ψηφιακού μετασχηματισμού, όπου η cloud υποδομή αποκτά μια συνεχώς αυξανόμενη εξέχουσα θέση, με το 45% των μεγάλων επιχειρήσεων και το 33% των μικρομεσαίων να έχουν ήδη αναπτύξει είτε να σχεδιάζουν να αυξήσουν τη χρήση υβριδικών cloud τους επόμενους 12 μήνες.

Ωστόσο, αυτή η άνοδος των «δεδομένων εν κινήσει» παρουσιάζει νέα ζητήματα ασφάλειας, με τα πιο ακριβά περιστατικά να σχετίζονται με περιβάλλοντα cloud και προστασία δεδομένων. Δύο στα τρία από τα πιο ακριβά ψηφιακά περιστατικά που επηρεάζουν τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις σχετίζονται με το cloud, όπου το τρίτο μέρος φιλοξένησε αποτυχίες στην υποδομή πληροφορικής, προκαλώντας μια μέση απώλεια αξίας 179.000 δολαρίων. Για τις επιχειρήσεις, η προστασία των δεδομένων παραμένει επίσης η μεγαλύτερη προτεραιότητα: ενώ οι παραβιάσεις δεδομένων που προκύπτουν από στοχοθετημένες επιθέσεις κοστίζουν έως και 1,64 εκατομμύρια δολάρια, τα περιστατικά που επηρεάζουν την υποδομή του τρίτου μέρους ακολουθούν αρκετά πίσω, φέρνοντας κατά μέσο όρο απώλειες 1,47 εκατομμυρίων δολαρίων.

Απεικόνιση των σημαντικότερων περιστατικών που επηρεάζουν τις ΜΜΕ και μεγάλες επιχειρήσεις. Υπόμνημα: Αυξανόμενα κόστη: Τα τρία κορυφαία περιστατικά ασφάλειας

Οι δαπάνες ασφαλείας αυξάνονται για να αντιμετωπίσουν τις επιθέσεις στο cloud και να διατηρήσουν τους μετασχηματισμούς

Με το κόστος των περιστατικών στον τομέα της Πληροφορικής να αυξάνεται, οι επιχειρήσεις διαπιστώνουν ότι, πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στις δαπάνες για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, εάν τα έργα ψηφιακών μετασχηματισμών λειτουργούν ομαλά και με ασφάλεια. Αυτό απεικονίζεται στην αύξηση των προϋπολογισμών ασφαλείας Πληροφορικής το 2018, η οποία βλέπει τις επιχειρήσεις να δαπανούν σχεδόν το ένα τρίτο του προϋπολογισμού του τομέα της Πληροφορικής (8,9 εκατομμύρια δολάρια) για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι, παρά την παραδοσιακή εμφάνισή του ως το χαμηλότερο ποσό που δαπανάται για την ασφάλεια Πληοροφορικής, η VSB αυξήθηκε από $ 2.4k σε $ 3.9k τους τελευταίους 12 μήνες.

Απεικόνιση των κορυφαίων κινήτρων για αύξηση των προϋπολογισμών ασφαλείας Πληροφορικής, υπόμνημα: Τα κορυφαία κίνητρα για επενδύσεις στην ασφάλεια πληροφορικής

Ένας από τους βασικούς λόγους πίσω από αυτήν την πρόσθετη επένδυση στην ασφάλεια του τομέα της Πληροφορικής, είναι η αυξημένη πολυπλοκότητα της υποδομής αυτού του τομέα (καθώς οι επιχειρήσεις υιοθετούν όλο και περισσότερο πλατφόρμες cloud), συμβάλλοντας παράλληλα στη βελτίωση του επιπέδου εμπειρογνωμοσύνης στον τομέα της ασφάλειας.

Ο συνδυασμός αυτών των παραγόντων δείχνει πώς οι επιχειρήσεις αισθάνονται πραγματικά τον αντίκτυπο της ασφάλειας του τομέα της Πληροφορικής και δείχνει την κλίμακα των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν, καθώς μάχονται για να παραμείνουν ασφαλείς.

«Για να υποστηρίξουν τις δυναμικές αλλαγές των επιχειρήσεων και να αυξήσουν την αποδοτικότητα, οι εταιρείες υιοθετούν την τεχνολογία cloud και την επιχειρηματική κινητικότητα. Η ψηφιακή ασφάλεια έχει γίνει, όχι μόνον ένα στοιχείο γραμμής στους λογαριασμούς του τομέα της Πληροφορικής, αλλά και ένα κύριο θέμα στις αίθουσες συνεδριάσεων και μια επιχειρηματική προτεραιότητα για εταιρείες οποιουδήποτε μεγέθους, όπως αποδεικνύουν οι εταιρείες που αυξάνουν τους προϋπολογισμούς ασφαλείας του τομέα της Πληροφορικής. Οι επιχειρήσεις αναμένουν ισχυρή αποπληρωμή, καθώς τα μερίδια συνεχίζουν να αυξάνονται: για παράδειγμα, εκτός από τους παραδοσιακούς κινδύνους για την ασφάλεια του κυβερνοχώρου, πολλές επιχειρήσεις πρέπει τώρα να αντιμετωπίσουν αυξανόμενες ρυθμιστικές πιέσεις», δήλωσε ο Maxim Frolov, Αντιπρόεδρος του Global Sales στη Kaspersky Lab.

Για να αποκτήσετε βαθύτερη γνώση σχετικά με τις αντιλήψεις των επιχειρήσεων σε ό,τι αφορά τις δαπάνες για την ασφάλεια του τομέα της Πληροφορικής, συμπεριλαμβανομένων και των περιφερειακών αναλύσεων, παρακαλούμε κατεβάστε την πλήρη έκθεση της Kaspersky Lab. Για να αντιμετωπίσετε τις ψηφιακές επιθέσεις που επηρεάζουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό, μάθετε περισσότερα για το χαρτοφυλάκιο ασφαλείας Cyber Next Generation στην επίσημη ιστοσελίδα.