Την Πέμπτη, 17 Μαΐου πραγματοποιήθηκε με επιτυχία μια μοναδική εκδήλωση προς τιμήν της Προέδρου της Δημοκρατίας της Εσθονίας, Kersti Kaljulaid, στην έδρα του Orange Grove, τη διεθνή θερμοκοιτίδα startups  που τελεί υπό την αιγίδα της Ολλανδικής Πρεσβείας στην Αθήνα, με θέμα Creating e-solutions to grow economies: The Estonian Experience.

Όσοι είχαν την ευκαιρία να ακούσουν την τιμώμενη της εκδήλωσης, συμμετείχαν σε μια ανοιχτή συζήτηση για τα κύρια θέματα που έθιξε η ίδια πρώτα, με βασικό πυλώνα το ψηφιακό σύστημα που έχει αναπτύξει η Εσθονία. Συγκεκριμένα, κεντρικά σημεία της ομιλίας αποτέλεσαν η έμφαση στην καινοτομία, ο τρόπος με τον οποίο η Εσθονία κατάφερε να μειώσει δραματικά την χρήση χαρτιού στον δημόσιο τομέα και το πώς με την ψηφιοποίηση σχεδόν όλων των εσωτερικών διαδικασιών, οι υπηρεσίες του κράτους έχουν αυτοματοποιηθεί. Σύμφωνα μάλιστα με τη δήλωση της Προέδρου της Δημοκρατίας, «Ένα παιδί από τη στιγμή που γεννιέται και ο γιατρός πιστοποιήσει τη γέννησή του, δρομολογείται αυτόματα τόσο η ηλεκτρονική ταυτότητά του με όλα τα στοιχεία του όσο και η ασφάλισή του».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον μέσω ερωτήσεων έδειξαν οι παρευρισκόμενοι για την εφαρμογή του e-residence, βάσει της οποίας όλοι μπορούν να γίνουν ηλεκτρονικοί κάτοικοι της Εσθονίας, μετά από επεξεργασία της ηλεκτρονικής τους αίτησης και να ανοίξουν επιχειρήσεις εκεί. Στο ενδιαφέρον τους, απάντησε η ίδια η Πρόεδρος αναφέροντας συγκεκριμένα πως «Το e-residence, δεν αποτελεί φορολογικό παράδεισο». Μάλιστα, στην αρχή της ομιλίας της είχε τονίσει πως η ψηφιακή ανάπτυξη της χώρας ξεκίνησε από τη φορολογίαεξηγώντας ότι «Σε κανέναν δεν αρέσει να πληρώνει φόρους, αλλά σκεφθήκαμε ότι αν κάνουμε τη διαδικασία διαδικτυακή, θα αυξάνονταν θεαματικά τα έσοδα», όπως και έγινε.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία της, η Πρόεδρος αναφέρθηκε σε ευρύτερα θέματα, όπως τη σημασία μίας απελευθερωμένης αγοράς εργασίας, τα κρυπτονομίσματα δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως, «δεν μπορείς να έχεις ένα νόμισμα που δεν συνδέεται με μία οικονομία» και το γεγονός πως όλο και περισσότεροι άνθρωποι εργάζονται διαδικτυακά σε διαφορετικά μέρη του πλανήτη ταυτόχρονα.

Τη συνέχεια στην εκδήλωση έδωσαν τρεις νέοι Έλληνες που δραστηριοποιούνται εντός του Orange Grove και παρουσίασαν τα δικά τους πετυχημένα startups. Ο Κίμων Τουσμάνωφ από το arpato.gr, η Ζωή Νόβακ από το FOOKAKAI και η Κατερίνα Εξακουστίδου από το vitabroad, είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τη δραστηριοποίηση και την πορεία των start-ups τους στους παρευρισκόμενους.

Τέλος, στο πλαίσιο της εκδήλωσης μίλησε, επίσης, ο κος Priit Salumaa, Head of Business Development της Mooncascade, εταιρείας software and product development στην Εσθονία, η οποία ιδρύθηκε από τέσσερις software engineers, μεταξύ των οποίων δύο πρώην Skype engineers. Ο κ. Salumaa μίλησε και για τους νέους Έλληνες επιχειρηματίες τονίζοντας ότι «Το πρώτο πράγμα στο οποίο πρέπει να εστιάσει κάποιος είναι να δώσει λύσεις σε πραγματικές ανάγκες και το δεύτερο είναι να έχουν τόλμη, υπομονή και επιμονή, να μην παραιτούνται όταν τα πράγματα δεν έρχονται όπως θέλουν».