Μια ιδιαίτερα δημιουργική και δυναμική σχέση, που αναπτύχθηκε πρακτικά στη βάση ενός συμφώνου συνεργασίας μεταξύ της ΙΝΤERAMERICAN και του Τμήματος Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρών, αποδίδει τα τελευταία χρόνια απτά, θετικά αποτελέσματα. Αυτή η πραγματικότητα, αναδεικνύει το ευρύτερο άνοιγμα της εταιρείας στην ακαδημαϊκή κοινότητα και το νέο επιστημονικό δυναμικό της χώρας μας.

Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, στις 11 Μαΐου στα κεντρικά γραφεία της INTERAMERICAN στην Αθήνα, πραγματοποιήθηκε ημερίδα γνωριμίας 50 τελειοφοίτων και μεταπτυχιακών φοιτητών του Τμήματος με την εταιρεία. Διοικητικά στελέχη της INTERAMERICAN παρουσίασαν τον στρατηγικό προσανατολισμό της εταιρείας στην ψηφιακή εποχή, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει και τις ευκαιρίες που προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία.

Η ομάδα των επισκεπτών παρακολούθησε παρουσιάσεις για τις σύγχρονες τάσεις εφαρμογής της ψηφιακής τεχνολογίας στην ασφαλιστική βιομηχανία, για την πορεία μετασχηματισμού της εταιρείας στον τομέα της Πληροφορικής, για την καινοτόμο εισαγωγή agile μεθοδολογιών στην ανάπτυξη νέων εφαρμογών, για τα ζητήματα στην ανάλυση μεγάλου όγκου δεδομένων, για τις προωθημένες ψηφιακές εφαρμογές της Αnytime online στην ασφάλιση οχημάτων κ.ά. θέματα. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα αποτελέσματα της συνεργασίας της ΙΝΤERAMERICAN με το Τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρών.

Την εκδήλωση προλόγισε ο Γιάννης Καντώρος, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, ο οποίος επεσήμανε πως όλες οι χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οι ασφαλιστικές, σταδιακά θα μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους στον ψηφιακό κόσμο, ενώ ήδη διαμορφώνεται και μια νέα λογική σχεδιασμού προϊόντων και υπηρεσιών, ανάλυσης και αξιοποίησης δεδομένων.

Εκ μέρους του Πανεπιστημίου Πατρών, ο Βασίλης Αναστασόπουλος, πρόεδρος του Τμήματος Φυσικής, τέως αντιπρύτανης και νυν διευθυντής του Επιστημονικού Πάρκου Πατρών, μίλησε για την αναγκαιότητα της επαφής των φοιτητών με τις πραγματικές συνθήκες και ανάγκες της αγοράς, ως προστιθέμενης αξίας που συμπληρώνει ποιοτικά τις σπουδές.

Κοινή ήταν η διαπίστωση των ομιλητών πως η αναζήτηση συνάφειας της επιχειρηματικής και ακαδημαϊκής κοινότητας μέσα από ανάλογες συνεργασίες μπορεί να ανατροφοδοτήσει την προοπτική των φοιτητών στον επιχειρηματικό στίβο, να συγκρατήσει το νέο επιστημονικό δυναμικό στην Ελλάδα που στην εποχή της οικονομικής κρίσης έχει καταγράψει μεγάλες απώλειες, καθώς επίσης να υποστηρίξει την επιχειρηματική κοινότητα στο επίπεδο των νέων ιδεών και της νεοφυούς επιχειρηματικότητας. Τα θέματα που παρουσιάστηκαν, ανέπτυξαν οι Ξενοφών Λιαπάκης, γενικός διευθυντής IT & Services, Μάρκος Φραγκουλόπουλος, αναπληρωτής γενικός διευθυντής Πωλήσεων & Marketing, Πάνος Κούβαλης, διευθυντής AnytimeDirect Business και τα στελέχη Μάριος Συντιχάκης, Νίκος Μαρουλιανάκης, Σπύρος Νάκος, Μυρτώ Περάτη, ενώ από το Πανεπιστήμιο μίλησε και ο Φώτης Νανόπουλος, επισκέπτης καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής, τέως καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Berkeley και τέως διευθυντής της EUROSTAT.

Όσον αφορά στη συνεργασία ΙΝΤERAMERICAN – Τμήματος Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρών, που έχει ξεκινήσει από το 2015 υπό τη συντονιστική και εποπτική ευθύνη του καθηγητή Γιώργου Παυλίδη για το Πανεπιστήμιο, αυτή έχει βασιστεί στη δημιουργία και συμμετοχή μιας ομάδας ανάπτυξης λογισμικού από το Πανεπιστήμιο. Η ομάδα, με έδρα την Πάτρα και έχοντας συνεχώς ανοικτή επικοινωνία με την εταιρεία, συμμετέχει στα έργα που εξελίσσονται στην INTERAMERICAN με τον τρόπο που συμμετέχουν και οι εταιρικές ομάδες εργασίας. Η συνεργαζόμενη δεκαμελής ομάδα του Πανεπιστημίου αποτελείται από μηχανικούς λογισμικού, που έχουν επιλεγεί με βάση την εμπειρία τους στις τεχνολογίες που αναπτύσσει η INTERAMERICAN και διακρίνονται για τις γνώσεις τους στον αντικειμενοστραφή προγραμματισμό, σε design pattents, σχεσιακές βάσεις δεδομένων, εξελιγμένες πρακτικές ανάπτυξης λογισμικού και με εμπειρία στη γλώσσα jawa. Στην πλειοψηφία τους, διαθέτουν μεταπτυχιακό τίτλο ή είναι μεταπτυχιακοί φοιτητές. Στην ομάδα έχουν ανατεθεί και υλοποιηθεί συγκεκριμένες εργασίες προσθήκης νέων χαρακτηριστικών στη συνεχώς εξελισσόμενη, ενιαία για τη διαχείριση όλων των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων της εταιρείας, πλατφόρμα του συστήματος “Operations ‘n’ Excellence” (OnE).

Η εν λόγω συνεργασία θεωρείται πρωτοποριακή για την ελληνική πραγματικότητα και αποφέρει ισορροπημένα αμοιβαίο όφελος, εφ’ όσον τα μέλη της πανεπιστημιακής ομάδας ενσωματώνονται και μαθαίνουν από τις επιχειρησιακές λειτουργίες της εταιρείας, συμμετέχουν άμεσα στην ανάπτυξη εφαρμογών ενδυναμώνοντας έτσι τη σύγχρονη αντίληψη για την ουσιαστικά αποτελεσματική λειτουργία του Πανεπιστημίου στο επίπεδο της πρόσκτησης εμπειρίας, ενώ από την πλευρά τους, ανταποδίδουν στην INTERAMERICAN με τη συνεισφορά τεχνολογικών γνώσεων και δεξιοτήτων.